annonse

Arendalsukas far tar farvel: – Kommer til å savne det hver eneste dag

Tar sin hatt og går
Tar sin hatt og går: Øystein Djupedal sier takk for seg i Arendalsuka. Han skal ikke ha noe rolle i festivalen han har jobbet med i ti år. – Jeg kommer til å tenke på Arendalsuka hver dag, sier han i sitt avskjedsintervju. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Gikk gatelangs
Gikk gatelangs: Sammen med daværende fylkesmann i Aust-Agder Øystein Djupedal gikk redaktør i Charlie Hebdo, Gerard Biard gatelangs i Arendal i 2015. (Foto: Elisabeth Grosvold)

+ Arendalsukas far takker for seg. – Jeg vil ikke sittende som en propp, sier nå avgåtte Øystein Djupedal.

Matias Smørvik

For ti år siden begynte den nyansatte fylkesmannen Djupedal å jobbe med ideen om en politisk festival midt i trange Arendal. Nå takker han for seg.

– Noen må passe på at gamle mannfolk som meg ikke blir sittende for lenge og suge på karamellen. Det er helt nødvendig at det kommer nye krefter inn som kan se Arendalsuka med et nytt blikk, sier han.

Tenker på Arendalsuka

Lørdag ble årets Arendalsuke avsluttet med klassiske toner fra Kristiansand symfoniorkester. Da musikantene bukket til stående applaus fra salen markerte det på sett og vis også enden på en æra for Øystein Djupedal. Mannen som har vært entreprenør og leder for hovedprogramkomitéen i hele Arendalsuka levetid.

– Jeg kommer til å savne Arendalsuka hver dag. Stakkars kona mi, hun kommer ikke til å skjønne noe som helst nå som jeg får så mye fri. I så mange sommere har jeg sittet i utallige samtaler med kontorene til Tony Blair, Angela Merkel eller David Cameron, mens jeg egentlig skulle vært på ferie med familien.

Djupedal sier fortsatt «oss» og «vi» om Arendalsuka, selv om han strengt tatt ikke lenger har en rolle i festivalen. Neste sommer skal han kun være passiv gjest.

– Jeg har allerede masse ideer om hovedprogrammet neste år. Hodet mitt spinner på det, fordi Arendalsuka har vært så viktig for meg de siste ti årene, ler han.

Gikk gatelangs
Gikk gatelangs: Sammen med daværende fylkesmann i Aust-Agder Øystein Djupedal gikk redaktør i Charlie Hebdo, Gerard Biard gatelangs i Arendal i 2015. Foto: Elisabeth Grosvold

Måtte avlyse

Ideen om å legge en festival med inspirasjon fra Almedalsveckan oppsto i 2009 med initiativ fra Per Høiby og Kai Krüger. Djupedal tok kommandoen ønsket seg en politisk tale fra Jens Stoltenberg, men fikk avslag fra statsministeren. Sommeren 2011 hadde han kommet lenger i planene, sammen med Stein Gauslaa og Leif Monsen som utgjorde et trekløver. Men arrangementet ble avlyst. – Min opplevelse var at vi tre i prosjektgruppen utfylte hverandre godt, og samarbeidet var preget av glede og entusiasme. Vi og prosjektet ble godt mottatt over alt. Hele programmet for den første Arendalsuka var spikret og programavisen var så godt som ferdig, da terroren rammet landet vårt den 22. juli. Norge gikk inn i en stille periode, og valgkampen gikk naturlig nok på sparebluss. Det eneste riktige var å avlyse Arendalsuka, forteller kompanjongen Leif Monsen.

Spørsmålet var nå hva de skulle gjøre med programmet.

– Vi hadde et trykt program. Min reaksjon var at vi ikke måtte gi det ut, sier Djupedal.

Men pressemann Stein Gauslaa var uenig. I alle Arendals postkasser dukket et fersk program opp, tydelig merket «avlyst» på førstesiden. Trekløveret bestemte seg for ikke å vente til neste valg, men å gjøre et forsøk allerede sommeren 2012.

– Det var viktig og riktig, for planen var jo at dette skulle være et årlig arrangement. Samtidig var det viktig å verne om Arendals rolle, for det ble etter hvert kjent at folk i andre deler av landet arbeidet med planer om et lignende arrangement – og vi hadde liksom trukket kø-billett nummer én, forteller Monsen.

NRK sa seg villig til å holde partilederdebatten i Arendal, slik de skulle ha gjort året før. Da politidirektøren på sett og vis ble fikk sparken av justisminister Grete Faremo på direktesendt TV, var Arendal på hele landets lepper.

– Det ga oss en enorm medieoppmerksomhet som vi ellers aldri hadde fått. Den kveldsnyttsendingene var alle sakene fra Arendal. Jeg ble stoppe dagen etterpå, og folk var så stolte over at alt skjedde her i Arendal, forteller Djupedal.

For folk flest

Enken til Stein Gauslaa, Ingebjørg Sæbu, minnes godt ektemannens engasjement for å skape en møteplass for folk som ville oppleve og lære om samfunn, politikk, næringsliv og kultur. Hun var prosjektleder for NRK sine sendinger under Arendalsuka.

