annonse

Taksering: – Vil ha det mest mulig rettferdig

FINNER TONEN
FINNER TONEN: Besiktiger Ola Ellef Bang og huseier Solveig Jarl finner raskt tonen. Jarl synes det er helt greit med ny taksering. Alle (Foto: Tore Ellingsen)
TAR BILDER
TAR BILDER: For å få et best mulig grunnlag, tar alltid besiktigerne bilder av hus og eiendom fra flere vinkler. (Foto: )
MÅLER
MÅLER: Ola Ellef Bang måler utvendig, som regler blir det litt færre kvadratmeter da de runder av nedover. (Foto: )
ER PROFFE
ER PROFFE: Ola Ellef Bang, besiktiger, Lillian Johanna Haugsand og Martin Stordalsmo, produksjonsledere i Geomatikk, forteller at det er folk som både er erfarne og har opplæring som besiktiger eiendommene. (Foto: )
SLIK GJØRES BESIKTIGELSEN

+ Besiktiger Ola Ellef Bang og huseier Solveig Jarl finner raskt tonen. Han vil gjøre en jobb for få best mulig grunnlag for takst, hun synes det er helt i orden med en ny takseringsrunde etter ti år.

Tore Ellingsen

Takseringen av boliger, fritidseiendommer og næringsbygg i Arendal er i full gang. Nå vil besiktigere komme rundt til boligeiere frem til det blir vinter og mørke. Så gjenopptar de arbeidet ut på vårparten, for å bli ferdige innen høsten.

I Frydentoppveien der velstelte grønne hager og gamle villaer gir en fredfull og god stemning, blir idyllen ikke ødelagt når besiktiger Ola Ellef Bang fra Geomatikk kommer til Solveig Jarl.

Finner tonen

Den trauste valdrisen som er forlagt på Hove mens han arbeider i Arendal, og pensjonisten som har bodd i villaen fra 1927, helt siden hun flyttet inn der med foreldrene i 1957, finner raskt tonen.

– Er det greit at det er en ny takseringsrunde etter ti år synes du?

– Ja, er det ikke det da, smiler hun og forteller om hvor glad hun er i huset og eiendommen, og ikke minst nabolaget.

– Det er så flotte naboer her, og hele området er nydelig, synes hun, og bidrar sterkt selv med å holde hus og hage usedvanlig velstelt.

Besiktiger Bang fra Valdres er hjertens enig, det er sjarm og trivsel på Frydentopp.

– Og sjarm og trivsel skattlegges ikke?

– He, he, nei, vi ser mest på målbare data, forsikrer han.

Vet mye på forhånd

Med et godt grunnlag fra forrige runde, og en godt oppdatert matrikkel på i-paden, vet han ganske mye allerede før han går inn hageporten. Som regel har han byggeår, antall etasjer, areal og kart over eiendommen tilgjengelig.

– Målet er få et så rettferdig grunnlag som mulig, og vår jobb som besiktigere er kun å skaffe et best mulig grunnlag for verdifastsettelse. Den blir tatt på vårt hovedkontor i Trondheim, og oversendes som et forslag til sakkyndig nemnd som vedtar taksten, forklarer Bang.

Alle eiere av eiendommer som får en besiktiger på besøk, er varslet på forhånd og de har kunnet komme med opplysninger som har betydning. Mange ønsker å være til stede når eiendommen besiktiges.

– Det kan være nyttig det, dersom de har informasjon som vi behøver, eller vi lurer på noe, sier Bang.

Han er fast besiktiger og har sett mye av Norge, da Geomatikk har oppdrag over hele landet. Eiendomsskatt er kontroversielt og engasjerer mange. Men Bang har hatt svært få ubehagelige episoder når han ringer på og gjør seg til kjenne.

– De få som er lite hyggelige, er nok det i andre sammenhenger også, sier han diplomatisk.

Han forsikrer at besøket både er varslet på forhånd og de alltid ringer og gjør seg til kjenne når de ankommer en eiendom.

Avkrefter påstand

Både han, og kollegene Lillian Johanna Haugsand og Martin Stordalmo, som er produksjonsledere, avkrefter fullstendig påstanden stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen (Frp) kom med nylig:

– Jeg oppfordrer alle til å gi kommunen beskjed om å ikke sende inn folk i hagen din uten at du er hjemme. – Det vil komme ufaglærte NAV-klienter med gule vester. De vil traske inn i hagen din. Og de kommer til å stikke fingeren i jorden for å vurdere hva du skal betale i eiendomsskatt de neste 10 årene. Da bør du være til stede for å fremme din sak, sa hun.

– Vi går aldri inn på eiendom uten å gi oss til kjenne. Og vi er seks fast ansatte her i Arendal nå, fem av oss har lang erfaring. Så er det rekruttert fire nye, som har fått god opplæring, forsikrer trioen fra Geomatikk.

Inne i Solveig Jarls hage tar Ola Ellef Bang bilder av huset og eiendommen. Bildene er kun for å gi takseringsfolkene et best mulig grunnlag.

Kjeller og underetasje

Bang er også opptatt av antall etasjer. Her er det underetasje. Forskjellen på underetasje og kjeller er blant annet gjennomsnittshøyden på etasjen over bakkenivå. Den nå være minst 75 centimeter. Da kan det være boareal. Men siden dette er utvendig besiktigelse, regnes mindre areal i underetasjen, særlig her som det er et gammelt hus med tykke kjellermurer. Og øverlofttet er naturlig nok ikke boareal, det ser han greit utenfra.

Han foretar en utvendig oppmåling, og forteller at de som regel runder ned. Antall kvadratmeter er noe av det som teller med.

Også forhold som utsikt, støy, trafikk, bygningens tilstand og alder er med i vurderingen.

Stiger ikke i verdi

– De fleste boliger stiger ikke i verdi på ti år. De blir ti år eldre, og alder gir lavere takst. Normalt vedlikehold gir ikke noen verdiøkning, forteller besiktigeren.

Han anslår at det går i gjennomsnitt om lag ti minutter på hver besiktigelse.

Martin Stordalmo presiserer at det som utføres i Arendal nå, ikke kan sammenlignes med det en takstmann gjør.

– Da brukes det mye lengre tid og det er gjennomgang av alle rom og teknisk standard, forteller han.

toel@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.