Agderposten

Meninger

Leder: Skolebarna fortjener en vei, ikke krangling fra bystyrets talerstol

Leder: Skolebarna fortjener en vei, ikke krangling fra bystyrets talerstol

Agderpostens leder 31. august.

I mai 2017 besøkte Agderposten Eydehavn i forbindelse med en reportasjeserie om farlige skoleveier. Mens Agderpostens reporter intervjuet FAU-leder Merethe Blom Bohre Knudsen, dundret tungtrafikken forbi. Trafikkdempende tiltak fungerte dårlig. Bekymrede foreldre kunne fortelle om hvordan innsnevringer ikke fungerte, fordi biler i stedet ga gass fremfor å bremse. Få bilister respekterte 40-grensen ned mot havna.

LES OGSÅ: Økt bekymring for farlige skoleveier

AP-veteran og tidligere havnestyremedlem John Tellman Tjuslia var blant dem som fryktet dødsulykker i Nesgata. Tømmerbiler og annen tungtrafikk frakter årlig 400.000 råvarer ut til havna. Det passer dårlig sammen med skolebarn.

Ett år senere avholdt Arendal kommune et stort folkemøte på Folkets Hus på Eydehavn om den omdiskuterte veien. Den gang mente en optimistisk ordfører Robert C. Nordli (Ap) at det var mulig å få til et politisk vedtak i saken i løpet av ett års tid. I det vi snart skriver lokalvalg har bystyret fortsatt ikke fått et forslag til reguleringsplan på bordet.

Leder: Det må altfor ofte en ulykke til, før politikere griper fatt i farlige veier

Da havna ble bygget i 2006, ble det vedtatt å etablere havna før en ny tilførselsvei var ferdigregulert. Selv om innbyggerne på Eydehavn har måttet ta belastningen med manglende vei siden, var avgjørelsen trolig taktisk klok likevel. For dersom havna ikke hadde blitt etablert da man fikk muligheten, er det godt mulig Eydehavnsfolket hadde sittet uten både vei og havn i dag.

Men dem som sto bak avgjørelsen hadde neppe sett for seg at det skulle ta så lang tid å lage ny vei. Nå er saken blitt en verkebyll for Ap, som opplever at partimedlemmer får rosene slengt etter seg, når de er ute på stemmefiske.

I bystyret på torsdag var ordskiftet usedvanlig hissig, da Høyres Benedikte Nilsen Glommen etterlyste fortgang i arbeidet. Veien til Eydehavn utløste både påstander om løgn og tårer hos bystyrepolitikerne.

Det haster med å få på plass ny vei. Skolebarna på Eydehavn fortjener politisk handling og fortgang, fremfor krangling og tårer i bystyret.

2015: Agderposten etterlyste tips om farlige skoleveier. Se hvilke på kartet