Agderposten

Magasin

De får drapstrusler fordi de jakter: - Damer får mer hat og trusler enn menn

De får drapstrusler fordi de jakter: - Damer får mer hat og trusler enn menn

For fem år siden var Mia Elise Heum (25) fra Nedenes med på sin første bukkejakt med kjæresten. Forholdet tok slutt, men det gjorde ikke Mias interesse for jakt.

annonse

$render.recurse($ctx, '$!content.translatedCode')

Litt spontant tok hun jegerprøven, og i vår ble hun selv godkjent som jegerprøveinstruktør. I januar ble hun leder i Froland Jeger- og Fiskerforening sitt kvinneutvalg.

– Vi prøver iherdig å få et miljø hvor kvinner føler seg velkommen på trening, konkurranser, turer og andre sosiale eventer gjennom foreningen. Det kan ofte være skummelt, ettersom det er et mannsdominert miljø, og det å stille opp alene kan være ubehagelig. Derfor har vi en kvinnegruppe hos oss, forklarer hun.

– Vist at vi kan

En oversikt fra SBB, som Norges Jeger- og Fiskerforbund har publisert, viser at andel unge kvinner som jakter har gått opp, mens antall unge menn som jakter har gått ned de siste ti årene.

Mia Elise Heum tror sosiale medier har mye av æren for at flere jenter jakter.

– Der ser folk at det går an å være jente og jakte, sier hun.

Også realityserien «Jegertvillingene» tror hun har spilt inn på interessen.

– Jo mer som kommer ut blant folk at jenter jakter, desto større blir rekrutteringen, sier hun.

Hun opplever imidlertid fortsatt at noen menn ikke synes damer har noe på jakt å gjøre, men at den tankegangen blir stadig sjeldnere.

– Vi har vist at vi kan, så vi begynner å bli tatt seriøst.

Se dette bildet i full størrelse
PRIVAT - SVENSK VILLSVIN Mia Elise Heum liker godt å jakte på villsvin i Sverige. Her med ett av sine fire felte villsvin.

SVENSK VILLSVIN: Mia Elise Heum liker godt å jakte på villsvin i Sverige. Her med ett av sine fire felte villsvin.Foto: PRIVAT

Se dette bildet i full størrelse
PRIVAT - JAKTER MED HUND Mia Elise Heum trives med hund på jakt. Bildet er fra rådyrjakta i 2016. Av 70 kommentarer på Instagram, var slettes ikke alle hyggelige.

JAKTER MED HUND: Mia Elise Heum trives med hund på jakt. Bildet er fra rådyrjakta i 2016. Av 70 kommentarer på Instagram, var slettes ikke alle hyggelige.Foto: PRIVAT

71 nye kvinner med jegerprøven

Per i dag har Aust-Agder 13.862 registrerte jegere, men det er altså alle som en eller annen gang har registrert seg. 12.103 av dem er menn, 1.759 er kvinner.

For jaktåret 2018/2019 hadde 5.735 jegere i Aust-Agder betalt jegeravgiften. 5.315 av disse var menn, mens 420 var kvinner. Det opplyser informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

annonse

– Det som er enda hyggeligere er at i dette jaktåret har 267 personer i Aust-Agder bestått jegerprøven, 196 menn og 71 kvinner. Kvinner på jakt øker i antall, og det er på tide. De har vært underrepresenterte i mange år, så når kvinner endelig tar seg sammen og tar jegerprøven så skulle det bare mangle at det slår ut på statistikken. Det har vært et problem at jakt har vært så mannsdominert, det har bare vært oss og Frimurerlosjen igjen, men nå slår det heldigvis sprekker, sier Farstad.

 - FOTO Linda Askeland

FOTO: Linda Askeland

Hver sjuende jeger er kvinne

NJFF har gjort mye for å komme dit man er i dag med kvinneandelen.

– Nå er hver sjuende jeger kvinne. I 1970 hadde Norge 400 kvinnelige jegere. Vi har mange tilbud som er skreddersydd for kvinner, som egne skytekvelder, hvor man ikke brøyte seg frem mellom snuslepper og canadaskjorter, forteller kommunikasjonssjefen i NJFF.

Mia Elise Heum håper flere kvinner vil ta jegerprøven, og vil at de som vurderer det skal vite at det har et sted å søke til hvor de kan føle seg trygge og velkomne.

– Det er hyggelig at vi kan være litt feminine også i jaktmiljøet, sier hun.

Selv har hun fått mange kommentarer for bruk av sminke på jakt.

– Ja, jeg er litt jålete, men jeg er like interessert i jakt selv om jeg bruker maskara, påpeker hun.

