annonse

Debatt om det nye fylket: Vil gi Agder kontroll over sykehusene igjen

SKAPTE DEBATT
SKAPTE DEBATT: Mirell Høyer-Berntsen var md på siden som vil ha sykehusene overført til fylkene, og fikk støtte fra Oddvar Kylland i Sp, men ikek så kraftig støtte fra Jacob Handegaard (V). (Foto: Elisabeth Grosvold)
: (Foto: )
: (Foto: )
: (Foto: )

+ Selv om verken AP eller H vil rokke ved foretaksmodellen til sykehusene, er det flere av partiene i Agder som vil ha tilbake den politiske kontrollen på sykehusene.

Frank Johannessen

– Foretaksmodellen er destruktiv og ødelegger jobben som helsefagarbeider. Det er bare en ting som er riktig, og det er å få tilbake den politiske ledelsen av sykehusene, sa Helsepartiets Egil Hagen under fylkesordførerdebatten under Arendalsuka 2019.

Både kunstsilo i Kristiansand, videregående opplæring og hvor enige alle politikerne på fylkesnivå er om å samarbeide om å utvikle et Agder hvor hele fylket brukes var temaer i debatten i Arendal kino. Men det nærmeste man kom en debatt og større uenighet, handlet om hvordan sykehusene skal driftes fremover.

Frykter nedlagte sykehus

– Under denne regjeringen er det banket fast den sykehusstrukturen vi har i dag. Vi har tre veldrevne sykehus som må styrkes innenfor den modellen vi har i dag. Går vi en ny runde for å få tilbake styringen til fylkespolitikerne, vil vi bare svekke tilbudet, sa Høyres Arne Thomassen.

Arbeiderpartiet vil heller ikke tone flagg, annet enn å si at de ikke har denne diskusjonen på programmet nå.

Også for Frp er det viktigste å beholde dagens tre sykehus i Agder, og KrFs Bjørn Ropstad vil heller ikke jobbe aktivt for å få kontrollen tilbake på sykehusene. I dag.

– Det er et spennende spørsmål. Den gangen sykehusene ble overført til helseforetakene var vi imot det. Det ligger nært oss å for å overføre dem tilbake til fylkene, men jeg tror det blir en krevende runde, sier Ropstad.

Ikke et lokalt spørsmål

I utgangspunktet drives sykehusene nå likt over hele landet, gjennom helseforetakene. Og der ligger også grunnen til at flere av fylkespolitikerne mener det ikke er en aktuell diskusjon nå.

– Det er lett å slenge ut løfter og bra å diskutere å flytte makt. Men jeg r usikker på om det er smart å endre strukturen bare i Agder. Det er heller et spørsmål som samlet m løftes til nasjonalt plan, sier Venstres Jacob Handegard.

– Vi ønsker å avvikle hele foretaksmodellen. Jeg har nylig snakket med flere tillitsvalgte ved sykehuset her i Arendal og det er store utgifter til overtid og de sliter med rekrutteringen. Vi kan ikke la høyresiden rive i stykker sykehusene våre, sa Mirell Høyer-Berntsen (SV).

Prøveprosjekt

– Jeg var i fylkestinget da vi hadde ansvaret og er åpen for at Agder skal bli prøvefylke for å ta kontrollen tilbake. Sektoren hadde god økonomi den gangen og kort vei til makten, sier Demokratenes Vidar Kleppe.

– Foretaksmodellen har virket i 20 år og har åpenbare svakheter og bør dermed sees på. Men vi er mest opptatt av beliggenheten, sier MDG og Birte Simonsen.

frjo@agderposten.no