annonse

Leder: Arendals modige ordførere

Lanserer Handlingsplan
Lanserer Handlingsplan: Arendals ordfører Robert C. Nordli. (Foto: Liv Ekeberg)

+ Det er fortsatt farlig å leve som en familie med blandet hudfarge, viser nylige trusler mot ordfører Robert C. Nordli.

I 1988 erklærte Arendals-ordfører Ivar Bollmann Pedersen byen som antirasistisk sone. Et samlet bystyre sto bak ordførerens erklæring, men det var han som måtte bære den tyngste børen. Vedtaket medførte drapstrusler mot familien hans og skyting rundt huset. I lengre tid måtte Bollmann Pedersen og familien leve med politibeskyttelse rundt huset.

20 år senere kan Agderposten fortelle hvordan en annen Ap-ordfører også får kjenne rasisme på kroppen. I Agderposten torsdag fortalte Arendals ordfører Robert C. Nordli om hvordan han og familien blir utsatt for hets på grunn av familiens blandede hudfarger. For ordføreren er det derfor personlig, når han og Arbeiderpartiet nå mobiliserer til en ny handlingsplan mot rasisme i Arendal. I Agderposten lanserer Nordli en rekke tiltak for å gjenreise Arendal som rasismefri sone.

Det er snart to uker siden terrorangrepet mot Al-Noor Islamic Centre i Bærum. En person med tilknytning til høyreekstreme miljøer er siktet for terror, drap og drapsforsøk. Angrepet var en skremmende påminnelse om at det norske samfunnet ikke har klart å ta et oppgjør med rasisme og hatretorikk etter 22. juli 2011.

Også nå bølger debatten i ytringsfrihetens navn. Det som da het Folkeaksjonen mot Innvandring, (FMI), ble den gang nektet å avholde politiske markeringer på Kanalplassen i Arendal. Begrunnelsen var at slike organisasjoner ikke hører hjemme i en rasismefri sone. Også den gang ble det svart med at en slik nekt innebar et inngrep i menneskers ytringsfrihet.

Innvandring og migrasjon er en av vår tids store politiske spørsmål. Men med ytringsfrihet følger også ytringsansvar. Regjeringen har lenge jobbet med en handlingsplan mot diskriminering. Arendals ordfører fortjener ros for sitt modige utspill og sitt bidrag til å få fortgang i planene. Opplevelsene han og familien har vært utsatt for, er nedslående eksempler på at vi må handle også her på Sørlandet.