Agderposten

Magasin

Førstedamen: – Grimstad trengte et skifte og en ny start

Førstedamen: – Grimstad trengte et skifte og en ny start

Beate Skretting (H) skrev onsdag politisk historie da hun ble første kvinnelige ordfører i Grimstad. Nå vil hun blant annet ha et tydeligere skille mellom politikere og administrasjon i kommunen.

annonse

$render.recurse($ctx, '$!content.translatedCode')

– Det var godt jeg rakk det, sier hun.

Beate Skretting overtar ikke ordførerkjedet før om en måned, men det er tydelig at hennes nye jobb allerede er tidkrevende. Hun går ut av bilen sin idet jeg kjører inn i innkjørselen. 40-åringen forteller unnskyldende at hun har tre intervjuer planlagt for dagen, før hun viser vei inn til stua i hennes hvite hus i Bieheia, en drøy kilometer unna Grimstad sentrum.

Kvinnedominans

I Bieheia har Skretting bodd de siste 15 årene med sine tvillingjenter på 10 år og eldstedatter på 14 år. Men de siste månedene har ikke bare bestått av valgkamp. For en drøy måned siden giftet nemlig Skretting seg med sin kjæreste over fire år, Eljar Roland, fra Oslo.

Paret hadde hatt avstandsforhold i tre år, før Roland like før jul fikk jobb i Kristiansand og kunne pakke flyttelasset.

Se dette bildet i full størrelse
Elisabeth Grosvold - Mangler ydmykhet Beate Skretting synes det har vært litt mangel på ydmykhet hos den avtroppende kommuneledelsen.

Mangler ydmykhet: Beate Skretting synes det har vært litt mangel på ydmykhet hos den avtroppende kommuneledelsen.Foto: Elisabeth Grosvold

– Jeg bruker å si at dette har vært et kindereggår; med både valgkamp, giftermål og det å fylle 40 år, sier hun med et smil om munnen.

Den nyvalgte ordføreren kaller seg selv for en ekte Grimstadpatriot. Da er det kanskje heller ikke så overraskende at hun har bodd hele livet i byen, foruten et par måneder på utveksling i Bali.

LES OGSÅ: Skatteetatens to ordførere

– Jeg er fryktelig glad og stolt av Grimstad. Det lærte jeg av min bestefar. Han sa alltid «kommer du fra Grimstad, heier du på Jerv», sier hun.

Skretting innrømmer likevel at hun ikke har hatt tid til så mange Jerv-kamper den siste perioden. Valgkampen har vært preget av tøffe prioriteringer.

annonse

– Men jeg er jo selv spilt mange år på Amazon, så jeg har fått med meg noen av deres kamper. Det er viktig å prioritere jentene vet du, sier hun.

I bestefarens fotspor

Skretting er ikke bare en Grimstadpatriot, men også veldig familiekjær. Det var i foreldrenes hage på Groos bryllupsfesten sto, og det var i hennes far Trond Skrettings plastbåtfirma «Diana Boat» hun hadde sin første jobb etter revisorutdanningen, som hun for øvrig også tok på HiA i Grimstad.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - Fra fevik Beate Skretting ble født 19.november 1979 og bodde sine første 10 år på Haugenes på Fevik sammen med sin lillesøster og sine foreldre, Unni og Trond. De flyttet senere til Holvika.

Fra fevik: Beate Skretting ble født 19.november 1979 og bodde sine første 10 år på Haugenes på Fevik sammen med sin lillesøster og sine foreldre, Unni og Trond. De flyttet senere til Holvika.Foto: Privat

At hun skulle bli politisk aktiv kom kanskje heller ikke som en overraskelse for familien. Hennes bestefar og store forbilde, Trygve Skretting, var nemlig ordfører i kommunen i til sammen 20 år, fordelt over flere perioder.

– Jeg hadde et veldig nært forhold til min bestefar, men vi diskuterte faktisk ikke så mye politikk. Han var en veldig flott mann og jeg så veldig opp til ham. Så han kan nok ha påvirket mine politiske valg likevel, sier hun.

Skretting gikk inn i politikken og Grimstad Høyre nesten rett etter at hun var ferdig på Dahlske videregående skole for litt over 20 år siden. Men at hun en dag skulle bli ordfører var ikke planen den gangen.

– Jeg ble spurt om å være ordførerkandidat for fire år siden også, men da var ennå ungene litt små og jeg takket nei. Jeg ble veldig glad for tilliten da de spurte igjen i fjor.

