Agderposten

Meninger

Leder: Folkevalgte og folkeskikk

Leder: Folkevalgte og folkeskikk

Agderpostens leder 5. september.

Det nærmer seg lokalvalg. Stemningen er naturlig nok spent i alle leire. Men kanskje ikke minst hos Arbeiderpartiet som har hatt katastrofemålinger både nasjonalt og lokalt.

Dersom InFact-målingen som ble gjengitt i Agderposten sist lørdag slår til, vil dagens styrende konstellasjon i Arendal miste makten. Arbeiderpartiet vil gå fra 15 til 10 bystyrerepresentanter. Høyre og Frp står på stedet hvil.

Å bli barbert med en tredjedel er selvsagt svært dramatisk for Arbeiderpartiet. Derfor er det kanskje ikke så rart at det går «ei kule varmt» i det politiske ordskiftet om dagen. Når det handler om makt og posisjoner spisses frontene.

Valgblikk: Kan han kapre nok jokere til å rappe kjedet?

Likevel! Det dramaet som utspiller seg mellom Høyre og Arbeiderpartiet i Arendal om dagen er både oppsiktsvekkende og forstemmende. La oss ta forrige bystyremøte først: Den overhøvlingen Benedikte Glommen fikk av Arbeiderpartiets gruppeleder hører ikke hjemme i en folkevalgt forsamling. Uansett hvor provosert Jentoft måtte bli.

Nina Jentoft var, kanskje med rette, irritert på Glommen fordi hun mente Glommen, som medlem i kommuneplanutvalget, burde vite bedre enn å stille spørsmål om hvorfor arbeidet med ny vei til havna i Eydehavn tar tid.

Les alle Agderpostens ledere her

Glommen legger et premiss inn i spørsmålet sitt. Og det er åpenbart det som får Jentoft til å reagere kraftig. Men Jentoft vet ingenting om premisset var et arbeidsuhell, ment som en saksopplysning eller som provokasjon. Det spiller heller ingen rolle. For det som skjer i fortsettelsen, er uansett ikke et offentlig ordskifte verdig. Fra bystyrets talerstol sa Jentoft blant annet:

– Benedikte, nå synes jeg du skal høre etter. Sett deg ned, innledet Jentoft. For å være helt ærlig, er jeg utrolig skuffet over at interpellasjonen foreligger til møtet i dag. For noen dager siden fikk jeg beskjed om at Høyre-representanter løper rundt på Eydehavn og sprer rykter om at reguleringen ikke er påbegynt. Det har jeg hørt fra egne folk der ute.

Usikker på hva du skal stemme? Dette svarer politikerne i Arendal

– At et medlem i kommuneplanutvalget gjør dette mot sitt eget utvalg, sin egen planavdeling, og folkene som jobber i Statens vegvesen, er rett og slett uhørt. En ting er at jeg blir skjelt ut av folk som er forvirret, men dette er sårende for dem som jobber med planen, sa Jentoft.

– Så lenge jeg leder kommuneplanutvalget, er det ingen som får oppføre seg slik.

Innlegget har fått mange politikere til å reagere. For det første retter Jentoft ganske kraftige beskyldninger mot Glommen og Høyre uten å kunne dokumentere dem eller vise til åpne kilder. «Noen har sagt, ergo lyver du», bør man holde seg for god til å si fra talerstolen. For det andre bærer Jentofts tordentale preg av en hersketeknikk vi burde slippe i offentlig debatt.

Jentoft er ingen hvem som helst. Hun blir omtalt som den mektigste kvinnen i Arendalspolitikken.

Hun er en dreven politiker som åpent sier at hun søker makt – og hun er mentor for kommende politikere.

Det er dessverre ikke første gang Jentoft skaper overskrifter og reaksjoner for sin opptreden som Ap-politiker. Hun har, i følge oppslag i Arendals Tidende, gått i strupen på MDGs Margrete Martens Breivik. Hun har, ved flere anledninger, opptrådt på en måte som har fått Frp-benken til å reagere.

Likevel synes Høyre og Roar Gundersens metode om å rette «mistillitsforslag» mot Jentoft, for så å trekke det tilbake og si at «vi blir med videre», synes som en litt panikkartet og lite gjennomtenkt reaksjon.

Ap ned og Hovelista frem: Mot valgthriller

Å oppfordre til god debattkultur og påtale brudd med denne, er helt på sin plass – og bør absolutt tas opp, men da må riktig forum være bystyret i plenum.

Raseriutbrudd, beskyldninger og løgn eller hersketeknikker bør ikke forekomme fra en offentlig talerstol uansett hvem som er avsender og mottaker. Opphetet valgkamptemperatur er ingen unnskyldning.