annonse

– Det er litt flaut

petter toldnæs
petter toldnæs: Petter N. Toldnæs sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande i Birkenes. (Foto: Arkiv)

+ Ikke siden Aina Gunvaldsen ble valgt inn i 1995 har en kvinne oppnådd bystyreplass for Venstre. Gruppleder Petter N. Toldnæs synes det er litt småpinlig at partiet hans fremstår som en mannsbastion i Lillesand-politikken.

Kvinneandelen i Lillesands nye bystyre er nøyaktig 33,33 prosent. Ni kvinner er én mer enn for fire år siden. Venstre kan ikke ta æren for den lille fremgangen. Tvert imot. Partiet går inn i sin sjette periode på rad med kun mannlige representanter.

– Det er litt flaut, innrømmer partiets toppkandidat Petter N. Toldnæs (V). Partiet som tar mål av seg til å være et liberalt og moderne folkeparti har også i år fått valgt en bystyregruppe med utelukkende menn.

Vi må 24 år tilbake for å finne siste gang Venstre fikk valgt en kvinne inn i bystyret. Senterpartiet er «verre». De har ikke fått en kvinne valgt siden 1991, men har i flere av disse periodene kun hatt en representant i bystyret og da skal det godt gjøres å være representert med begge kjønn. Venstre har ikke den samme unnskyldningen siden partiet i hele perioden har hatt to og tre representanter.

Alt om kommunevalget 2019 i Agderposten

– Jeg tenker at dette er en kjempeutfordring. Vi har forsøkt ulike måter å sette opp listene på. I år hadde vi en ukumulert liste. Vi hadde ti kandidater som alle hadde lyst til å komme inn og gjøre en tjeneste i bystyret og valgte å sidestille alle. Jeg tror kanskje vi må gjøre det litt annerledes neste gang. Jeg mener personlig at vi bør kumulere to kandidater, en mann og kvinne, sier Petter N. Toldnæs, vel vitende om at dette heller ikke er en ideell løsning.

–  I en ideell verden burde valglistene settes opp alfabetisk og så kunne velgerne ha fritt valg, men vi ser at selv om vi har forsøkt å profilere kvinnene like mye på plakater og også gjennom utspill, så var det mennene som fikk flest kumuleringer og slengstemmer, forklarer Toldnæs, som mener det politiske miljøet i Lillesand fortsatt må være bevisst på kjønnsbalansen.

– Vi må jobbe med dette og spesielt må vi i Venstre være bevisst på dette, slik at vi ved neste valg får brutt denne trenden, sier Toldnæs, som altså tror partiet må gjøre som Høyre, Arbeiderpartiet, SV, KrF og Pensjonistpartiet før neste valg og forhåndskumulere en mann og en kvinne.

– Det blir opp til valgkomiteen å avgjøre det, men min holdning er at vi nok bør ta dette grepet for å sikre en likeverdig representasjon, forklarer Venstres førstekandidat som de siste fire årene har utgjort partiets bystyregruppe sammen med Bjørnar Heldal. I neste periode får han med seg Espen Askbo Hovde. Første varamedlem er Jan Helge Kjøstvedt. Fem av partiets sju varamedlemmer er menn.