annonse

Tror avstanden mellom kristne feller KrF

Korset i politikken
Korset i politikken: Hilde Sandvik ledet debatten med Civita-leder Kristin Clemet, KrF-politiker Simen Bondevik, tidligere Frp-rådgiver Espen Teigen, Ap-stortingsrepresentant Kari Henriksen og forfatter og tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes. (Foto: Elisabeth Grosvold)
– Alvorlig polarisering
– Alvorlig polarisering: Forfatter Helge Simonnes viser til kraftig polarisering blant kristne, både i Norge og internasjonalt. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Meldte seg ut
Meldte seg ut: Ole Jørn Horntvedt fikk et kort medlemskap i KrF, da partiet valgte å gå til høyre. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Rådgiver for Listhaug
Rådgiver for Listhaug: Tidligere Frp-rådgiver Espen Teigen hjalp Sylvi Listhaug med å kapre konservative velgere. (Foto: Elisabeth Grosvold)

+ Tidligere Vårt Land-redaktør tror en voldsom polarisering i Kristen-Norge kan felle KrF. Ole Jørn Horntvedt (49) meldte seg inn i KrF for å støtte Knut Arild Hareide, men meldte seg ut den dagen KrF gikk i regjering med Frp.

Marit Elisabeth Strand

Tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, mener at KrFs problem er at ledelsen ikke har forstått alvoret i den teologiske splittelsen i Norge.

Han viser til konflikten mellom Sylvi Listhaug og Knut Arild Hareide i sin nye og omdiskuterte bok «Kampen om korset i politikken». Sylvi Listhaug høstet full applaus da hun gjestet den kristenkonservative konferansen Oslo Symposium, mens Knut Arild Hareide fikk pipekonsert på samme sted da han advarte mot Donald Trump.

– KrF-lederens posisjon er en uriaspost, på grunn av høyrøstet polarisering i Kristen-Norge. KrF står på kanten av stupet, mener Simonnes.

– Alvorlig polarisering
– Alvorlig polarisering: Forfatter Helge Simonnes viser til kraftig polarisering blant kristne, både i Norge og internasjonalt. Foto: Elisabeth Grosvold

– Ikke mitt KrF

Ole Jørn Horntvedt fra Arendal hørte på debatten om boka og KrF under Arendalsuka onsdag. Auditoriet i Arendal bibliotek var fylt til randen.

Horntvedt har utgangspunkt som sosialdemokrat og en som har stemt på partier på venstresiden. Han meldte seg inn i KrF da partiet støttet mistillitsforslaget mot daværende justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

Meldte seg ut
Meldte seg ut: Ole Jørn Horntvedt fikk et kort medlemskap i KrF, da partiet valgte å gå til høyre. Foto: Elisabeth Grosvold

Noen måneder senere var han delegat utsendt fra Arendal KrF til det ekstraordinære landsmøtet og skjebnevalget, der han stemte for Knut Arild Hareides veivalg med KrF i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Hareides veivalg vitnet om en politiker som ville noe, uten personlig vinning. Han hadde en forventning om å komme seirende ut, men det var et høyrisikoprosjekt, sier Horntvedt.

Han mener at KrF har et særdeles godt program, og viser blant annet til internasjonal solidaritet, bekjempelse av fattigdom, og bosetting av flere flyktninger.

– Hvis KrF mener noe med programmet sitt, hadde de ikke noe annet valg enn å gå for Hareides løsning, mener Horntvedt.

Da Kjell Ingolf Ropstad vant frem – og KrF fikk i regjering med Høyre, Venstre og Frp, var valget enkelt.

– Det var ikke mitt KrF, så jeg meldte meg ut, sier Horntvedt – som ikke har meldt seg inn i noe annet parti.

– Hva tror du om KrFs fremtid?

– KrF har et kjempeproblem med å overleve. For det første er partiet splittet, men de klarer heller ikke å markere seg stort på noen saker, mener Horntvedt.

Listhaug til kristenstevner

Boka til Simonnes har fått mange reaksjoner. Under debatten på Arendalsuka fortalte han at han anser Listhaug som et hyggelig og smilende menneske som naturlig nok vinner velgere, men at han nærmest er allergisk mot hennes åndelige retorikk i politikken.

Sylvi Listhaugs tidligere rådgiver, Espen Teigen, forklarte hvordan Frp-statsråden bevisst gikk inn for å kapre konservative KrF-velgere, etter hvert som kirken ble mer radikal i klimaspørsmål og innvandringsspørsmål.

Rådgiver for Listhaug
Rådgiver for Listhaug: Tidligere Frp-rådgiver Espen Teigen hjalp Sylvi Listhaug med å kapre konservative velgere. Foto: Elisabeth Grosvold

– KrF klarte ikke å bry seg om egne velgere, de befant seg i et voldsomt vakuum som vi benyttet oss av. KrF brydde seg for eksempel ikke nok om verdisaker som Israel og skolegudstjenester. Utrolig mange kristne velgere ba om en håndsrekning fra politikere, men ble møtt med en kald skulder fra hele det politiske Norge, sier Teigen.

Han ga Listhaug konkrete råd:

– Vær til stede i Kristen-Norge, dra på stevner, profiler deg i kristne medier, ikke Vårt Land, men i aviser som Norge i dag og Dagen. Jeg ba henne ikke om å gå med korset, men Listhaug har kors, og hun tror på det, sa Teigen. Teigen tror at KrF blir så irrelevant, at partiet forsvinner fra politikken.

– KrF kommuniserer verken a eller b, og klarer aldri å stå for et standpunkt. Partiet forsvinner mellom alle stoler, sier Teigen.

– Må stå i stormen

Leder i tankesmien Civita og tidligere Høyre-statsråd, Kristin Clemet, tror at KrF har potensial som parti, og viser til at Kjell Ingolf Ropstad er faglig dyktig. Men partiet må klare å stå i en mindretallsposisjon uten å flykte med halen mellom beina.

– Da Kjell Ingolf sa at han ikke ville gå i Pride, viste han ingen intoleranse overfor dem som vil gå i Pride. Men han ble møtt med mye intoleranse. KrF har et problem med å stå i mindretallsposisjon. De må klare å stå i stormen, selv om det er vanskelig.

En In Fact-undersøkelse for Agderposten i april, viste dårlige resultater for KrF i Aust-Agder, med en oppslutning på 9,2 prosent, mot et resultat på 12,8 prosent ved forrige kommunevalg.

– En oppslutning på ni prosent ville vært enorm for KrF på landsbasis, men til å være et viktig KrF-fylke, er dette svakt, kommenterte professor Dag Ingvar Jacobsen ved Universitet i Agder.