Agderposten

Meninger

LEDER: Helsesøstre er god medisin mot vaksineskepsis. Men politikerne vil ikke betale prisen.

LEDER: Helsesøstre er god medisin mot vaksineskepsis. Men politikerne vil ikke betale prisen.

Agderpostens leder onsdag 21. august 2019.

1 av 10 austegder er skeptiske til vaksiner, kunne Agderposten fortelle 20. august. Og skepsisen er noenlunde likt fordelt blant folk, selv om den er mer utbredt etter fylte førtifem. Tallene er alvorlige, og er dessverre del av et større bilde.

For den nye folkesykdommen vaksineskepsis er på fremmarsj, og er også dokumentert gjennom tidligere reportasjer i Agderposten.

Tidligere i år omtalte vi hvordan Aust-Agder ligger nest nederst på listen over antall vaksinerte mot meslinger i hele Norge. Det var kun Sogn og Fjordane hvor det var færre vaksinerte enn i vårt fylke.

Her finner du alle Agderpostens ledere på ett sted!

Der Arendals kommuneoverlege Preben Aavitsland gjentatte ganger trekker på skuldrene over tallene i Agderpostens reportasjer, ser heldigvis fylkeslege Anne Sofie Syvertsen større grunn til bekymring.

Hun har flere ganger tatt Aust-Agders plassering på vaksinelister opp på smittevernkonferanser i Agder, og mener at når det gjelder sykdommer som meslinger, bør vaksinegraden være nærmere hundre prosent.

Agderposten deler Anne-Sofie Syvertsens bekymring. For på nytt dør det barn av meslinger i vestlige land. I 2018 registrerte WHO den høyeste forekomsten av meslinger på 20 år. Og det er ikke bare i Europa meslinger sprer seg i takt med frykten for å la seg vaksinere. Vaksineskepsis blir nå karakterisert som en av de ti største truslene mot verdens helse. Smittekilden er digital. På nettet deles falske nyheter om vaksiner i raskt omfang.

På nærmeste helsestasjon finnes det viktigste motviruset, i form av helsesøstre som kan opplyse og forklare. Dessverre er ikke lokale politikere alltid villige til å betale prisen det koster å ha dem der. I Arendal har helsesøstre gjentatte ganger advart om underbemanning og mangel på helsesøstre. Statlige midler øremerkes ikke, og forsvinner til andre poster. Nå bør utfordringen gå til den neste generasjonen lokalpolitikere i det kommende lokalvalget. God helsesøsterdekning er en billig investering mot vaksineskepsis. Andre erfaringer kan bli langt mer dyrekjøpte.