annonse

– Stort å bidra i unikt kirkeprosjekt

Altertavle
Altertavle: 15. september ble nye Østre Porsgrunn kirke vigslet. -Marie og jeg har vært så heldige å få jobbe med arkitekt Espen Surnevik i dette storslagne bygget, forteller arendalskunstner Espen Dietrichson. Altertavlen strekker seg 7 meter over gulvet, og er laget av stengods hos Tommerup Keramiske Verksted på Fyn i Danmark. (Foto: Vegard Kleven)
Himmelsk troika
Himmelsk troika: Espen Dietrichson (t.v), arkitekt Espen Surnevik og Marie Buskov i nye Østre Porsgrunn kirke da den ble vigslet og åpent for allmennheten sist søndag. (Foto: Vegard Kleven)
Altertavle
Altertavle: 15. september ble nye Østre Porsgrunn kirke vigslet. -Marie og jeg har vært så heldige å få jobbe med arkitekt Espen Surnevik i dette storslagne bygget, forteller arendalskunstner Espen Dietrichson. Altertavlen strekker seg 7 meter over gulvet, og er laget av stengods hos Tommerup Keramiske Verksted på Fyn i Danmark. (Foto: Vegard Kleven)
Altertavle
Altertavle: Her vigsler biskop Stein Reinertsen den nye altertavlen som arendalskunstner Espen Dietrichson har laget sammen med sin samboer Marie Buskov. De to har også samarbeidet med arkitekt Espen Surnevik, som har tegnet nye Østre Porsgrunn kirke. Avduket 15. september 2019.
Mønster
Mønster: Espen Dietrichson med tegningen som viser hvordan de 236 glaserte bitene skal monteres. (Foto: Vegard Kleven)
"Reis opp"
"Reis opp": Arkitekt Espen Surneviks kirkebygg i Østre Porsgrunn heter "Reis opp" og ble vigslet søndag 15. september. (Foto: Vegard Kleven)

+ Arendalskunstner Espen Dietrichson og hans kjæreste brukte ni dager på å montere sitt verk i nye Østre Porsgrunn kirke. Søndag vigslet biskop Stein Reinertsen både bygget og altertavlen.

Liv Ekeberg


«Østre Porsgrunn menighet valgte fornyelse fremfor gjenoppbygging og har reist et storslått og fascinerende kirkebygg opp av asken,» skrev Vårt Land på lederplass denne uken, etter at det nye, kritthvite kirkebygget søndag ble vigslet av biskop for Agder og Telemark, Stein Reinertsen, åtte og et halvt år etter at en tragisk brann la den gamle korskirken fra 1760 i ruiner.

Altertavler som spesialfelt

Agderposten har tidligere omtalt at kunstnerparet Espen Dietrichson (44 i dag) og danske Marie Buskov fikk oppdraget med å lage ny altertavle til den nye kirken.
– Storslått og fascinerende er ord Vårt Land bruker om kirken og utsmykkingen deres, hvilke tilbakemeldinger har dere ellers fått?
– Jeg føler at verket har fått veldig god tilbakemelding, både fra byggherre og menigheten generelt. Det var en fin mottakelse søndag, da kirken ble åpent for allmennheten for første gang, sier Dietrichson når vi får fatt i ham på telefon tirsdag, som for øvrig er bursdagen hans.
Gjennom arbeidet med nye Østre Porsgrunn kirke er Dietrichson i ferd med å etablere seg som "spesialist på altertavler", for han og arkitekt Espen Surnevik jobbet også sammen om bygget og verket i nye Våler kirke, som sto klar til pinse 2015.

-Stort

– For meg stort å få delta i så monumentale byggverk, og dette er virkelig et helt annerledes bygg enn man forestiller seg en kirke. Det har vært veldig gøy å jobbe med Espen Surnevik, som jeg mener er en viktig arkitekt i dag, sier Dietrichson og legger til at «Måten lyset er trukket inn i kirken er unik»:
Kirkebygget bæres av fire store søyler og under taket er det store felt som slipper mye lys inn.
– Nettopp det lyset har jeg og Marie jobbet med i altertavlen vår, sier Dietrichson om deres første fellesprosjekt.
Kunstneren fra Arendal mener at Surnevik, som også er professor ved Norges Arkitekthøgskole, «jobber på en motstrøms måte i motsetning til en del arkitekter som tegner store kontorbygg». han vant konkurransen sommeren 2015 med prosjektet "Reis Opp".
Han har en måte å tilnærme seg arkitekturen på som jeg føler er lett å sette seg inn i og lage et verk til, sier Dietrichson, som er spesielt opptatt av bygg og konstruksjoner også i sin egen kunst.
236 støpeformer
I slutten av juli var paret ferdig med den ni dager lange monteringsjobben for å få det monumentale verket opp på veggen i nye Østre Porsgrunn kirke. Med heiskran og hjelp av Søren og Henrik fra det danske verkstedet kom den gigantiske altertavlen trygt på veggen.
Altertavlen har vært deres første kunstneriske samarbeid, og innbefatter 236 glaserte, keramiske deler.
– Vi laget støpeformene på atelieret i Sandvika, så ble disse gipsformene transportert til verkstedet på Fyn der bitene til altertavlen ble skapt, forteller Dietrichson.
Kunstnerparet understreker at de føler seg privilegert som har fått samarbeide med så mange dyktige fagfolk på Tommerup Keramiske Værksted på danske Fyn.

Mange store oppdrag

Dietrichson, som fikk æren av å smykke ut Sam Eyde videregående skole da den åpnet i 2012, har siden den gang ikke ligget på latsiden.

Oppdrag for offentlig og privat utsmykking med silketrykk og bronseskulpturer har nærmest stått i kø – og 2019 har vært litt av et år for Dietrichson:
I februar åpnet han sin første museumsutstilling som sto gjennom mars på Haugar Kunstmuseum i Vestfold.
I mai ble to bronseskulpturer avduket i Bygdøy allé.
6. juni ble hans kunstverket "Å strekke seg sammen mot himmelen» avduket i Badeparken i Drøbak. Verket var en gave fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse til Drøbak og Frogn kommuner.
Litt senere i juni ble en av hans skulpturer sammen med en akvarell plassert i det norske konsulatet i New York.

Juli gikk som nevnt med til montering av altertavlen.
Det neste på programmet nå er avreise til Frankrike i november der han skal stille ut i kunsthallen L'Artothèque Espace D'Art Contemporain i Cannes.
 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.