Leder: Endelig kvinner på topp i Grimstad

Tøff økonomistyring

De siste to årene har Skretting jobbet i Skatteetaten, før det jobbet hun noen år med arbeidsgiverkontroll på vegne av skatteoppkreveren. Skretting har aldri vært den store partyløven. Skal hun kose seg skikkelig en lørdagskveld, er hun helst sammen med familien, gode venner eller løser kryssord. At hun er god på struktur, organisering og tall legger hun ikke skjul på.

...jeg er i en annen livssituasjon enn mine forgjengere, som gjerne har vært menn og litt eldre. Det gjør kanskje at jeg ser ting på en litt annen måte

– Du må være strukturert og organisert når du jobber fulltid og samtidig er tvillingmamma og politisk aktiv. Det krever sitt, sier hun.

Elisabeth Grosvold - Populær Beate Skretting har aldri fått så mange venneforespørsler på Facebook som etter hun ble valgt til ordfører.

Populær: Beate Skretting har aldri fått så mange venneforespørsler på Facebook som etter hun ble valgt til ordfører.Foto: Elisabeth Grosvold

annonse

Kunnskapen om økonomi tar hun med seg videre inn i sin nye jobb, og tror selv det vil være en stor fordel for de utfordringer Grimstad står overfor de neste årene.

– At kommunen må omstille seg for å drifte mer forsvarlig og effektivt er det ikke noen tvil om. Derfor er det viktig å få på plass god økonomistyring, så først og fremst ser jeg frem til budsjettprosessen. Jeg tror vi har en del å hente på å lage bedre budsjetter, og få i gang bedre internkontroll og prosjektstyring. Vi har hatt en del prosjekter som har vært litt uheldig styrt, for eksempel lysmastsaken eller servicebygget i byhagen. Begge sakene har hatt en del runder i systemet, og det har kostet unødvendig mye, sier Skretting.

LES OGSÅ: Skretting skal lede fylkets mest likestilte bykommune

Den nye konstellasjonen i Grimstad består av de fire borgerlige partiene H, KrF, Frp og Sp. Varaordføreren kommer fra FrP, og heter Lene Langemyr. Avtroppende ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) trer ned og blir vanlig kommunestyrerepresentant. Skretting har ikke planer om de store radikale forandringene med det første, men ønsker likevel å gjøre en del annerledes enn sin forgjenger.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - På hesteryggen Som ung prøvde Beate Skretting seg på ridning, turn og dans. Det ble imidlertid ikke med så mange år. Hun fant fort ut at hun likte fotball bedre, og har spilt flere år på Amazon.

På hesteryggen: Som ung prøvde Beate Skretting seg på ridning, turn og dans. Det ble imidlertid ikke med så mange år. Hun fant fort ut at hun likte fotball bedre, og har spilt flere år på Amazon.Foto: Privat

Se dette bildet i full størrelse
Privat. - Ungdom I 1995 startet Beate Skretting på Dahlske videregående skole. Hun gikk ut som rødruss i -98.

Ungdom: I 1995 startet Beate Skretting på Dahlske videregående skole. Hun gikk ut som rødruss i -98.Foto: Privat.

– Jeg tror Grimstad trengte et skifte og en ny start, sier hun og referer til de betente varsler- og helsekjøpsakene som har preget avisoverskriftene siden 2017.

Savnet mer ydmykhet

I valgkampen, og for øvrig på sin blogg, har Skretting lovet å rydde opp i kommunen og gjenskape tilliten til politikerne. Den erfarne revisoren har også klare tanker om hvordan hun skal gjøre det.

– Det handler også om bedre økonomistyring og unngå saker som har vært uheldig håndtert. Så handler det om mer åpenhet, og ikke minst mer ydmykhet. Fordi verken vi politikere eller administrasjonen er perfekte. Vi må heller erkjenne når noe har gått galt og lære av det, sier Skretting.

– Synes du ordfører Kjetil Glimsdal har vært ydmyk nok?

Spørsmålet blir hengende litt i luften. Skretting tenker seg godt om, og svarer:

– I enkelte sammenhenger, nei, sier hun.

I flere leserinnlegg er behandlingen av varsleren bak helsekjøpssaken trukket frem som et tema. Det påpekes blant annet at han bør få erstatning. Jeg spør derfor Skretting om hun synes det har vært håndtert riktig.

– Nei, jeg synes nok heller ikke det. Høyre mente jo han burde fått erstatning. Det fikk vi imidlertid ikke flertall for. Men nå er saken ferdig behandlet, og jeg har sagt at jeg skal forholde meg til de vedtakene som er gjort, sier Skretting.

