annonse

Se video: Her heves Norges eneste elfly

HEVES
HEVES: Her heves elflyet. (Foto: Frank Johannessen)
FRIVILLIG HJELP
FRIVILLIG HJELP: Per Carsten Michelsen var blant de frivillige under bergingen av elflyet. Her med en av vingene. (Foto: Frank Johannessen)
FÅ SKADER
FÅ SKADER: Det elektriske flyet som nødlandet i Nordnestjønn fikk få kosmetiske skader i landingen på vannet. (Foto: Frank Johannessen)
DEMONTERTE VINGENE
DEMONTERTE VINGENE: Her tas den siste vingen av for å gjøre det lettere å få flyet på land. (Foto: Frank Johannessen)
HEVES
HEVES: Her er elflyet i ferd med å bli hevet. (Foto: Frank Johannessen)

+ Onsdag kveld ble elflyet hevet fra Nordnestjønn.

Silje Bratland Roksvåg Frank Johannessen

Politiet mottok klokken 14.42 en melding fra tårnet på Gullknapp at et småfly hadde problemer.

Motoren sviktet

Agderposten snakket onsdag med Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen, som var pilot. Passasjeren var statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo (H), som sa dette om det som til slutt ble en nødlanding på Nordnestjønn nord for Nesheim:

- Det ble egentlig en ganske myk landing. Jeg har hatt hardere landinger på flyplasser før.

Da motoren sviktet, brukte ikke Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen mange sekundene på å finne en trygg landingsplass. Han pekte seg raskt ut Nordnestjønn, et lite vann nord for Nesheim skole i Arendal. Det lille tjernet var eneste alternativet, slik han så det, for å unngå en katastrofe. Området ellers er dekket av skog.

Elflyet hoppet et lite stykke bortover vannet før det havnet opp ned. Begge de to om bord kom fra hendelsen uskadd og kunne klatre ut på vingene før de tok seg til land.

- Mange hjalp til

Litt før klokken 20 onsdag kveld ble elflyet som måtte nødlande, hevet fra Nordnestjønn.

- Vi har møtt utrolig mange velvillige, lokale krefter som har kommet og hjulpet til. Jeg er imponert over velviljen og hjelpsomheten, sier John Eirik Laupsa, generalsekretær i Norsk  Luftsportforbund, til Agderposten onsdag kveld.

Det er Luftsportforbundet som er operatør for flyet og som dermed berget det etter avtale med krimteknikerne. Laupsa legger til at OSM Aviation stilte med mye god kunnskap og hjelp under hevingen.

Flyet er Avinors eget elfly, som ble innkjøpt i fjor. Det har blitt vist fram under Arendalsuka.