annonse

Her er Avinor-sjefen og passasjeren etter nødlandingen: - Han spurte om jeg kunne svømme

I GOD BEHOLD
I GOD BEHOLD: Agderposten møtte Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen og statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo (H) på Gullknapp flyplass få timer etter at nødlandingen på Nordnestjønn var et faktum onsdag ettermiddag. (Foto: Elisabeth Grosvold/Frank Johannessen)
NØDLANDETTT
NØDLANDETTT: Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen var pilot. Passasjeren var statssekretær Aase Marthe J. Horrigo (H). (Foto: Frank Johannessen)

+ - Jeg har hatt hardere landinger på flyplasser, sier statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo (H), som roser Avinor-sjefen da elflyet på vei tilbake til Gullknapp fikk motorproblemer.

Frank Johannessen Silje Bratland Roksvåg

Agderposten møter Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen og statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet på Gullknapp flyplass få timer etter at nødlandingen på Nordnestjønn, den første med et elektrisk fly i Norge, var et faktum onsdag ettermiddag. 

– Imponert over roen

Førstnevnte, konsernsjefen, satt bak spakene i elflyet, mens statssekretæren var passasjer. 

– Den første indikasjonen jeg fikk på at noe var galt, var da jeg hørte Dag kalle «mayday». Jeg er imponert over roen han hadde, skryter Horrigmo.

Avinors konsernsjef er en erfaren pilot og har blant annet 40 timer bak spakene i elflyet som onsdag fikk problemer. Det er forøvrig det første av sitt slag i landet, og eies av Avinor, som bruker det til å teste ut og vise frem elektrisk drift av fly. 

LES OGSÅ: I går satt han i elflyet som måtte nødlande: - Blir litt skjelven

Valgte seg tjernet

Elflyet var på vei tilbake til Gullknapp onsdag ettermiddag da piloten fikk signaler om at det var noe galt med motorkraften. Den ble svekket før den forsvant helt.

I GOD BEHOLD
I GOD BEHOLD: Agderposten møtte Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen og statssekretær Aase Marthe J. Horrigmo (H) på Gullknapp flyplass få timer etter at nødlandingen på Nordnestjønn var et faktum onsdag ettermiddag. Foto: Elisabeth Grosvold/Frank Johannessen

Da motoren sviktet, brukte ikke Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen mange sekundene på å finne en trygg landingsplass. Han pekte seg raskt ut Nordnestjønn, et lite vann nord for Nesheim skole i Arendal. Det lille tjernet var eneste alternativet, slik han så det, for å unngå en katastrofe. Området ellers er dekket av skog.

– Det ble egentlig en ganske myk landing. Jeg har hatt hardere landinger på flyplasser før, sier Horrigmo.

– Det som gikk gjennom hodet mitt var å få flyet trygt ned og sørge for at det ikke skjedde noe med Aase. Lander du på vann vil det bremse flyet, og det gikk bra, sier Falk-Petersen.

Heller ikke Horrigmo rakk å bli særlig redd mens dramaet pågikk. 

– Jeg fikk ikke panikk, for jeg var så imponert over hvor rolig han var i situasjonen, sier hun til Agderposten.

Falk-Pedersen anslår at flyet holdt rundt 70 kilometer i timen da det traff vannet og etter kort tid gikk rundt.

- Kan du svømme?

Elflyet hoppet bortover vannet noen få hundre meter med de to om bord. Deretter traff det land på andre siden av vannet, og la seg opp ned.

– Da vi havnet på ryggen, snudde Dag seg og spurte: «Kan du svømme». 

Horrigmo og piloten fikk karret seg ut på vingen og dradd flyet nærmere land. 

– Vi grep noen halmstrå og dro flyet siste biten inn til land, forteller Avinors konsernsjef til Agderposten. 

– Elfly er fremtiden

Både han og Horrigmo kom heldigvis fra nødlandingen uten skader. Nøyaktig hva som skjedde da flyet fikk problemer, vet de to ikke.

Men hendelsen har ikke skremt noen av dem fra å fly elfly igjen. Statssekretæren skulle i luften igjen allerede onsdag kveld, med rutefly til hovedstaden.

Heller ikke skal det få ødelegge den elektriske fremtiden, lover Avinors konsernsjef. 

– Det var synd motoren stoppet. Det kommer ikke til å bety noe for innføringen av elfly i Norge. Elektriske fly er fremtiden! lover Avinors konsernsjef Dag Falk-Petersen.

Flyet er Avinors eget elfly, som ble innkjøpt i fjor. Det har blitt vist fram under Arendalsuka. Tidligere onsdag var klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) med på en flytur, får NTB bekreftet.

Hendelsen onsdag vil bli rapportert i henhold til regelverket og vil bli gransket av Statens havarikommisjon