Agderposten

Meninger

Debatt: Snakk om å misforstå. Dette handler slett ikke om skolene, men om elevene

Debatt: Snakk om å misforstå. Dette handler slett ikke om skolene, men om elevene

LESERINNLEGG: I dagens onsdagens Agderposten hevder Vidar Iversen i Rødt at Høyres kamp for fritt skolevalg handler om skoler som kjemper om å trekke til seg de flinkeste elevene. Snakk om å misforstå. Fritt skolevalg handler slett ikke om skolene, men om elevene.

Nærskoleprinsippet, som i vår ble vedtatt for de videregående skolene i Agder, gir deg ikke bare retten til å gå på nærskolen, den låser deg også fast til det, hvis linja du ønsker å gå tilbys på nærskolen. Dette gjør det vanskelig for elever som ønsker å skifte miljø, og det gir elevene mindre valgfrihet i undervisningen, da skolene ofte tilbyr ulike programfag og fremmedspråk. Hvorfor skal postnumrene til foreldrene alene avgjøre hvilken skole man skal kunne gå på?

I Arendal blir den ene ungdomsskolen delt i to. Elever med postadresse Staubø og Eydehavn må gå på skole i nabokommunen. Høyre foreslo at disse elevene skulle få velge å gå på skole i hjemkommunen sammen med klassekameratene. Ap, KrF og Sp stemte mot.

Iversen hevder å vite at fritt skolevalg øker forskjellene og raserer det desentraliserte utdanningstilbudet. Hva bygger han påstanden på? Ca. halvparten av dagens fylkeskommuner har fritt skolevalg i dag. Mange av disse har bedre resultater enn oss når det gjelder gjennomføring og når det gjelder læringsutbytte. Det gjelder også Oslo, som Iversen bruker som et skrekkens eksempel.

I Oslo kommer 7 av 10 inn på den skolen de ønsker seg og 9 av 10 inn på det utdanningsprogrammet de ønsker seg. Og hadde han undersøkt skolestrukturen i Sogn og Fjordane og Finnmark, ville han fortsatt funnet en desentralisert skolestruktur, tross mange år med fritt skolevalg. Hvorfor tegner Iversen et skremmebilde som ikke har rot i virkeligheten?

Vi tapte slaget om fritt skolevalg i vår. Men noen viktige endringer fikk vi til. Elevene fra Setesdal får velge fritt blant skoler i hele Agder.

Og etter først å ha blitt nedstemt, klarte vi til slutt å få flertall for at alle elevene i fylket skal kunne velge forskerlinjene i Arendal og Vågsbygd, toppidrett med realfag i Kristiansand og yrkesfag med toppidrett i Arendal. Høyre mener at alle elever skal få muligheten til å leve ut sine ambisjoner og talenter, uavhengig av hvor de bor.

Eiendomsskatten: – Arendal velger aktivt å omgå et nasjonalt vedtak

Det kan være mange ulike grunner til at en elev ønsker å gå på en bestemt skole, enten det er nærskolen, skolen i nabobyen, eller en skole i en annen del av fylket. Uansett hva grunnene måtte være, må vi ta det på alvor og gi elevene muligheten til å bestemme mer selv.

Innflytelse på sin egen hverdag er viktig for motivasjon, trivsel og læring. Politikerne i fylket vet ikke hva som er best for hver enkelt elev, det vet elevene best selv. Derfor er det viktig at Høyre vinner valget i fylket, for Høyre setter elevene først. Skolen skal ikke være et distriktsprosjekt, den er til for elevene!

En stemme til Høyre ved fylkestingsvalget er en stemme for mer valgfrihet til elevene i videregående skole, og retten til å kunne velge annerledes.

Amalie Kollstrand, leder i Agder Unge Høyre

Torunn Ostad, gruppeleder for Høyre i fylkestinget