Agderposten

Meninger

Leder: Et nødvendig generasjonsskifte i Grimstad Ap

Leder: Et nødvendig generasjonsskifte i Grimstad Ap

De politiske konsekvensene av Grimstad kommunes irregulære innkjøpspraksis gjennom mange år blir før dette lokalvalget stadig tydeligere.

Noen partier, anført av KrF, er mest opptatt av å se fremover. Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) var tydelig da han i Grimstad Adressetidende lørdag sa klart at «de som vil ha en ordfører som fortsatt skal holde på med det vi har brukt de siste tre årene på, må de finne en annen ordfører enn meg».

Grimstads velgere har heldigvis andre ordførerkandidater som vil ta med seg smertefulle erfaringer når kursen for den videre utviklingen av kommunen skal stakes ut.

Agderposten kunne lørdag avsløre noe av det som skjer i kulissene i Arbeiderpartiets lokallag og kommunestyregruppe i Grimstad. Den lokale Ap-veteranen fremfor noen, Per Svenningsen, ordfører fra 1995 til 2003 og varaordfører og ikke minst mangeårig leder i teknisk utvalg, har brukt all sin makt de fire siste årene på å få sine partikolleger til å dempe kritikk mot administrasjonen og å unngå å grave dypere i innkjøpssakene.

Nå sist har Svenningsen altså forfattet et slags opprop hvor han uttrykker mistillit mot sine medrepresentanters linje i disse sakene, og dessuten erklærer valgkampboikott.

Ingen i kommunestyregruppa, og kun en håndfull Ap-veteraner, har skrevet under oppropet, som dermed fremstår mest som en ynkelig politisk krampetrekning.

Se dette bildet i full størrelse
Marie N. Kalvehagen - GENERASJONSSKIFTE Det er helt nødvendig for Arbeiderpartiets listekandidater i Grimstad, her på stand i helgen, å frigjøre seg fra jerngrepet varaordfører Per Svenningsen og andre partiveteraner har hatt på kommunestyregruppa.

GENERASJONSSKIFTE: Det er helt nødvendig for Arbeiderpartiets listekandidater i Grimstad, her på stand i helgen, å frigjøre seg fra jerngrepet varaordfører Per Svenningsen og andre partiveteraner har hatt på kommunestyregruppa.Foto: Marie N. Kalvehagen

Oppropet representerer likevel oppsiktsvekkende maktutøvelse mot demokratiske prosesser i eget parti. Det er greit å være uenig og argumentere for sine standpunkter.

Det er derimot både respektløst og uforståelig at en så erfaren politiker som Svenningsen har sett seg nødt til å bruke en slik metode i et forsøk, riktignok forgjeves, på å tvinge gjennom sine meninger.

Vi tror lokallagsleder Jarle Christiansen har helt rett når han skriver uroen i lokallaget på kontoen for et pågående generasjonsskifte. Det er i så fall på høy tid.

Arbeiderpartiet har en lang tradisjon som et styringsdyktig og seriøst alternativ i Grimstad-politikken. Dersom partiet fortsatt vil være det, kan ikke sentrale tillitsvalgte bruke slike metoder i sin maktutøvelse.

Når Per Svenningsen og hans tilhengere ikke kan innordne seg de demokratiske prosessene i eget lokallag, har ikke Ap-gruppa i Grimstad noe annet å gjøre enn å frigjøre seg fra deres jerngrep. Deres reaksjoner, gjengitt i Agderposten mandag, tyder på at de er i ferd med å klare det. Bare slik kan de gjenvinne velgernes tillit.