Agderposten

Nyheter

Etterfølger bestefar og 70 menn som ordfører

Etterfølger bestefar og 70 menn som ordfører

70 menn har hatt ordførervervet i Grimstad siden 1837. Nå overtar endelig en kvinne, Beate Skretting (40) fra Høyre. Hun etterfølger også sin egen bestefar.

annonse

Høyre, FrP, Sp og KrF er blitt enige om å danne ny flertallskonstellasjon. Dette ble klart rett over klokken 12 onsdag.

Beate Skretting fra Høyre blir ordfører, Lene Langemyr (40) fra Frp varaordfører. Dermed er det duket for et historisk maktskifte etter 182 år med menn. Med en kvinnelig duo i kommunens politiske toppledelse.

Skretting etterfølger 70 menn som har hatt vervet i Grimstad. Også sin bestefar Trygve Skretting, som var ordfører i årene 1976 og 1977.

 - FORHANDLERNE Disse forhandlet frem den nye flertallskonstellasjonen i Grimstad. Fra venstre Vidar Øvland (KrF), Tor Eriksen (Høyre), Åshild Bruun-Gundersen (Frp) og Lars Magne Tønnesøl (Sp).

FORHANDLERNE: Disse forhandlet frem den nye flertallskonstellasjonen i Grimstad. Fra venstre Vidar Øvland (KrF), Tor Eriksen (Høyre), Åshild Bruun-Gundersen (Frp) og Lars Magne Tønnesøl (Sp).

– Kjennes ganske spesielt

– Det kjennes faktisk ganske spesielt. Jeg er litt stolt over det, sier den påtroppende ordføreren, og viser Agderposten bildet av bestefaren som henger på veggen i formannskapssalen i rekken av 14 Grimstad-ordførere etter kommunesammenslåingen i 1971.

LES OGSÅ: 182 år med mannlige ordførere – nå overtar en kvinne

Beate Skretting overtar ordførerklubba etter at Høyre ble kommunens største parti med ørsmå marginer mandag kveld. Høyre fikk til slutt 21,1 prosent av stemmene, Ap 21 prosent. Det skilte bare 18 stemmer.

Se dette bildet i full størrelse
 - KRF-KLEM Tidligere stortingsrepresentant og forhandler Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) gratulerer Beate Skretting med ordførervervet.

KRF-KLEM: Tidligere stortingsrepresentant og forhandler Åse Gunhild Woie Duesund (KrF) gratulerer Beate Skretting med ordførervervet.

Hun er kjempefornøyd med valget, resultatet av forhandlingene med de nye samarbeidspartiene og varaordføreren hun får med seg.

– Vi er en yngre duo som kanskje kan gå i en litt annen retning. Den nye flertallskonstellasjonen har også en annen farge. Men vi har store oppgaver foran oss, oppgaver jeg stiller meg ydmyk til. Det viktigste blir økonomi og styring, styre unna uheldige saker og bygge tillit, sier Skretting.

Hun har inntil nå jobbet som seniorrådgiver i Skatteetaten i Grimstad. Heretter blir det snart politikk på fulltid. I hvert fall i de fire kommende årene.

LES OGSÅ: Skretting skal lede fylkets mest likestilte bykommune

annonse

Høyre har hatt mange av de 70 mannlige ordførerne siden 1837, men har vært fra toppen i Grimstad-politikken i 12 år. Nå er partiet tilbake i førersetet.  

Dermed er Kjetil Glimsdal-epoken over etter fire år. KrF krevde lenge ordføreren for å bli med i den nye posisjonen, men måtte altså til slutt gi tapt.

Nå går Glimsdal tilbake til jobben som enhetsleder og rektor ved Landvik skole, og blir ved siden av menig KrF-representant i kommunestyret. Det var uaktuelt for ham å bli varaordfører.

 - TAKKET Påtroppende varaordfører Lene Langemyr (Frp, t.h.) takket sin egen forhandlingsleder, stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen, etterpå.

TAKKET: Påtroppende varaordfører Lene Langemyr (Frp, t.h.) takket sin egen forhandlingsleder, stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen, etterpå.

Forhandlingsdelegasjonene kom ut fra en lukket kommunestyresal etter en drøy times møte ved lunsjtider onsdag, og det ble deretter avholdt en rask pressekonferanse i vestibylen – ledet av Høyres forhandlingsleder Tor Eriksen.

Der ble nyheten om at Høyre, KrF, Sp og Frp er blitt enige om et politisk samarbeid sluppet, og at Skretting blir ordfører med Langemyr som varaordfører.

annonse

Frp får varaordføreren paradoksalt nok etter å ha ramlet fra 15,3 til 10,1 prosent og blitt Grimstad-valgets store taper.

– Jeg har akkurat fått vite dette selv. Det tar litt tid før det synker inn. Det er en stor oppgave jeg har fått. Der er helt fantastisk at vi blir to kvinner i ledelsen. Jeg vil takke velgerne for tilliten de har vist de borgerlige, uttaler Lene Langemyr i sin første kommentar.

Hun takker også sitt eget forhandlingsutvalg, ledet av Åshild Bruun-Gundersen, for innsatsen.

Sp får leder i teknisk utvalg

KrF, Sp, Høyre og Frp får til sammen 20 av 35 representanter i det nye kommunestyret, og representerer 56,9 prosent av alle avlagte stemmer.

Se dette bildet i full størrelse
 - FÅR LEDERVERV Tore Stalleland (Sp, t.v.) blir trolig leder av teknisk utvalg. Her sammen med Beate Skretting og forhandlerne Vidar Øvland (KrF) og Tor Eriksen (H) etter at samarbeidsavtalen var i boks.

FÅR LEDERVERV: Tore Stalleland (Sp, t.v.) blir trolig leder av teknisk utvalg. Her sammen med Beate Skretting og forhandlerne Vidar Øvland (KrF) og Tor Eriksen (H) etter at samarbeidsavtalen var i boks.

Konstellasjonen skal ha leder i tre hovedutvalg. Senterpartiet får lederen i teknisk utvalg, KrF i helse- og omsorgsutvalget – samt kultur- og miljøutvalget.

Hvert parti skal videre ha ett medlem hver i formannskapet.

Opposisjonen får tilbud om å få lederen i oppvekst- og utdanningsutvalget, heter det også i protokollen fra det siste og avgjørende forhandlingsmøtet.

Den nye flertallskonstellasjonen er videre blitt enige om dette:

«Det er enighet om at Grimstad har betydelige økonomiske utfordringer fremover. Det må derfor føres en nøktern og ansvarlig økonomisk politikk. Det forutsettes samarbeid og felles opptreden ved fremleggelse av budsjett og økonomisk handlingsplan», fremkommer det videre i protokollen.

De fire partiene skal utarbeide en politisk samarbeidsplattform, hvor ordfører, varaordfører og gruppelederne er ansvarlige for å lage et utkast.

De samme skal også lage et forslag til samarbeidsrutiner i flertallskonstellasjonen.