– Det har også vært snakk om forholdet mellom ordfører og rådmann. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker det er viktig å ha et tydelig skille mellom politikerne og administrasjonen. Så må man selvsagt ha et godt samarbeidsklima og respekt for hverandres roller. Men et tydeligere skille er nok helt avgjørende at vi får på plass.

Hele Grimstad

Høyre får nå altså ordføreren for første gang siden 2007, men valgets store vinner sies likevel å være Senterpartiet som gikk frem med hele 4,8 prosentpoeng i kommunen.

Skretting bodde sine første år på Fevik, flyttet deretter noen år til Holvika, før hun til slutt endte opp i sentrum. 40-åringen mener likevel hun har det som trengs for å representere både bygd og by.

– Jeg er opptatt av hele Grimstad. Jeg vet blant annet det er viktig for innbyggerne på Fevik med utviklingen av Fevik sentrum. Jeg vil også jobbe for utviklingen av vei til Homborsund, og fortsette å jobbe for god bredbåndsdekning over hele kommunen, sier hun.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - Nygift Beate Skretting har ikke bare drevet valgkamp den siste perioden, for en drøy måned siden giftet hun seg med sin kjæreste over fire år, Eljar Roland, fra Oslo.

Nygift: Beate Skretting har ikke bare drevet valgkamp den siste perioden, for en drøy måned siden giftet hun seg med sin kjæreste over fire år, Eljar Roland, fra Oslo.Foto: Privat

Skretting tror hennes venner ville beskrevet henne som rolig og energisk på samme tid, snill og omtenksom, men også svært travel. For selv om hun har tre barn og er politisk aktiv, har hun hele tiden jobbet fullt. Som yrkesaktiv småbarnsmamma har hun derfor sett viktigheten av gode skoler og barnehager, og ikke minst muligheten til fulltidsstilling.

– Både Holvika og Fjære barneskole er i for dårlig stand og har for liten plass. Dette er elevenes arbeidsplass, og da må det bli bedre. Jeg vil også jobbe for at de som ønsker fulltidsstilling kan få det, men samtidig respektere dem som ønsker deltid. Det er jo faktisk en del som ønsker det, og det må vi erkjenne, sier hun.

Jeg er fryktelig glad og stolt av Grimstad. Det lærte jeg av min bestefar. Han sa alltid «kommer du fra Grimstad, heier du på Jerv

Når Skretting om en måned overtar Glimsdals kontor på rådhuset, skrives det historie. Som første kvinnelige ordfører i byen etterfølger hun 70 menn som har hatt ordførervervet før seg. At hun er kvinne, tror hun imidlertid ikke innbyggerne vil merke stort til.

Elisabeth Grosvold - Nedprioritert Beate Skretting forteller at valgkampen har gått på bekostning av blomstene i hagen.

Nedprioritert: Beate Skretting forteller at valgkampen har gått på bekostning av blomstene i hagen.Foto: Elisabeth Grosvold

– Men jeg er i en annen livssituasjon enn mine forgjengere, som gjerne har vært menn og litt eldre. Det gjør kanskje at jeg ser ting på en litt annen måte. Med tre barn er jeg også blitt god på å mekle krangler, sier hun.

Valget 2019: Her er de nye ordførerne

Barnebursdag og Agderpostens quiz

Skretting er mer enn klar for å lede byen. Men akkurat nå er trebarnsmammaen glad for at valgkampen er over, og at hun har noen uker sammen med barna før hun 29. oktober konstitueres som Grimstads nye ordfører.

Se dette bildet i full størrelse
Elisabeth Grosvold - Familiemor I hagen har familien en lekestue. Man må jo det når man har tre døtre, sier Beate Skretting.

Familiemor: I hagen har familien en lekestue. Man må jo det når man har tre døtre, sier Beate Skretting.Foto: Elisabeth Grosvold

– Barna har vært veldig støttende og hatt stor tro på meg hele veien. De har vært ganske opptatt av det her ordførerkjede og synes det er gøy at jeg snart kan få på meg det. Jeg er veldig glad for at de ser på det på den måten, sier hun.

Det er kanskje heller ikke å utelukke at Skrettings tre barn selv blir politisk aktive. De er nemlig alle født på en valgdag, og helgen skal derfor brukes på bursdagsfeiring. Når kvelden kommer gleder Skretting seg til å ta frem kryssordet og slappe skikkelig av.

– Vi ser ikke så mye på TV, men om vi gjør det ser vi på britisk krim. Min mann og jeg bruker heller å avslutte dagen med kryssord og Agderpostens quiz. Det er uansett mye mer sosialt etter en lang dag på jobb, sier den kommende ordføreren.