Agderposten

Nyheter

Leder: Når virkeligheten overgår parodien

Leder: Når virkeligheten overgår parodien

Agderpostens leder 24. august.

annonse

Forfattere bak den amerikanske suksesserien «House of Cards», som omfatter livet og intrigene i Det hvite hus, skal ha uttalt at de ikke hadde våget å skrive en Donald Trump inn i serien.

Rett og slett fordi folk ikke ville ha funnet karakteren troverdig. I et annet populært tv-program i USA, har Alec Baldwin gjort suksess med sine parodier på den amerikanske presidenten.

Nå ser vi – dessverre – stadig flere eksempler på at den virkelige presidenten Donald Trump faktisk overgår de til dels elleville parodiene til Baldwin. Et grelt eksempel på dette, er Trumps tvitring i forbindelse med avlysning av sitt planlagte besøk til Danmark. Her opplyser Trump åpent at han ikke vil komme til Danmark, fordi den danske statsministeren har avvist å diskutere hans nokså fantasifulle proklamerte ønske om å kjøpe Grønland.

«Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er Grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment».

Sa den nye danske statsministeren Mette Fredriksen om «verdens største øy». Grønland var faktisk norsk fra 1200-tallet, men ble sammen med Island og Færøyene dansk da unionen med Danmark ble opphevet i 1814 og Norge ble tvunget i union med Sverige. Øya var dansk koloni frem til den skiftet status som dansk fylke (amt) i 1953. Grønland fikk selvstyre i 1979. Dette ble utvidet i 2009, og gjelder nå de fleste områder utenom utenriks og sikkerhetspolitikk.

annonse

Dermed har Grønland en helt annen status i dag enn øya hadde da president Harry Truman i 1946 tilbød å kjøpe Grønland for 100 millioner dollar. Da sa den danske regjeringen nei. Men USA fikk etablere en militærbase på Thule, som har fått stadig større strategisk betydning for forsvaret av USA. Et element man også bør nevne er at den danske regjeringen i 2018 satte foten ned for et forsøk fra Kina om å etablere en flyplass på Grønland. Noe som understreker øyas strategiske betydning.

At ideen kan dukke opp i en amerikansk presidents hode om at det er en god idé å kjøpe Grønland, er derfor ikke så overraskende. Men mye har heldigvis endret seg siden kolonitiden, og siden USA kjøpte Alaska fra et Russland i pengeknipe for 7,2 millioner dollar i 1867. Et svært stort antall av menneskene i Trumps stab kunne på svært kort varsel ha fortalt han hvor umulig ideen er å sette ut i livet. Selvsagt var det her han burde sjekket ut saken, før han begynte å tvitre om sin store kjøpelyst.

annonse

Det er imidlertid det som skjer i fortsettelsen som gjør at man nesten må klype seg i armen: Etter at en lang rekke fremtredende danske politikere i vantro over det de oppfatter som uhørt og fornærmende, raljerer med den amerikanske presidenten – kommer den nye statsministeren med et saklig, om enn avmålt svar.

Men den uforutsigbare amerikanske presidenten reagerer – igjen – som et fornærmet barn: I nye tirader på Twitter avlyser han det nært forestående planlagte statsbesøket 2. september. Et besøk han fikk i stand etter å ha oppfordret den danske dronningen til å invitere seg. Trump demonstrerer åpent at han er dypt fornærmet, og karakteriserer utrolig nok Fredriksens saklige avvisning som ekkel («nasty»).

Trumps tirade blir selvsagt møtt med hoderysten av de fleste politiske ledere i vårt naboland. Leder i Radikale Venstre (norske Venstres søsterparti), tidligere innenriksminister Lars Morten Østergaard går lengst: «Det er dypt godnat. (..) Manden er utilregnelig», skriver han på Twitter.

Som om ikke dette var nok, følger Trump opp med nye, nattlige twitter-tirader der han anklager Danmark eksplisitt for å bruke altfor lite penger på Nato. Utenriksminister Mike Pompeo forsøkte med en telefon til sin danske kollega å glatte over det hele ved å invitere til mer samarbeid i Arktis – inkludert Grønland!

Inntrykket av at mannen som ikles det som er blitt betegnet som «verdens mektigste embete» – blir stadig mer uforutsigbar i sine utspill, blir imidlertid forsterket. Mens vi venter på neste twitter-melding, tenker vi at vi vil bli stadig mer bekymret – men stadig mindre overrasket.