Agderposten

Nyheter

Leder: Klimapolitikk for folk flest henger ikke i hop med kjærlighetserklæringer

Leder: Klimapolitikk for folk flest henger ikke i hop med kjærlighetserklæringer

Agderpostens leder 14. september.

annonse

Det var grønne ballonger og jublende miljøpolitikere da Miljøpartiet De Grønne, (MDG) var samlet til valgvake på Sentralen i Oslo mandag kveld.

«Dette har jeg gledet meg til å si: Vi elsker bomringen», uttalte Lan Marie Berg, miljø– og samferdselsbyråden i Oslo, etter at det utover kvelden ble klart at partiet har kapret enda flere velgere.

MDG gjorde et brakvalg og fikk 15,3 prosents oppslutning i hovedstaden, opp sju prosentpoeng fra forrige kommunevalg. «I dag har folket talt, og de ønsker en mer grønn politikk», uttalte Berg etter at valgseieren var et faktum.

Det er lett å forstå byrådets jublende begeistring over mange nye velgere. Og det er ikke bare i Oslo partiet rir høyt på en grønn stemningsbølge.

annonse

Også her på Sørlandet gjorde MDG et godt valg, og danner nå posisjon i Arendal sammen med blant andre Ap. Klimavelgerne er blitt viktige. De er viktige også for Ap, som ifølge VG mistet 49.000 velgere til MDG, etter forrige stortingsvalg.

Men dersom Ap kaster seg på MDGs klimaretorikk for å kapre flere grønne velgerne, er faren stor for at de mister enda flere velgere i retning andre partier.

annonse

Bjørgulv Braanen, kommentator og tidligere redaktør i Klassekampen, er blant dem som nå advarer AP mot å bli et parti for en ny klimaoverklasse i jakt på gamle velgere.

Eksempelvis er ikke norske bompengemotstandere nødvendigvis en gruppe klimafornektere i dyre dieselbiler, men først og fremst vanlige folk som ser at bomring rundt byen gjør hverdagen vanskeligere og dyrere.

Og blant vanlige arbeidsfolk er det mange som nå ser at jobben i oljenæringen eller tungindustrien ikke lenger blir verdsatt av klimapolitikere som snakker varmt om det grønne skiftet.

Et byråd som «elsker bomringer», viser manglende forståelse for problemstillinger som dette. Et arbeiderparti som tradisjonelt har vært vanlige folks parti, kan fort miste dem i jakten på å ta tilbake tapte velgere fra de grønne.