annonse

Onsdag forsvinner parkerings-bommene

FORSVINNER SNART
FORSVINNER SNART: Bommene ved parkeringshusene i Arendal skal vekk. Her er parkeringsleder Vidar Engh i Arendal kommune. (Foto: )
SKILTLESER
SKILTLESER: Kameraer er satt opp ved inn- og utkjøringene for å lese av skiltene på de som passerer. (Foto: )

+ Parkeringsbilletter og bommer forsvinner fra alle p-husene i Arendal kommende onsdag. Nå blir parkeringen fullstendig papirfri.

Frank Johannessen

– Snart kan du kjøre inn og ut mye enklere. Ingen billetter du kan miste, mindre kø og fortsatt felles løsning for alle p-husene i Arendal. Dette blir enklere for både publikum og oss, sier leder for parkeringsetaten i Arendal, Vidar Engh.

Frem til nå har det vært parkeringsgiganten Skidata som har drevet parkeringssystemene i p-husene i Arendal og mange andre steder. Men utfordrere som 2park sitt autopay vinner frem stadig nye steder. I juni i fjor ble det installert i City p-hus på Tyholmen, og onsdag 28. august tas samme system i bruk i resten av parkeringshusene i Arendal sentrum.

– Vi fikk inn mange tilbydere på anbudsrunden, men 2park vant på funksjonalitet og pris, sier Engh.

Slik virker det

Det nye systemet kommer som en følge av nye regler, som sier at alle p-hus i landet etter hvert skal bruke skiltgjenkjenning.

Når du kjører inn fra onsdag av, registrerer et kamera skiltet på bilen og at du har kjørt inn. Bruker du systemet for første gang, så går du i p-automaten som før når du skal ut og legger inn skiltnummeret ditt og betaler.

Du får samtidig muligheten til å lagre kortet ditt hos systemet, slik at du ikke trenger tenke på betaling de neste gangene. Den registreringen kan så brukes alle de andre stedene som har samme system, slik som Gardermoen.

Glemmer du å betale før du kjører ut, og ikke er registrert, har du 48 timer på å gå på nett og betale, ellers får du en faktura i posten med et administrasjonsgebyr på 60 kroner i tillegg til summen.

Forventer forvirring

Når bommene blir stående oppe onsdag vil nok mange stusse litt om de ikke har fått med seg hvorfor. Og når du kommer til automaten for å betale, møtes du av et spørsmål kanskje ikke alle kan svare på.

– Dette er jo et enkelt system, men inntil du får registrert deg i systemet så må du huske registreringsnumre på bilen når du skal betale i automaten. Det vil nok en del slite med å huske, sier Vidar Engh.

Fordelen er at gjør du en liten jobb etter første betaling, blir fremtiden særdeles enkel.

– Vi har i dag kø ut av parkeringshusene på ettermiddagen. Det blir det slutt på siden du ikke lenger stoppe ved en bom eller ved automaten, sier daglig leder i Pollen p-hus, Jens Ugland.

– Dette blir jo en helt ny situasjon for bilistene, og da er vi glad for at vi har blitt enige om å kjøre samme system i alle de fire p-husene. Og så er det en hyggelig bonus at også det lille City p-hus tilfeldigvis har det samme som vi valgte, sier styreleder i P-hus vest, Einar Halvorsen.

Stordrift

Til sammen er det 2400 parkeringsplasser i fjell som får nytt system. Parkeringsplassene ved sykehuset er ikke innbefattet i denne runden, men de ligger inne som en opsjon i avtalen om sykehuset skulle bestemme seg for å endre dagens parkeringsløsning.

– Det har vært en fordel for oss i prosessen av vi har kunne gå samlet ut og be om tilbuds for alle 2400 plasser i fire p-hus. Det gir oss også stordriftsfordeler med en avtale for drift og vedlikehold, sier Halvorsen.

Arbeidet med å velge en nye leverandør startet for et drøyt år siden, og kulminerer altså nå om kort tid.

De første dagene vil det stå folk i parkeringshusene som hjelper til med å skjønne det nye systemet.

Det jobbes med å få en avtale med easypark, som har digital gateparkering, om muligheten for å bruke appen deres også inne i p-husene i tillegg til det nye billettløse systemet.

frjo@agderposten.no