annonse

Arendal blir skravlekopp-kommune: – Håper færre går hjem fra en bytur uten en prat

Politibesøk
Politibesøk: Både politikere og politiet var innom Venke Knutson for en prat. (Foto: )
Skravlehjørnet
Skravlehjørnet: Signe Tretteteig og Stine Skarpen fra Aldring og Helse går rundt med «Skravlekoppen». (Foto: Marie N. Kalvehagen)
Godt tilbud
Godt tilbud: Ordfører Robert C. Nordli håper mange tar i bruk «Skravlekoppen» fremover. (Foto: )
Skravlekoppen tilbyr også takeaway-skravlekopp
Også takeaway: – Til for eksempel bussen, sier Knutson. (Foto: )

+ Popidolet Venke Knutson har tilbrakt de siste tre dagene på en kafé i Arendal og skravlet med fremmende. Gjennom «Skravlekoppen» vil hun motvirke ensomhet.

Marie N. Kalvehagen

Du finner dem allerede på Jordbærpikene, men fra september kan du oppsøke «skravlekoppen» på flere av Arendals møteplasser. Kommunene har nemlig besluttet å bli en «Skravlekoppkommune».

– I september skal kommunen plassere ut over 100 kopper på ulike møteplasser i byen. Arendal tar nå inn inkludering og raushet i sine målsettinger, og det er så fint, sier initiativtaker bak Skravlekoppen, Venke Knutson.

Skravlet og skravlet

Popidolet fra Birkeland har i forbindelse med Arendalsuka tilbrakt de siste tre dagene på kafeen Jordbærpikene på Amfi for å profilere koppen som har som mål å motvirke ensomhet.

– Det har vært folk innom hele tiden. Vi har snakket om alt fra våre favorittåpningsreplikker, til hvorfor det er så vanskelig å prate med fremmede. Det har rett og slett vært knallkoselig, sier Knutson.

Skravlekopp skal fremover stå sammen med de andre koppene på utvalgte kafeer, kantiner og bakerier i Arendal. Skravlekoppen er grønn, og har en stor hank formet som et øre og skal signalisere at du er ledig for en prat. Enten fordi du ønsker å ha noen å snakke med, eller at noen skal kunne snakke med deg.

– Vi vil gjøre folk bevisst på hvor viktig man kan være for andre når man ser folk i øynene. Jeg opplever at de fleste i Norge egentlig er veldig varme, rause og har lyst på en prat. Men mange er nok litt sjenerte, flaue og redd for å bli avvist. Vi håper skravlekoppen kan bidra til at flere prater sammen, og sørge for at færre går hjem fra en bytur uten en prat, sier Knutson.

Bryte barrierer

Ordfører Robert Cornels Nordli er en av de mange som har vært innom Knutson på Jordbærpikene for en prat.

– Det var i utgangspunktet Høyre som foreslo dette for bystyre, og vi støtter selvsagt alle gode forslag. Jeg har stor tro på skravlekoppen, og håper den kan være med på å skape dialog og kontakt med hverandre i kommunen uavhengig av alder og andre barrierer. Jeg oppfordrer alle som trenger noen å prate med å se etter den grønne koppen og gi et signal om at du ønsker en prat. Jeg kommer i alle fall bort, sier ordføreren.

Første Skravlekopp ble delt ut i november 2018. På under ett år har de fått med seg fire kommuner som skravlekoppkommune, delt ut flere hundre kopper til ulike kafeer landet rundt og laget egen takeaway-skravlekopp.

– Vi har fått så mange fine tilbakemeldinger fra folk og kommuner som har prøvd skravlekoppen og fått seg en god prat; enten om samtalen har vært lang eller kort, et engangstilfelle eller gjentakende, forteller Knutson.

Trenger ikke være ensom

Det var et foredrag på Arendalsuka for to år siden som inspirerte Knutson til å starte korstog mot ensomhet.

– Jeg hørte på et foredrag om ensomhet, og tenkte mye på det etterpå. Det er så vondt å være ensom og ikke ha noen å prate med. Men samtidig så enkelt å gjøre noe med. Så det var slik jeg kom på konseptet. Jeg håper mange fremover vil velge skravlekoppen når de tar seg en bytur, og deretter hiver seg med på folkebevegelsen mot ensomhet, sier Knutson.

Under Arendalsuka kan man også møte på to hyggelige damer som går rundt i sentrum med en kopp i den ene hånden og en plakat i den andre hvor det står skrevet «Skravlehjørnet».

– Jeg vil signalisere at jeg er ute etter å skravle med folk. I tillegg ønsker vi å spre budskapet om det inkluderende tilbudet. Det er også viktig å presisere at man ikke trenger å være ensom for å ville skravle. Så dette er noe alle kan benytte seg av, forteller Signe Tretteteig, som for øvrig også er koordinator i Aldring og Helse.

marie.kalvehagen@agderposten.no