annonse

Veiarbeid, kø og parkeringskamp: Nå er byen full, og det skaper kaos

KØ
: Slik sto trafikken ned Vestre gate tirsdag formiddag. (Foto: Tore Ellingsen)
Rundkjøringen på Harebakken er snart ferdig, og da vil trafikken flyte bedre igjen, forsikrer f.v.
SNART FERDIG: Stian Blindheim prosjekteringsleder Nye Veier, Glenn Tore Jensen, arbeidsleder AF-Gruppen og Tordis Vandeskog. utbyggingssjef Nye Veier. (Foto: Tore Ellingsen)
KØ
: Tirsdag morgen var det trafikkdirigering og kø på Harebakken. (Foto: Tore Ellingsen)
KØ
: Når parkeringshuset er fullt, blir det kø som forplanter seg ut i Vestre gate. (Foto: Tore Ellingsen)
FULLT
FULLT: Brannstasjonstomta i Parkveien som sjelden blir brukt, er nå helt full allerede på formiddagen. (Foto: Tore Ellingsen)
DYRT
DYRT: En rekke med biler som alle fikk hilsen fra trafikkbetjenten. Parkering på fortau som her i Parkveien, er lite populært. (Foto: Øystein Bjerkestrand)
ANLEGG
ANLEGG: Det kan bli noen korte perioder med manuell dirigering fortsatt, men torsdag skal veien og brua til gamle E18 åpnes. (Foto: Tore Ellingsen)
STORT ANLEGG
STORT ANLEGG: E18 i forgrunnen, den nye rundkjøringen og veien ned til gamle E18 i bakgrunnen. (Foto: Tore Ellingsen)
BRUKER BUSS
BRUKER BUSS: Atskillige tar bussen til sentrum, her ved Harebakken holdeplass er det folksomt. (Foto: Tore Ellingsen)
KIRKEGÅRDEN
KIRKEGÅRDEN: Nesten fullt på kirkegårdens parkering. (Foto: Tore Ellingsen)
FULLT
FULLT: Svært mange bruker parkeringen på Høgedal, her er det også fullt. (Foto: Tore Ellingsen)
BLIR VIST INN
BLIR VIST INN: Skiltet viser at dette er parkering for Arendalsuka, men det blir fullt på Høgedal også. (Foto: Tore Ellingsen)
FULLT
FULLT: Tirsdag formiddag møtte denne beskjeden bilistene som ville inn i P-hus vest fra Myrene-siden. (Foto: Tore Ellingsen)
NOE KAOTISK
NOE KAOTISK: Krysset Vestre gate/Torvgata blir temmelig kaotisk når køen strekker seg oppover Vestre gate, samtidig som bilene snur i Torvgata og skal ut igjen. Politiet valgte å kjøre forbi hele køen. (Foto: Tore Ellingsen)
FÅ ORDINÆRE PLASSER
FÅ ORDINÆRE PLASSER: Det er nesten ikke plasser for gateparkering nå, og flere av dem er nå reservert HC-parkering. (Foto: Tore Ellingsen)

+ Samtidig som 80.000 besøkende skal til Arendalsuka, pågår store veiarbeider. Alle parkeringshus er fulle, og selv på Høgedal er det fullt. Må du ikke inn til sentrum med bil, så la det være, er rådet fra parkeringsetaten.

Tore Ellingsen

– Vi la opp planene i november i fjor, Arendalsuka var ikke med i planleggingen. Mandag var det ikke greit, men nå er rundkjøringen åpnet og trafikken flyter mye bedre, sier Nye Veiers utbyggingssjef Tordis Vandeskog og ser fornøyd på at bilene svinger seg rundt på Harebakken.

Rundkjøringen på innsiden av E18 der veien går til Myra, er etablert på nytt for å koble på den nye brua som åpner forbindelsen til gamle E18 som nå blir lokalvei. Den åpnes torsdag. men de siste dagene har det vært trafikkdirigering mens siste hånd ble lagt på rundkjøringen.

Vanskelig å avbryte

Så når så mye ekstra trafikk skulle ledes gjennom veiarbeidsområdet, ble det køer både inn og ut fra sentrum.

Men Vandeskog, hennes kollega prosjekteringsleder Stian Blindheim og arbeidsleder i AF-Gruppen, Glenn Tore Jensen, påpeker at det ville vært vanskelig å stanse et pågående arbeid nå i sluttfasen.

For tilreisende og alle andre som søker ned mot sentrum i disse dager, er det ikke bare flaskehalsen på Harebakken som har voldt besvær. Det er tidvis lange køer inn mot bykjernen, særlig ned Vestre gate, og parkering er ikke enkelt.

Fulle parkeringshus

– Alle parkeringshusene er fulle, men ikke hele tiden. Når én kjører ut, så kan én kjøre inn, men det blir køer, og vi anbefaler plassene på brannstasjonstomta og Høgedal, sier leder for parkeringsavdelingen Vidar Holmsen Engh. Han anslår at det er om lag 100 plasser på brannstasjonstomta og kanskje rundt 200 på Høgedal.

Da Agderposten tok en runde på disse plassene tirsdag formiddag, var det nesten fylt opp på brannstasjonen, men senere på dagen så tok parkeringsdesperate bileiere også Parkveien i bruk, på utsiden av parkeringsarealet. Men her er det fortau og mye trafikk, så den gikk ikke hjem hos trafikkbetjentene som sørget for at samtlige fikk en hilsen på gult papir.

LES OGSÅ: Deler ut bøter for 30.000 kroner hver dag: – Folk blir desperate

Tett i tett på Høgedal

På Høgedal sto også bilene tett, kirkegårdens parkering og hele arealet utenfor, også veien, var i bruk og folk strømmet langs Frolandsveien nedover mot byen eller sto ved busstoppet på Myrene for å ta bussen som nå kjører ekstra avganger.

Holmsen Engh sier at de følger godt med nå som store deler av byen er sperret av, og ordinære p-plasser i gatene er omgjort til HC-plasser.

– Gateparkering er nesten ikke mulig disse dagene, sier parkeringssjefen.

Kaos med stengte gater

I tillegg skaper stengte gater mye kaos da bilister forsøker å kjøre inn og må snu. Krysset Vestre gate/Torvgata er særlig kinkig, fordi det blir kø ned Vestre gate av biler som forsøker å komme inn i P-hus Vest, og biler som svinger inn i Torvgata som er stengt.

Når arendalsuke-trafikken og rushtrafikken skal ut av byen samtidig, blir det saktegående kø. For eksempel tok det i 16-tiden mandag 20 minutter fra sentrum og opp til Harebakken. Men da var nok arbeidene med rundkjøringen på Harebakken en av årsakene, og det skal være bedre flyt nå.

toel@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.