Linda Askeland - VIL HA FLERE MED Mia Elise Heum ønsker flere jenter i skauen og på skytebanen.

VIL HA FLERE MED: Mia Elise Heum ønsker flere jenter i skauen og på skytebanen.Foto: Linda Askeland

Mia jakter mest på rådyr, og på villsvin i Sverige. Tundra, hennes to år gamle langhårede dachshund, er snart klar for rådyrjakt.

– Det ble mye trening i fjor, og lite jaktutbytte på meg, men hun hadde noen gode loser på slutten av sesongen, forteller matmor.

Hun har tilgang på et jaktterreng i Froland, hvor hun får lov til å slippe Tundra, men hun eier ikke terreng selv.

annonse

– Ei venninne og jeg prøver å få leid et terreng selv, men det er ikke så enkelt. Ofte blir langt å kjøre, sier hun.

Drapstrusler og hatmeldinger

Til nå i sin jegerkarriere har hun skutt fire rådyr, fire villsvin, fem harer, en grevling, en bever og en rev.

Sistnevnte utløste et voldsomt engasjement.

– Jeg fikk drapstrusler for bildet på Instagram da jeg hadde skutt reven i Sverige, forteller 25-åringen.

Se dette bildet i full størrelse
PRIVAT - FALT FØRSTE DAG Denne rådyrbukken skjøt Maja Odden på første dagen av årets bukkejakt 10 .august, etter kun to minutter med lokking.

FALT FØRSTE DAG: Denne rådyrbukken skjøt Maja Odden på første dagen av årets bukkejakt 10 .august, etter kun to minutter med lokking.Foto: PRIVAT

Se dette bildet i full størrelse
PRIVAT - GODE JAKTVENNINNER Maja Odden og Mia Elise Heum er begge lidenskapelige jegere, og har            blitt venninner gjennom denne felles interessen. Her ved et skytesenter.

GODE JAKTVENNINNER: Maja Odden og Mia Elise Heum er begge lidenskapelige jegere, og har blitt venninner gjennom denne felles interessen. Her ved et skytesenter.Foto: PRIVAT

Hun er nemlig aktiv bruker av sosiale medier, og har nesten 30.000 følgere på Instagram. Her legger hun ut mange jaktbilder.

Bilder av dyr hun har skutt blir ofte møtt med avsky og hatmeldinger, selv om hun prøver å unngå bilder med mye blod og gørr.

– Jeg skjønner det kan være vondt å se døde dyr, men samtidig handler jakt om forvaltning, forklarer hun.

Heum anmeldte ikke drapstrusselen. Når hun mottar stygge kommentarer pleier hun å ta bilde av det, legge det ut på «storyen» sin og tagge vedkommende.

– Det er greit å være uenige, men ikke greit å true folk på livet, legger hun til.

DOMORE PRODUCTION - LANGE REISER Ofte må de reise langt for å jakte. Her er Maja Odden på jakt på Island.

LANGE REISER: Ofte må de reise langt for å jakte. Her er Maja Odden på jakt på Island.Foto: DOMORE PRODUCTION

– Jenter trues mest

En annen jeger som får gjennomgå i sosiale medier, er venninnen hennes – Maja Odden.

Hun er 21 år og fra Flosta. Fra hun lærte å snakke maste hun om å være med på jakt, og har jaktet fra hun var 14 år. Som 17-åring skjøt hun sin første hjort. I skrivende stund har hun nesten 90.000 følgere på Instagram. Det kan iblant koste. Senest denne uken fikk hun melding fra en mann som ville komme å drepe hunden hennes fordi hun jakter. Vanligvis er hun relativt «immun» mot trusler og hatmeldinger, men denne trusselen velger Maja Odden å anmelde.

– Jenter i mediene som jakter får mer hat og trusler enn menn som jakter, mener Odden.

Hun tror det kommer av at det ikke bare en omdiskutert livsstil, men også en mannsdominert hobby. En gang ble hun litt skremt av truslene.

– En som truet meg reiste fra Praha til Tromøy, så da var han litt for nærme, men politiet fikk tak i ham. Jeg har også fått trusler på video der folk sier de vil drepe meg, sier 21-åringen.

Linda Askeland - JÅLETE PÅ JAKT? – Ja, jeg er litt jålete, men jeg er like interessert i jakt selv om jeg bruker maskara, sier Mia Elise Heum.