– Stein var veldig opptatt av å bidra til dialog og samtale mellom folk. Når jeg hører noen si at Arendalsuka er en møteplass for eliten, så er det et reneste vås. Arendalsuka er for alle. Så klart er det noen partiledere og direktører der og bidrar, og de ser kanskje mye av de samme folkene som i Oslo fordi de har mediene på slep. Men jeg derimot, jeg møter folk fra Tromøya, Risør, Tvedestrand, Froland og Birkenes og resten av flotte Agder. Jeg blir nesten rørt av tanken, sier hun.

Hun trekker frem Djupedal som en drivkraft som la sjela si i prosjektet, i tillegg tror hun ideen om en gratis og tilgjengelig festival var en forutsetning for å lykkes.

– De ville lage en møteplass der alle var velkomne, der næringsliv, arbeidsliv måtte bidra med å skape møter, aktiviteter og å organisere debatter, sier hun.

Måtte terrorsikre Pynten

I årene som fulgte debuten har mange viktige samfunnstemmer reist fra overalt i Norge og verden for å snakke om hva de kjemper for. Slik som da Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta gjestet festivalen i 2017. For Djupedal er det besøket av Charlie Hebdo-redaktør Gérard Biard som vekket sterkest inntrykk. Store deler av hans redaksjon var blitt brutalt drept i et terrorangrep tidligere det samme året.

– Vi hadde en mottakelse hjemme hos meg på Pynten. Hele boligområdet var sperret av med svære politibiler og maskingevær hele veien rundt. Det var ganske uvirkelig at vårt hjem var åsted for så mye oppmerksomhet, sier Djupedal.

Sammen med Harald Stanghelle hadde han i forveien reist til Paris i all hemmelighet for å selge inn Arendal. Den i overkant lange lunsjen bar frukter.

– Talen han holdt var uvirkelig sterk. Han løftet Arendalsuka til å bli relevant i den store samfunnsdebatten, sier Djupedal.

Legger beslag på politikere

Det som nå har blitt et veldrevet maskineri, var i begynnelsesårene en tung oppoverbakke. Festivalen trengte sponsorer om festivalen skulle holdes gratis og fri for kommersielt innhold. Mange takket nei da de forsto at sponsorfordelene var forsvinnende få. Men aller viktigst var det å få politikerne med seg. Uten dem, blir Arendalsuka kun en martna, mener Djupedal.

– Vi har kranglet med partisekretærene hvert eneste år, fram til i fjor. Politikerne syns Arendalsuka er genialt, men vi legger beslag på mange av partienes ressurser. Politikerne skal delta i 450 arrangement på en uke. Mange springer rundt og er med i 20 debatter hvor de møter skarpskodde eksperter i alle debatter. Det er krevende å tilegne seg så mye kompetanse, særlig når det også er valgkamp. Men jeg syns de har klart å tilpasse seg og forbereder seg godt, sier Djupedal.

Større enn Sverige

Debutåret 2012 ble gjennomført med 50 arrangementer. Så ha det ballet på seg år for år. Denne sommeren ble det gjennomført 1200 debatter, samtaler, foredrag og forestillinger. Tall fra Telenor viser at 30.000 mobiler daglig var aktive i Arendal sentrum. Arendalsuka har vokst seg større enn det som var deres inspirasjon, Almedalsveckan.

– Almedalsveckan må tenke gjennom konseptet sitt om de skal bli relevant. Partilederne deltar ikke i debatter, og festivalen har blitt veldig kommersielle. Der står Volvo og selger bilen ved siden av Moderaterna. Den samme tendensen ser du i Bornholm, i Danmark. Vi har vært opptatt av å hive pølseselgerne ut for å gi plass til partiene og organisasjonene, sier Djupedal.

Der Almedalsveckan har vært styrt av partiene, har Arendalsuka vært eid av kommunen. Dermed har ikke partiene kunne legge ned veto mot arrangementer de misliker. Djupedal tror det har gjort Arendalsuka mer samlende, enn de mer fragmenterte debattene under søsterfestivalen i Sverige.

– De misunner oss hovedprogrammet, som har vært en stor styrke for oss. Med hovedprogrammet kommer de viktige aktørene, og med dem kommer pressen og alle de andre, sier Djupedal.

Blitt helproffe

På spørsmål om hva som har fått Arendal til vokse så raskt er både Djupedal, Sæbu og Monsen rask med å påpeke den jobben som gjøres av folk i Arendal kommune.

– Vi har gjort mye riktig, litt på flaks, litt på intuisjon og litt på politisk erfaring. Så tror jeg det var et veldig stort sug etter en slik uke. Mange har prøvd, både Bø og Eidsvoll, men vi klarte å komme oss over kneika og ble relevante. Andre aktører fant deltakelse som noe meningsfylt og kom tilbake. Slik vokste vi, avslutter Djupedal

matias.smorvik@agderposten.no