annonse

Ble smittet av "Norgeviruset"

NORGEVIRUSET
NORGEVIRUSET: Ekteparet Ruud de Jong og Carla Zandvliet fra byen Hilversum i Nederland har vært i Norge ni ganger. (Foto: Marie N. Kalvehagen)

+ Ekteparet for Nederland kan nok mer om Norge enn den gjennomsnittlige nordmann. Men i Arendal er de primært for én ting: idolet Kari Bremnes.

Marie N. Kalvehagen

– Jeg elsker Norge, literally, sier Ruud de Jong.

– Og han hører på Kari Bremnes i bilen hele tiden, sier hans kone, Carla Zandvliet.

Niende gang

Flere målinger viser at nederlendere er blant de største norgesentusiastene, og flere tusen kommer kjørende for norsk natur og kultur hvert år.

– Jeg har til og med en bok som heter «Forelsket i Norge». Første gang vi var her tenkte vi «oy, her var det fint, her var det fint» rundt hvert hjørne. Alt man ser er bare fint, sier de Jong.

De første årene hastet de seg fra den ene kommunen, til den andre – kun for å få med seg mest mulig. Dette er ekteparets niende tur, og de har derfor begynt å ta det litt mer med ro.

– Vi har lært at vi bør bli værende noen dager på hver plass. Det beste er jo å få kontakt med innbyggerne og se seg ordentlig rundt. Så begynner folk å kjenne oss igjen, og det er trivelig, sier Zandvliet.

Smittet av «Norge-viruset»

Etter sin første norgestur for tre år siden, har ekteparet tatt norskkurs og meldt seg inn i en organisasjon for nederlendere som elsker Norge. Det var gjennom denne organisasjonen de første gang hørte om Kari Bremnes.

– Organisasjonen gir ut et magasin fire ganger i året, og i det ene hadde de skrevet sangteksten til «E du nord» av Kari Bremnes. Jeg ble helt betatt av dybden i teksten, og har siden fulgt henne på Spotify. Vi hadde allerede planlagt årets norgestur, men da jeg så at hun skulle ha konsert, startet vi ferien noen dager før, sier de Jong.

Dette er parets første gang i Arendal, men de har blant annet vært i Risør, Evje og Setesdal tidligere.

– Det var da vi hadde ferie i Setesdal at vi riktig ble smittet av «Norge-viruset», sier han videre.

Vekk fra hektisk hverdag

Flere tusen nederlendere har bosatt seg i Norge de siste 20 årene. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet nederlendere har mer fordoblet seg fra vel 3000 til nesten 8000 personer.

For mange, dreier det seg om å komme bort fra en hektisk hverdag i et land som er svært tett befolket. På spørsmål om hvorfor ekteparet er så fascinert av Norge, svarer de:

– Norge minner meg om det samfunnet Nederland brukte å være; åpent, aksepterende og rolig. Nå er det så hektisk, lukket og trangt. I tillegg har Norge en natur vi i Nederland bare kan drømme om, sier de Jong.

Ekteparet sier de gjerne skulle flyttet til Norge, men føler de er blitt for gamle for å emigrere.

– Det er så mye vi også liker med holdningene til nordmenn. Blant annet fikser dere alt selv, og trenger ikke profesjonelle til å gjøre alt for dere. I tillegg kan blant annet oppslagstavler være i glass. I Nederland hadde de blitt knust med en gang, sier Zandvliet.

Klar for å bli trollbundet

Zandvliet og de Jong kommer kjørende fra Nederland i campingbil, og bor på en campingplass på Fevik. Her på Sørlandet er de spesielt fascinert av skjærgården.

– I Nederland har vi kun lange sandstrender overalt. Jeg elsker at jeg her kan sitte på et fjell og speide utover sjøen. Det er helt fantastisk, sier Zandvliet.

På spørsmål om forventninger for konserten med Kari Bremnes, svarer de:

– Jeg håper og tror jeg vil bli trollbundet av musikken. Og på grunn av omgivelsene, håper jeg det også blir som en intimkonsert, sier de Jong.

marie.kalvehagen@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.