JÅLETE PÅ JAKT?: – Ja, jeg er litt jålete, men jeg er like interessert i jakt selv om jeg bruker maskara, sier Mia Elise Heum.Foto: Linda Askeland

– Helt uakseptabelt

Kommunikasjonssjef i NJFF, Espen Farstad, tror det stemmer at jenter trues mer enn gutter.

– Vi har ingen statistikk på det, men jeg har samme magefølelsen som det Maja sier. Det sitter noen troll der ute, mange av dem er skeptiske til jakt, og lar seg kanskje provosere ekstra at vakre, unge kvinner jakter. Kanskje de oppfatter det som en poseringskultur med dyr som offer. Det er forunderlig at kjønn og alder skal avstedkomme flere hatmeldinger, men jeg har hørt det samme, sier Farstad.

Han påpeker at med sosiale medier er det blitt et hardere klima for dem som jakter, og at foreningen har to klare oppfordringer til sine medlemmer:

– Ikke provoser unødig med bruken av bilder og for all del, anmeld alle trusler – trusler er helt uakseptabelt. Jegerne er blitt mer forsiktige med hvordan de bruker bilder, og da blir man mindre angripelige, men det hjelper ikke når man møter fundamentalister. Vi skal prøve å forstå verden rundt oss, sette oss inn i hvordan det er å være på den andre siden av denne saken, og på sosiale medier er man ambassadører for jegerstanden. Vi skal imidlertid ikke forsøke å skjule det vi driver med, påpeker Farstad.

Privat - SLAKTING Hører med når man er jeger.

SLAKTING: Hører med når man er jeger.Foto: Privat

Han sier at det er særlig ved rovviltjakt at trusler blir fremsatt.

– I dag er det like mange vegetarianere i Norge som jegere, så jegerne må være forberedt på å forsvare seg. Det er lettere å argumentere med motivet om å bringe mat til bordet enn ren viltforvaltning i en mer sammensatt kontekst. Så å posere med et fett glis sammen med ei skutt gaupe er ikke noe vi fraråder.

Ikke for penger

Maja Odden jakter på alt fra hjort, elg, rådyr og rev til andre typer småvilt. Mest går det i rådyr-og hjortejakt, men fra hun var 14 til 17 år gikk det mest i rådyr. Hun er svært profilert, og er sponset av Devold.

Det er imidlertid ikke penger å hente i jaktsegmentet, slik det er for såkalte rosabloggere på Instagram. Ikke er det interessant for Maja, heller, selv om jakt er en dyr hobby.

– Jeg har fått pengetilbud fra sponsorer i USA, men har takket nei. Å ha sponsor i Norge vil som regel si at du får noe utstyr eller rabatt på utstyr, men ikke at du får betalt for å bruke det. Av prinsipp vil jeg ikke ha så mange sponsorer. Miljøet er såpass lite og det handler litt om stolthet, sier den unge, men svært erfarne jegeren.

Privat - JAKT Mia Elise Heum elsker jakt.

JAKT: Mia Elise Heum elsker jakt.Foto: Privat

Færre unge menn

Færre unge menn og gutter under 20 år jakter, mens det har vært en økning i antall jenter og unge kvinner som jakter de siste ti årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

5.410 unge menn og gutter deltok i en eller flere former for jakt i jaktåret 2009/2010. Dette tallet har gått gradvis nedover siden og var i 2018/2019 på 3.930 personer, skriver NJFF på sin nettside.

– Jeg vet ikke hvorfor det er færre unge gutter nå enn før. Vi har jo bevisst brukt jenter som modeller for å trekke til oss flere jenter, men man skulle tro at det samtidig trakk til seg flere unge menn. Det funket i alle fall sånn i min ungdom, humrer kommunikasjonssjefen.

For ti år siden deltok 500 unge kvinner og jenter i en eller flere former for jakt, mens 820 kvinner og jenter under 20 år jaktet i jaktåret 2018/2019. Antallet har økt hvert år siden jaktåret 2012/2013. ​

Det har også vært en kraftig økning i kvinner mellom 20–29 år som jakter de siste ti årene. I jaktåret 2009/2010 deltok 1.710 kvinner i denne aldersgruppen i jakt. Siden har det gradvis økt, og i jaktåret 2018/2019 har 2.790 kvinner deltatt. Det er imidlertid fortsatt klart flest mannlige jegere, og de fleste er i alderen 40 til 59 år. I jaktåret 2018/2019 var det 128.970 mannlige jegere mot 10.530 kvinnelige jegere totalt.

– Ti prosent av Norges befolkning har lov til å jakte. Når jakta starter er det den nest største folkevandringen ut i norsk natur – etter påskeutfarten, sier NJFFs kommunikasjonssjef.