annonse

Han planla jordomseiling - nå risikerer han inntil 21 års fengsel

TATT IGJEN
TATT IGJEN: Alf Henrik Christensen planla jordomseiling, men nå risikerer han inntil 21 års fengsel. (Foto: Arkiv)
PÅ BOKSEKAMP
PÅ BOKSEKAMP: Kameratgjengen bestående av (fra venstre) Erling Havnaa, Johnny Thendrup, Alf Henrik Christensen og Lars-Erik Andersen var sammen på boksestevne i København i 2015. De fire er alle dømt for Nokas-ranet i 2004. (Foto: Erik Holand)

+ Tidligere Nokas- og narkodømte Alf Henrik Christensen planla jordomseiling før han natt til torsdag ble tatt for smugling av det politiet hevder er 133 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Arne Ingmar Eggen

Til venner skal Alf Henrik Christensen gitt uttrykk for at han nå ønsket å avslutte sin kriminelle løpebane og heller dra på jordomseiling.

Dette får Agderposten bekreftet fra flere hold. Også fra ham selv under den korte samtalen avisen hadde med ham i Aust-Agder tingrett fredag morgen.

Nå visste han ikke hvordan det gikk med disse planene. Ifølge kjennelsen fra Aust-Agder tingrett erkjenner han smuglingen av det som skal være 133 kilo med hasj med en «gateverdi» på 150.000 kroner per kilo.

LES OGSÅ: Nokas-dømt siktet for smugling av over hundre kilo narkotika: - Jeg er tatt på fersk gjerning

Satset på frifinnelse

Dette er ikke første gang Alf Henrik Christensen blir knyttet til en støtte smuglersak.

I Oslo tingrett ble han så sent som i fjor dømt til fengsel i tre år og ti måneder for forsøk på smugling av fem kilo hasj fra Nederland.

Christensen anket denne dommen og hevder han aldri planla noe smugling fra Nederland. Derfor hadde han allerede begynt å forberede hva han skulle gjøre etter frifinnelsen.

LES OGSÅ: Erling Havnå om siktelsen av Christensen: - Er det mulig? Dette er fryktelig trist!

«Har ikke evnen lenger»

Men mens dommerne i Borgating lagmannsrett nå sitter og tygger på blyanten sin - i spørsmålet om de skal tro på Christensen forklaring om at han er uskyldig i smuglerforsøket fra Nederland - dukker det nå opp en ny alvorlig narkosak mot Christensen.

Denne gangen dreier det seg om det som skal være 133 kilo med hasj. Smuglet sjøveien fra Danmark.

«Jeg trekker meg», skrev Alf Henrik Christensen i en SMS til sin venn Metkel Betew i forbindelse med den forrige saken han ble dømt for.

«Dessverre har jeg ikke evnen lengre og det er ikke mer jeg kan bidra med», skriver han videre og begrunner det hele med at han tenker for mye over konsekvensene og ikke klarer å stå i en slik smuglersak over tid.

LES OGSÅ: Her er den spesialbygde båten som ble brukt av Nokas-Christensen

Risikerer 21 års fengsel

Nå har han ifølge politiet likevel kastet seg inn i en ny kriminell løpebane.

Som han var i NOKAS- og den store narkosaken i Oslo, skal etterforskningen avgjøre om han også denne gangen bare var en medhjelper - med sin store erfaring med båter og navigasjon - eller om han kan regnes som en av hovedmennene.

Blir det reist straffesak mot Christensen, kan dette ha mye å si. Han er siktet etter straffelovens paragraf 232 - den såkalte proffparagrafen - som straffes med fengsel fra 3 år til 15 år.

Under særdeles skjerpende omstendigheter kan fengsel inntil 21 år idømmes.

Varetekt

Ifølge kjennelsen fra Aust-Agder tingrett kan Alf Henrik Christensen holdes i politiets varetekt frem til 6. september.

«Etter rettens oppfatning foreligger det en sterk grad av sarìnsynlighetsovervekt for at siktede vil begå nye straffbare handlinger dersom han nå løslates. Det vises i denne forbindelse til at siktede er domfelt flere ganger tidligere for alvorlig kriminalitet, og at han nå på nytt har erkjent straffeskyld i henhold til den svært alvorlige siktelsen», skriver tingrettsdommer Øyvind Strand.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.