annonse

Leder: Endelig kvinner på topp i Grimstad

Ny lederDuo
Ny lederDuo: Lene Dolly Langemyr (Frp) er ny varaordfører i Grimstad. Beate Skretting (H) er ny ordfører. Her er de fotografert i formannskapssalen i Grimstad etter enigheten. (Foto: Pål Yngve Berg)

+ Agderpostens leder torsdag 12. september 2019.

Etter intense forhandlinger kom nyheten onsdag formiddag: Grimstad skriver historie når Beate Skretting som den første kvinnen i byens historie kan ta på seg ordførerkjedet i en høyreledet flertallskonstellasjon. Lene Langemyr fra Frp blir varaordfører. Aldri før har det vært en kvinnelig toppduo i kommunens politiske ledelse. At byen også har en kvinnelig rådmann hører også med, når det skal skrives nye kapitler i Grimstads kvinnehistorie.

Her finner du alle Agderpostens ledere

Beate Skretting etterfølger 70 menn som ordfører i kommunen siden 1837. En av dem er hennes egen bestefar Trygve Skretting som var ordfører i årene 1976 og 1977. Hun har lenge markert seg som et friskt pust i Grimstadpolitikken, og tok på egen blogg og i pressen et oppgjør med det hun kalte «gutteklubben Grei», da det kjent at avtroppende ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), varaordfører Per Svenningsen (Ap) og opposisjonsleder Trond Erik Bognø (H), hadde etablert en såkalt styringsgruppe i forbindelse med varslersakene i Grimstad, uten at kommunestyret var tilstrekkelig informert.

Skretting var den politikeren som fikk flest personstemmer ved årets valg. Hun har bakgrunn fra både privat og offentlig sektor, og har de siste årene jobbet som seniorrådgiver i Skatteetaten i Grimstad. Hun har jobbet aktivt med politikk siden hun stilte til valg for Grimstad Høyre for første gang siden i 1999.

Etter forrige kommunevalg endte norske velgere opp med kvinnelig sjef i tre av ti kommuner. I Aust-Agder har kjønnsbalansen vært minst like svak, med kun tre kvinnelige ordførere blant 12 menn. Beate Skretting overtar som ordfører i en kommune med store økonomiske utfordringer, hvor det politiske ordskiftet har vært preget av mistillit. Som revisor og garvet politiker, med et uttalt ønske om å styre med åpenhet, redelighet og ryddighet, har Beate Skretting de beste forutsetninger for å gjøre en god jobb.