Agderposten

Meninger

Leder: En klar seier for lokaldemokratiet dagen derpå

Leder: En klar seier for lokaldemokratiet dagen derpå

Agderpostens leder.

Vinden blåser ulikt i Norge. Det viser stormen av proteststemmer ved lokalvalget. I Oslo har Miljøpartiet de Grønne gjort et brakvalg, mens «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» kan ha kapret så mye som hver sjette velger i Bergen.

I nord har sentraliseringstrette velgere vandret fra Ap til Sp, mens Vidar Kleppes Demokratene trolig blir tredje største parti i Kristiansand.

I Arendal vokser både Sp, partiene til venstre for AP samt Hovelista, som ser ut til å seile på medvind inn i bystyresalen med minst to representanter.

Enkelte eksperter bekymrer seg over de ansvarlige styringspartienes fremtidige skjebne. Både Ap og Høyre lekker velgere til alle kanter. Noen frykter kaos i kommune– og bystyresaler når forhandlingsutvalgene har gjort opp regnskap.

Med demokratiets briller på nesen, er det imidlertid større grunn til ubel enn engstelse etter gårsdagens valg. I Arendal var valgdeltakelsen på lave 55 prosent ved forrige kommunevalg. I år er fremmøteprosenten på 62 i Arendal. Lenger øst, i Tvedestrand og Risør, er valgdeltakelsen på 66 prosent i begge byer. I Bykle kan folk glede seg over at 69 prosent av de stemmeberettigede avga sin stemme. På Vegårshei var valgdeltakelsen på 78 prosent. Politikerne som skal inn i styre og stell har således langt flere velgere i ryggen ved årets valg. Lokaldemokratiet lever greit med kastevind.

Det er grunn til å minne om at de politiske værrapportene fra andre europeiske land er mye mer forstemmende. I et land som Frankrike kaster innbyggere valgkortene og kler seg i gule vester for å protesterende mot de styrende. Det er en europeisk tilstand vi ikke ønsker oss i Norge.

Den høye valgdeltakelsen, også her på Sørlandet, viser at lokaldemokratiet gikk av med seieren. Og at det er de styrende som må iføre seg gule sydvester i møte med stormen av protestvelgere og nye politiske allianser som har vokst frem i Norge.