annonse

Alderen i bystyret går opp: – Barn og unge er valgets tapere

Et eldre bystyre
Et eldre bystyre: Gjennomsnittsalderen i Arendal bystyre går opp. Jelena Høegh-Omdal (Ap) var bystyrets yngste for fire år siden – nå, fire år senere, blir hun den yngste som 23-åring. (Foto: )

+ Etter flere års kamp for å få unge kvinner inn i bystyret. stiger gjennomsnittsalderen i Arendal. Flere kvinner er det heller ikke blitt. – Vi blir færre til å ta de riktige avgjørelsene for barn og unge, mener Jelena Høegh-Omdal (Ap).

Marit Elisabeth Strand

Mange kjente personer er inne i det nye bystyret i Arendal – og for hver gang de stemmes inn, er de fire år eldre enn sist. De fleste av dem er menn.

Gjennomsnittsalderen har gått opp fra 46 år i starten av forrige periode, til 51 år i starten av denne perioden.

Jelena Høegh-Omdal (Ap) var nestyngste representant i bystyret for fire år siden. Nå er hun blitt fire år eldre (23), og er nå bystyrets yngste representant.

– Det er trist. For å ta de beste beslutningene for barn og unge, trenger vi politikere som kjenner utfordringene og brukergruppene, sier Høegh-Omdal.

Ønsker styrket helsestasjon

I denne perioden har hun vært representant i oppvekstkomiteen, noe hun håper å kunne fortsette med.

– Det er jeg som sist gikk ut av ungdomsskolen og videregående skole, og jeg merker at det er bruk for mine personlige erfaringer. Jeg har ekspertise på et felt som få andre har. Jeg forstår at vi ikke kan ha et superutvalg som bare består av unge politikere og lærere, men når vi er færre unge politikere, er vi færre til å ta de riktige avgjørelsene for barn og unge.

Skole, unges helse og fritidsaktiviteter for barn og unge kan være saksområder som taper på grunn av bystyrets alderssammensetning. Alderssammensetningen til de folkevalgte kan også ha betydning for kommunens vekst og utvikling,

Høegh-Omdal viser blant annet til den langvarige kampen om flere helsesykepleiere på helsestasjonen og i skolene.

– Det er ekstremt nødvendig å styrke tjenesten, men det er mange som rett og slett ikke klarer å sette seg inn i ungdommenes behov, sier Høegh-Omdal.

Hun erfarer at alle partier sliter med å få unge politikere på listene.

– Arendal har ikke universitet, og de unge flytter dermed ut av byen. Jeg er ingen superfan av å kumulere for mye på listene, fordi jeg vil gi folket makt, men det er nødvendig for å sikre mangfold i bystyret, sier Ap-politikeren.

– Stor jobb foran meg

I det nye bystyret danner hun den yngste grupperingen sammen med Høyre-politikerne Erik Johan Tellefsen Lindøe (23) og Haagen Poppe (24).

Den eldste representanten er Fremskrittspartiets Ingrid Skårmo (74), tett etterfulgt av Hovelistas Thore K. Karlsen (73). Skårmo sikter seg inn på å fortsette som representant i komité for helse, omsorg og levekår.

– Jeg gir meg ikke før Arendal kommune har etablert et eldreombud som skal ivareta de mange eldre som verken blir hørt eller sett. Dessuten skal vi utforme nye sykehjem. Jeg har en stor jobb å gjøre, sier Skårmo.

Hun synes det er viktig at alle aldersgrupper er representert.

Kvinnekampanje uten resultater

Kvinneandelen i Arendal bystyre er helt lik som før, 41 prosent, til tross for kampanjen «kryss kvinner inn» som er blitt markedsført lokalt og nasjonalt av Arbeiderpartiet, Høyre og flere andre partier.

– Velgerne gir ofte personstemmer til de politikerne de kjenner, og det er de som viser seg mest frem og bruker mest tid på talerstolen. Disse er menn, og ofte eldre menn, sier Jelena Høegh-Omdal (Ap).

Ingrid Skårmo (Frp) er enig i at kvinneandelen er for lav.

– Den er for dårlig. Det er viktig med kjønnsbalanse, særlig når utvalgene og formannskapene skal settes sammen, sier Skårmo.

maes@agderposten.no