Agderposten

Nyheter

Leder: Spennende, historisk Agder-valg

Leder: Spennende, historisk Agder-valg

Agderpostens leder 6. september.

annonse

Mandag 9. september er det duket for et historisk valg på Sørlandet. For første gang skal det velges et felles fylkesting til det sammenslåtte Agder-fylket. Det nye Agder-fylket hadde en litt trang fødsel. Men om det enn ble mye bråk i etterkant, ble samlingen gjort etter anbefaling fra flertallsbeslutninger i begge fylkesting.

Agderpostens partibarometer som nylig ble offentliggjort, forteller det vi har ant siden valgvindene begynte å blåse i helt nye retninger.

Det ble bekreftet i en meningsmåling kollega Fædrelandsvennen offentliggjorde i juni, og blir ytterligere forsterket i den meningsmålingen Agderposten offentliggjør i dag.

annonse

Målingen viser – uansett feilmarginer – at det går mot et veldig spennende fylkestingsvalg. Som det også gjør i våre største bykommuner og svært mange andre kommuner.

Nye partier gjør sitt inntog – og tidligere minipartier har vokst seg sterke. Når det relativt unge Miljøpartiet De Grønne seiler frem og ligger an til å bli like store – og kanskje enda større enn Fremskrittspartiet i det nye fylkestinget – da er det noe som ligner politiske jordskjelv.

annonse

De store styringspartiene, som Arbeiderpartiet og Høyre, ligger begge an til å tape terreng. Størst tilbakegang har Arbeiderpartiet, men også Høyre ser ut til å miste oppslutning, ifølge Agderpostens ferske måling.

Dette betyr at begge leire får store utfordringer med å samle styringsdyktige flertall i det nye fylkestinget. Agderpostens kommentator henter frem Bortens gamle begrep om «staurbæring». Uansett ser det ut til at det blir en veldig utfordring, og det vil kreve godt politisk håndverk å holde de nye koalisjonene i det nye fylkestinget samlet.

Uansett hvor valgvinden blåser i innspurten, og uansett hvordan det går med forhandlingene etterpå, håper vi at aktørene vil ha det nye Agder-fylkets beste og innbyggernes ve og vel fremst i pannebrasken når de haler og drar og kjøpslår om fylkesordførerkjede, makt og innflytelse.