annonse

Store tog-vyer: – Ti år fortsatt et realistisk mål

OPTIMISTISK
OPTIMISTISK: – Nå er den nye jernbanestrekningen i ferd med å bli et folkekrav, sier leder av Jernbaneforum Sør, Jon-Olav Strand. (Foto: Arne Ingmar Eggen)

+ Innen ti år kan du ta toget direkte fra Sørlandet til de store byene i Vestfold og Oslo, hevder Jon-Olav Strand i Jernbaneforum Sør.

Arne Ingmar Eggen

Det handlet om jernbane, og da først og fremst om forbindelsen mellom Sørlandet og Østlandet, da Jernbaneforum Sør inviterte til debatt på Arendalsukas fjerde dag.

Selv om ingen av de fremmøtte medlemmene fra Stortingets samferdselskomite ikke ville knytte seg til et bestemt årstall, til tross for at alle var positive, mener leder av Jernbaneforum Sør, Jon-Olav Strand, at rundt ti år fortsatt er et realistisk mål.

Fylkestingspolitiker Tore Askildsen måtte i siste liten troppe inn for stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Kristelig Folkeparti, som nå også er med i regjeringen.

– Jeg skal sørge for at Grøvan får klar beskjed om hva jeg har lovet, sier Askildsen til Agderposten.

Under møtet lovet han nemlig at den nye jernbanestrekningen mellom Sørlandet og Østlandet vil stå ferdig allerede i 2027.

– Gravingen må derfor komme i gang nå, sier han.

Men i regjeringen koker det om dagen når det gjelder landets samferdselspolitikk.

Samferdselsminister Jon Georg Dale ville derfor ikke forplikte seg til noe som helst da han fikk ordet under møtet i auditoriet på Arendal bibliotek.

For Dale er det nemlig et argument at Intercity-tilbudet rundt de store byene på Østlandet må forbedres før man kjører inn enda flere tog fra Sørlandet.

– Det hjelper lite med flere tog hvis flaskehalsen blir i Drammen, argumenterer han.

– Det er faktisk mulig å ha to tanker i hodet samtidig, sier Tore Askildesen, som mener den nye Sørlandsbanen bør stå ferdig samtidig med intercity-tilbudet rundt de store byene på Østlandet.

– Jeg er svært optimistisk etter møtet i dag. Nå er den nye jernbanestrekningen i ferd med å bli et folkekrav, sier leder av Jernbaneforum Sør, Jon-Olav Strand.