annonse

Ordføreren blir eneste kvinne: Mennene overtok Høyre

ALENE I GRUPPA
ALENE I GRUPPA: Da velgerne hadde sagt sitt, sto påtroppende ordfører Marianne Landaas tilbake som eneste kvinne i Høyres nye gruppe i kommunestyret. (Foto: Tore Ellingsen)

+ Marianne Landaas synes det er flotte folk hun får med seg i Høyre-gruppa i Tvedestrand, men kjønnsbalansen ble dårlig etter at velgerne gjorde sine endringer.

Tore Ellingsen

Slik listen var satt opp fra Høyre, så var det god balanse mellom kvinner og menn. Men da velgerne hadde sagt sitt, så røk både 3.-kandidat Karen N. Waagestad og 5.-kandidat Solveig Røvik ut av kommunestyret. Etter Landaas på første, er Waagestad som neste kvinne, helt nede på 8. plass.

Den påtroppende ordføreren sier at det er velgerne som bestemmer, og Høyre har i motsetning til mange andre partier, ingen tradisjon for å kumulere kandidatene.

– Langt svakere kjønnsfordeling

– Vi blir en flott gjeng i Høyre-gruppa, men det klart at det nye kommunestyret får en langt svakere kjønnsfordeling enn det forrige, sier hun.

Det avtroppende kommunestyret lå helt på topp i Agder i kvinnerepresentasjon, mens i det nye er det kun åtte kvinner blant de 23 representantene.

Men Tvedestrand kan igjen skilte med en kvinnelig ordfører. Det er 28 år siden May Britt Lunde (Ap) ble den første kvinnen i ordførerstolen. Og som en liten pussighet, også hun ble valgt med Frps hjelp. Et valgteknisk samarbeid mellom Ap og Frp, ble den gangen til en rikssak i mediene og partikontoret på Youngstorget ble involvert. Nå er stemningen mer avslappet og for dagens Ap i Tvedestrand er det altså helt uproblematisk ha Frp med i flertallskonstellasjonen.

24 år siden forrige kvinne

May Britt Lunde satt en periode som ordfører, så det er altså 24 år siden sist en kvinne har styrt byen. Og det er 34 år siden sist Høyre hadde ordføreren. Det var Per B. Marcussen, som for øvrig ble observert ivrig lyttende til en ny generasjon politikere under valgdebatten på Rådhuset for et par uker siden.

Langt bedre hos Ap

Hos Høyres samarbeidspartner Ap, er kvinneandelen langt bedre. Toppkandidat Vidar Holmsen Engh, får med seg tre kvinner i gruppa på fem.

Listeforslaget var satt opp slik at det var tre menn og to kvinner blant de fem øverste, men her ble flere av kvinnene kumulert opp, og de kom i flertall.

Lærere dominerer

Men yrkestilhørigheten er usedvanlig skjev i Aps gruppe. Holmsen Engh er leder for parkeringsavdelingen i Arendal kommune, mens de fire øvrige på listen er alle lærere, Tre er på samme arbeidsplass, Tvedestrand skole.

Det er for øvrig heller ikke noe nytt i Tvedestrand. For noen valgperioder siden ble det sagt at formannskapsmøtene like gjerne kunne holdes på lærerværelset på Tvedestrand Gymnas, for der var politikerne samlet likevel.

De øvrige partiene har slik fordeling: Sp har tre menn og to kvinner, Xtra-lista har tre menn og en kvinne. Venstre: En kvinne og en mann. KrF: En mann. Frp: En mann.