annonse

Det lille firmaet i Arendal har laget verdens beste hjemmekinohøyttalere: – Som å vinne Oscar

STOLT
STOLT: – I lydbransjen er dette det ypperste du kan vinne, sier Jan Ove Lassesen, grunnlegger av L-Sound. (Foto: Elisabeth Grosvold)
VANT
VANT: Det prisvinnendne hjemmekinoanlegget 1723 består av av en subwoofer og fem mindre høyttalere. (Foto: Elisabeth Grosvold)
KAKEFEIRING
KAKEFEIRING: På bildet på monitoren bak sitter Lassesen og Thomas Gunvaldsen – produktansvarlig og en lojal nøkkelperson for firmaet – med EISA-kaka mellom seg. (Foto: Elisabeth Grosvold)

+ Arendal Sound har utkonkurrert alle internasjonale elektronikkgiganter og stikker av med prisen for verdens beste hjemmekinohøyttalere.

Jørund Flaa

– Dette er som å vinne en Oscar eller ta et OL-gull. I lydbransjen er dette det ypperste du kan vinne. Det er ikke noe som topper dette her, sier grunnlegger av L-Sound AS som lager høyttalermerket Arendal Sound, Jan Ove Lassesen, til Agderposten.

Forrige uke ble det kjent at den lille høyttalerprodusenten på Stoa i Arendal stikker helt til topps i verdens mest anerkjente prisutdeling for lyd og bilde: EISA Awards.

Danket ut gigantene

EISA står for Expert Imaging and Sound Association. Det er en foreningen av eksperter på lyd og bilde fra hele verden.

EISA Awards deler årlig ut priser i nærmere 40 kategorier innen Hi-fi, video, hjemmekino og TV. Her konkurrerer alle de store produsentene – som Dali, Klipsch, Bowers & Wilkins, Focal og Bang & Olufsen – om å stikke av med de gjeve prisene. Priser som gir kredstatus og sikrer oppmerksomhet – og tilgang til markeder – over hele verden. Priser som gir kredstatus og sikrer oppmerksomhet – og tilgang til markeder – over hele verden.

Her har altså høyttalermerket Arendal Sound klart å snike seg helt til topps i kategorien beste «Home Theatre Speaker System», med høyttalerserien 1723.

– En drøm

– Det er klart det er veldig stort å vinne dette her. EISA Awards er ekstremt anerkjent i markedet og for oss betyr dette mye, sier Lassesen.

Akkurat hvor mye er foreløpig litt vanskelig å si, men innad i bransjen er i hvert fall Arendal Sound et navn på manges lepper om dagen.

– Vi har fått henvendelser og interesse fra store markeder i både Asia, Australia og USA. Det har alltid vært en drøm å vinne en EISA, og nå har den gått i oppfyllelse. Det er rimelig utrolig, sier Lassesen.

Hjemmekinoanlegget 1723, som vant EISA-prisen 2019-2020, er et surroundanlegg bestående av en subwoofer og fem mindre høyttalere. Samlet koster de seks høyttalerne snaue 50.000 kroner hvis du kjøper dem i Norge.

Begynnelsen

Og hvordan ender en lydfrik i Arendal opp med å lage verdens beste hjemmekinoanlegg? Vi må spole tilbake til begynnelsen av 2000-tallet.

I 2005 etablerte arendalsmannen Jan Ove Lassesen selskapet L-Sound AS. Målet var å drive import av lydutstyr og høyttalere, for så å selge direkte til kundene.

– Vi ønsket å unngå forhandlerleddet og tilby kvalitet for pengene, backet opp med markedets beste kundeservice. Det gjorde vi også, og vi har hatt agentur på en rekke merker i Europa, sier Lassesen.

L-Sound utviklet seg gradvis og ble en anerkjent aktør i markedet. Samtidig gikk Lassesen med større planer for fremtiden.

– Satset alt

– Ekspertisen og kunnskapen vi utviklet fikk meg til å drømme om å bygge noe eget fra skratsj. Vi trengte litt nye impulser. Vi ønsket å jobbe med noe annet enn produkter som andre hadde laget – å satse på noe eget, sier han.

