annonse

Ut mot Sp etter at de vraket rødgrønt alternativ

STUSSER
STUSSER: Arbeiderpartiets forhandlingsleder Jarle Christiansen synes det er merkelig at Senterpartiet ikke ønsket å bli en del av det rødgrønne alternativet. (Foto: )
FORHANDLET FOR SP
FORHANDLET FOR SP: Lars Magne Tønnesøl i Senterpartiet. (Foto: )

+ De rødgrønne partiene i Grimstad skal ha tilbudt Sp en svært lukrativ pakke for å få dem med i en flertallskonstellasjon. Likevel takket de nei. Nå går Aps forhandlingsleder ut mot partiet og hevder de ble skremt av at den mulige konstellasjonen skulle prioritere åpenhet.

Jon Andreassen

I en e-post sendt til blant andre Agderposten, stiller Aps forhandlingsleder Jarle Christiansen spørsmålstegn ved hvorfor Senterpartiet valgte å takke nei til den svært lukrative pakken som lå på bordet for å bli med i den rødgrønne konstellasjonen bestående av Ap, SV, V, Sp, MDG og Rødt.

Varaordfører og flere utvalg

Ifølge forhandlingslederen skulle Senterpartiet få følgende verv:

  • Varaordfører

  • Leder av Teknisk utvalg

  • Nestleder i et utvalg Senterpartiet kunne velge selv

  • Leder av Landbruksnemnda

– Vårt tilbud til Senterpartiet, som sto på vippen, synes vi var svært så sjenerøst. Men vi registrerer imidlertid nå at Senterpartiet heller ville slå seg sammen med høyrefløyen, og gå etter Høyre og Frp fremfor å ha en hånd på rattet for en ny og åpen kurs, skriver Christiansen.

Skremt?

I den samme e-posten skriver forhandlingslederen nemlig at nettopp åpenhet og tillit skulle bli viktige toppsaker for den nye konstellasjonen.

– Mulig at det var åpenheten som skremte Sp, noe som de øvrige partiene så klart fremhevet i samtalene.

Christiansen avslutter e-posten med at Arbeiderpartiet ser frem til å føre en klar og pågående tilværelse i opposisjon de fire neste årene.

Høyre-ordfører

Som følge av at Senterpartiet droppet det rødgrønne alternativet var det Høyres Beate Skretting som stakk av med ordførerkjedet. Frps Lene Langemyr endte opp som varaordfører.

Senterpartiets forhandlingsleder Lars Magne Tønnesøl stiller seg uforstående til det Jarle Christiansen skriver i e-posten til Agderposten.

– De kom med et tilbud til oss, og tilbudet han omtaler stemmer. Likevel er det sånn at vi må vurdere hele situasjonen, og så endte det med at vi landet en avtale med den blå fløyen. Det er basert på en helhetsvurdering, sier Sp-politikeren til Agderposten.

– Vi er for åpenhet

– Christiansen mener dere muligens ble skremt av at de ville satse på åpenhet og tillit som toppsaker?

– Vi i Senterpartiet er for åpenhet, og det er noe alle fire partiene ser viktigheten av. Jeg skjønner lite av det han skriver, sier Tønnesøl.

– Hva slags verv ender dere opp med i den nye konstellasjonen?

– Vi får leder av teknisk utvalg. Foreløpig er det ikke flere som er fordelt, men Landbruksnemnda er det kanskje naturlig at vi fortsetter med. Det er snakk om omorganisering, så vi får se hvor lenge den består, sier Tønnesøl.