Agderposten

Meninger

Leder: Regjeringen vakler videre

Leder: Regjeringen vakler videre

LEDER: Denne helgen ble innledet med at Venstre motvillig og nølende aksepterte det såkalte «bompengeforliket» og sikret flertallsregjeringens videre eksistens. Enn så lenge.

Firepartiregjeringen har vært et usikkert prosjekt fra starten, og i alle støttepartiene er det til dels sterke stemmer som mener at de respektive partiene bør tre ut av regjeringen.

I så måte er bompengesaken mer et symptom på et regjeringsprosjekt i krise enn en reell kamp mellom «SUV-geriljaen» og «klimaidealistene». Eller lommebok vs. klodens framtid hvis du vil sette det på spissen. Mer en kjærkommen anledning til å protestere mer enn et oppriktig opprør.

21 milliarder oljefondskroner og et ultimatum måtte til før sjefen klarte å slutte rekkene om noe verken Frp eller Venstre kan innkassere som seier selv om deres spinndoktorer spinner aldri så kreativt.

Siden Granavoldplattformen har det stått kameler på menyen til Frp. Med Frp i regjering har bompengefinansierte veiprosjekter og bomringer blitt vanligere enn regnværsdager i statsministerens hjemby. Så sa velgerne tydelig ifra og flyktet som lemen over til protestpartier mot bompenger.

Det kunne Siv ikke sitte og se på om finansministertaburetten er blitt aldri så hjemmevant. Makt er en vane som er vond å legge av seg.

Se dette bildet i full størrelse
NTB scanpix - KANSKJE Statsminister Erna Solberg sjekker bunaden til Sp leder Trygve Slagsvold Vedum. Øyner Vedum et regjeringssamarbeid med Høyre nå som Sp er langt større enn de tre støttepartiene i Ernas regjering til sammen?

KANSKJE: Statsminister Erna Solberg sjekker bunaden til Sp leder Trygve Slagsvold Vedum. Øyner Vedum et regjeringssamarbeid med Høyre nå som Sp er langt større enn de tre støttepartiene i Ernas regjering til sammen?Foto: NTB scanpix

Denne gangen var det Trine Skei Grande som måtte svelge kamelen. Kanskje ikke noe stort «offer» for damen som gikk til valg med lovnad om at Venstre ikke skulle gå i regjering.

At Kjell Ingolf Ropstad valgte å sitte musestille i båten og la Erna bestemme, er verken overraskende eller unaturlig. Det ville være en katastrofe for «den bunadskledde Machiavelli», som Ketil Bjørnstad så treffende beskriver ham, om regjeringsprosjektet han la så mye av sin politiske prestisje i, skulle ende med dødfødsel et knapt svangerskap etter unnfangelsen.

Opposisjonen har, ikke overraskende, slaktet forliket. Ap kaller det puslete, mens MDG raser. Sp-Vedum er påfallende taus. Kanskje fordi distriktsbilistene blir kåret til forlikets vinnere. Eller – og det er langt mer interessant – fordi han øyner et mål drøye fire år fram i tid: Regjeringssamarbeid med Høyre. Riktignok har Sp for tiden plassert seg på venstresiden. Men partiet har skiftet kurs før.

På siste meningsmåling var Sp langt større enn de tre støttepartiene i regjeringen til sammen. Hvis Aps katastrofemålinger fortsetter og Sps suksess likeså mens Høyre holder stand, er det ikke utenkelig at en sentrumsregjering med Sp blir et reelt alternativ.

At Vedum ønsker seg regjeringsmakt er ingen hemmelighet. Det er heller ingen hemmelighet at å gå i regjering med sommerens andre meningsmålingsvinner, MDG, er svært problematisk:

Flyskam. Kjøttskam. Bilskam. Vi trenger ikke si mer ...

Agderposten mener: Les flere lederartikler