Agderposten

Magasin

Skisportens eventyrdag på Birkeland

Skisportens eventyrdag på Birkeland

For temmelig nøyaktig 55 år siden ble norgesmesterskapet på ski arrangert på Birkeland, og la det bli fastslått med det samme. NM-åpningen i Birkeland ble en ubetinget suksess.

annonse

$render.recurse($ctx, '$!content.translatedCode')

Det ble virkelig en skisportens eventyrdag! Størsteparten av æren har nok arrangørene, men de fikk velvillig og kjærkommen assistanse av værgudene. Ikke en sky på himmelen, og blåst var horisonten for uværsantydninger da stunden for åpningen nærmet seg. Solen lekte seg mellom de ytterst få pastellskyene som var spredt på den klare, blå himmelen.

Det kunne ikke ha vært bedre. Flaggene gikk tidlig til topps på gårdene omkring, og langs veien sto espaliene smykket. På stadion blafret små og store vimpler muntert i vindgufsene.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - Eventyrlig start Fra starten på stafetten.

Eventyrlig start: Fra starten på stafetten.Foto: Privat

Entusiasmen ga seg hørbart utslag allerede da den høytidelige åpningsseremonien var over, nasjonalsangen ble spilt, og det var klart for stafettens spreke deltakere.

Stafett

De litt spede heiaropene i begynnelsen økte i intensitet etterhvert som løperne jaget frem og etter hvert som elitelagene skilte seg ut.

annonse

Myklands lag fikk selvsagt rikelig og velfortjent applaus, og selvfølgelig fikk Sjårdalen, Lensvik og Engerdal sine velfortjente heiarop. Og for ikke å snakke om hver enkelt favoritt blant løperne, og dem var det mange av!

Og du verden som de slåss. Det gikk så svetten rant for de fleste.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - I FARTA Hallgeir Brenden i farta på Birkeland.

I FARTA: Hallgeir Brenden i farta på Birkeland.Foto: Privat

Den eneste som ikke lot til å ha gått noe særlig var Harald Grønningen. Han var like sprek og uanfektet da han sprintet over mål, og enda jaget han spreke, unge Halvdan Kluften slik at sistnevnte så svart da seieren var brakt i havn.

Moro var det ihvertfall. Stemmebåndene fikk en hard påkjenning, og de sprekker vel helt til neste løp. Men det spiller ingen rolle. Det er ikke hver dag det er NM på Sørlandet. Skulle man ikke juble ved et slikt opplegg, må det være noe galt fatt.

annonse

Mykland Idrettslag

I Agderposten kan vi lese at Grønningen jaget reingjeter Kluften så snøen sprutet under skiene, men Sjårdalen vant på sin ypperlige jevnhet.

Av lokale deltagere fant vi Aust-Agder med sin gode trio fra Mykland Idrettslag. Ådne K. Mykland var førstemann ut på Aust-Agders lag, men det gikk litt tregt i starten. Han hadde bare to mann etter seg. Men Ådne var av det seige slaget og laget av gode materialer, så etter ganske få kilometer hadde han innhentet den ene etter den andre, og det er ingen tvil om at han la grunnlaget for Mykland Idrettslags fjerdeplass blant landets mest skarpskodde stafettlag.

Privat - I KJENT STIL Harald Grønningen.

I KJENT STIL: Harald Grønningen.Foto: Privat

De lå på tredjeplass etter fem kilometer og den posisjonen holdt helt til det ble vekslet med Kjetil Tveit. Tveit hadde en utakknemlig oppgave, han visste så inderlig vel at han lå noen hakk bak sine kamerater, men som den spenstige og sporty karen han var, sa han ut med friskt mot, og ingen hadde noe å klage på. Han falt litt tilbake og kunne klappe Reidar Andreassen på skulderen som sjettemann.

En ting var i alle fall helt klart. Aldri hadde vi her på Sørlandet sett maken til langrennsfart, vi hadde aldri sett maken til teknikk og energi, og etter de toppfigurene som viste seg på Birkeland for 55 år siden skulle bli vanskelige å hamle opp med for de beste i verden.

For orden skyld må nevnes at Sjådalen stakk av med stafettseieren.

Kongen på plass

Og til slutt et personlig minne fra dette norgesmesterskapet på Birkeland i 1963. Søndag var utfartsdagen i vår familie. Sekken ble pakket med mye god niste, og med fire par ski på taket på «Boblen», gikk turen til Birkeland.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - HJEMMEFAVORITT Birkelands egen Reidar Andreassen.

HJEMMEFAVORITT: Birkelands egen Reidar Andreassen.Foto: Privat

Se dette bildet i full størrelse
Privat - SKILEGENDER Ole Ellefsæter og Harald Grønningen på Birkeland.

SKILEGENDER: Ole Ellefsæter og Harald Grønningen på Birkeland.Foto: Privat

Vel fremme fant vi en fin plass hvor vi kunne få på oss skiene og ta turen inn-over i de flotte løypene.

Vi hadde ikke gått lenge før vi hørte noen ropte bak oss: «Løype»!

Vi snudde oss og der kom en flokk mannfolk i fullt driv bak oss. Selvfølgelig gikk vi ut av løypa for å slippe de forbi.

Midt i flokken fikk vi se en mann, kledd i eplenikkers, anorakk og «kleivalue». Det var noe kjent med denne mannen!

Og der, midt i skiløypa inne i Birkelands skoger, farte Kong Olav med følge forbi.

Det er et minne som sitter fast. Det var stort å treffe på kongen vår på denne måten.

Kilde: Agderposten