Agderposten

Meninger

Leder: Sylvi Listhaugs Facebook-poster nører opp splittelse og tilbyr ingen løsninger

Leder: Sylvi Listhaugs Facebook-poster nører opp splittelse og tilbyr ingen løsninger

Agderpostens leder 2. september.

Denne helgen har nok en Facebook-post fra Sylvi Listhaug satt sinnene i kok på nettet. Under en fane som viser Frps politiske slag «en enklere hverdag for folk flest», har regjeringens Eldre- og folkehelseminister lagt ut et bilde av mennesker i en båt på blikkstille hav, sammen med teksten «Norge skal ikke ta imot båtmigranter».

Enig?, spør hun sine følgere på nettet. Facebook-posten har tatt fyr. I kommentarfeltet får ministeren hard motbør. Mange fordømmer Listhaugs retorikk. Språket det debatteres i er hardt og tonen i kommentarfeltet er uforsonlig. Nok en gang fisker helseministeren, som synes mest opptatt av å følge med på migranters ve og vel for tiden, i et opprørt hav. Og sørger for oppmerksomhet og spalteplass i de etablerte mediene.

Ute i Europa får andre begivenheter stor oppmerksomhet denne helgen. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har bedt Polen om tilgivelse, på dagen 80 år etter at Tyskland angrep Polen og startet andre verdenskrig. Det skjedde i en seremoni i byen Wielund, der de første tyske bombene falt på polsk jord. Angrepet skjedde etter at de tyske nazistene hadde sluppet en falsk nyhet om at det var polske soldater som hadde angrepet tyske interesser, og at angrepet således var et forsvarsangrep. Historiebøkene forteller hva som skjedde siden.

Fremskrittspartiet i Norge står selvsagt ikke for de samme holdningene som tyskerne i 1939, i forhold til hvem som skal få høre hjemme i et fellesskap. Partiet skal ha ros for å ha tatt opp vanskelige spørsmål knyttet til innvandring og integrering, der flere andre partier har hatt berøringsangst.

Men retorikken Listhaug bruker på sosiale medier i forhold til «de andre» i vår tid, er verken en minister eller Frp verdig. Folk flest forstår at båtflyktninger ikke seiler rundt i båter på blikkstille hav, slik Listhaug forsøker å fremstille det på nettet.

Innvandring og migrasjon er sammen med klimakrisen ett av vår tids vanskeligste spørsmål. Velgerne fortjener politikere som snakker om temaene med et klart hode og et varmt hjerte. Frp blør velgere til bompengemotstandere. Valget i september vil vise om Frp er avhengig av slike utspill som Listhaugs for å vinne velgerne tilbake.