I 2014 tok L-Sound det store skrittet og bestemte seg for å utvikle sitt eget høyttalermerke: Arendal Sound.

– Vi satset – med begge beina rett oppi – alt vi hadde. Vi designet og utviklet en prototyp. Denne ble så satt i masseproduksjon i Kina og første lansering var i 2016, sier Lassesen.

Høyttalerserien 1723 har for øvrig navnet sitt fra det året da hjembyen Arendal fikk bystatus. Mottakelsen i markedet har vært over all forventning.

VANT
VANT: Det prisvinnendne hjemmekinoanlegget 1723 består av av en subwoofer og fem mindre høyttalere. Foto: Elisabeth Grosvold

Mange priser

– På de tre årene vi har vært i markedet med Arendal Sound har vi mottatt cirka 35 utmerkelser og priser. Samtidig har vi gradvis lansert nye produkter. Mottakelsen har vært over all forventning, sier Lassesen.

Satsingen – og deretter suksessen – er også tydelig i regnskapene til L-Sound AS:

  • I 2015 omsatte selskapet for i underkant av 13 millioner kroner og leverte et overskudd på rundt én million kroner.

  • I satsingsåret 2016 sank omsetningen til 12 millioner kroner og selskapet leverte et underskudd på nesten 600.000 kroner.

  • I 2017 sank omsetningen ytterligere, til 11,3 millioner kroner, og underskuddet ble på hele 2,6 millioner kroner.

  • I 2018 ble det endelig lønn for strevet: Omsetningen steg til 18,7 millioner kroner. Overskuddet ble på svimlende 7,5 millioner kroner.

– Gir full gass nå

– Vi har en god stund hatt både forhandlere og distributører som har banket på døra vår, men vi valgte å ikke gi full gass tidlig. Mange mener nok at vi har vært litt for forsiktige, men vi mener det har vært den rette veien å gå, sier Lassesen, og fortsetter:

– Vi ønsket å gå litt sakte for å ha full kontroll på produksjon, markedsføring og generell branding. Vi ville danne et grunnlag og videreutvikle produktene før vi tok steget videre. Vi er først i ferd med å gi full gass nå mot slutten av 2019, sier Lassesen.

Og satsingen i 2019 må kunne sies å ha vært en stor suksess, som nå vil skyte ytterligere fart etter EISA-prisen.

– Det vil nok åpne opp markeder over store deler av verden for oss. Dette er en «eyeopener» for mange, sier Lassesen.

– Åpner vanvittig store markeder

Redaktør i «Lyd og Bilde», Lasse Svendsen, tror EISA-prisen kan få stor betydning for det lille arendalsfirmaet.

– En slik pris ville hatt betydning for enhver produsent, men for et lite merke som Arendal Sound vil det nok bety veldig mye, sier redaktøren.

Lyd og Bilde er Nordens største på tester og produktomtaler av alt fra foto, video og TV – til hjemmekino, mobiler og høyttalere.

Svendsen understreker at EISA-prisen ikke er like kjent i alle markedene i verden, men at den har stor betydning i en rekke land. Og innad i bransjen er den anerkjent over hele kloden.

– Går du i elektroforretninger nedover i Europa så ser du at de bruker EISA-utmerkelser aktivt i markedsføringen, men bruken av – og kjennskapen til – EISA varierer fra land til land – og marked til marked, sier han.

– Velfortjent

– Det som er helt sikkert er at prisen kan åpne dører inn til vanvittig store markeder for Arendal Sound, hvis de bruker oppmerksomheten de nå får riktig, sier redaktøren.

Han understreker at han synes prisen til høyttalerserien 1723 er velfortjent.

– Vi har fulgt med Arendal Sound siden de kom inn i markedet og var tidlig ute med å teste de første høyttalerne de lagde. Det var forbausende bra til å være første forsøk og siden har det bare blitt bedre og bedre. Det er en velfortjent pris, sier Svendsen.