annonse

Svekket resultat i omstillingsår

Godt år
Godt år: Autostrada-eieren Gisle Valen. (Foto: Tore Øyvind Moen)

+ Konsernet som i mars kjøpte opp JM Auto på Stoa i Arendal har hatt svekket omsetning i 2018. Men Autostrada-eieren er fornøyd med farten på konsernet.

  • Alexander Lehmann (Varden)

Konsernregnskapet for Autostrada Gruppen viser at den samlede omsetningen landet på 935,2 millioner kroner i fjor, en nedgang på over 50 millioner kroner sammenliknet med 2017. 

Konsernet tjener fortsatt penger, og endte på et resultat før skatt på 7,1 millioner kroner, dog er dette et stykke unna 2017-resultatet, som ga et overskudd før skatt på 24,3 millioner kroner. 

Det er ikke særlig store inntekter i morselskapet i seg selv, som er 100 prosent eid av Gisle Valen. Men det ble hentet inn drøyt 20,5 millioner kroner i finansinntekter fra datterselskapene. 

I mars ble det kjent at konsernet som holder til i Telemark kjøpte opp JM Auto på Stoa i Arendal. 

Utvikling

Kort oppsummert om 2018 påpeker Valen at konsernet brukte mye av året til å utvikle seg. Han er fornøyd med omsetningen, men ikke fornøyd med bunnlinja. 

– 2018 har handlet mye om utviklingsstrategien vår, og jeg er veldig fornøyd med omsetningen tatt i betraktning at vi er i et marked som etter hvert er 50 prosent elektrifisert, sier Valen til Varden. 

– Så er jeg ikke fornøyd med resultatet, men mye av strategien vår og grepene som ble tatt i 2018 slår først inn i år. Vi er i en kontinuerlig byggeprosess, og jeg er godt fornøyd med farten på selskapet, sier han.

Cirka 10 millioner kroner ble satt av til egenkapitalen, som ved utgangen av 2018 var på 20,8 millioner kroner, mens Valen selv kunne ta ut et utbytte 2,5 millioner kroner. Egenkapitalen i konsernet var på 63,4 millioner kroner.

Flere bedrifter

Autostrada Gruppen er morselskapet i konsernet, og eier 100 prosent av aksjene i selskapene Lyngbakkvegen 1 AS, Autostrada Jorkjend AS, Langmyrvegen 30 AS, Autostrada Porsgrunn AS, Vallemyrvegen 36 AS, Autostrada Leie AS og Autostrada Bil AS. 

I tillegg til dette sitter paraplyselskapet på 87,5 prosent av aksjene i Autostrada AS, og 51 prosent av aksjene i Porsgrunn Autolakkering AS. Konsernet har også ikke-kontrollerende eierandeler Vestlia Invest I AS (33 prosent), Porsche Center Porsgrunn AS (49 prosent) og Telemark Bilutleie AS (50 prosent) Oversikten er per 2018-regnskapet.

Siden da har konsernet også kjøpt aksjene i JM Auto i Arendal. Dette selskapet har ikke levert regnskap for 2018 ennå, men omsatte for 214,9 millioner kroner i 2017, og hadde et resultat før skatt på 4,1 millioner kroner.

Forskjeller

De individuelle regnskapene viser litt forskjellig utvikling. Autostrada Porsgrunn økte omsetningen sin med over 8 millioner kroner, og endte på 173,4 millioner i fjor, men hadde et underskudd før skatt på drøyt 5,3 millioner kroner. Nå nylig i sommer har Sven Håkon Kulbeck blitt ansatt som ny daglig leder. 

Tidligere i april i år måtte selskapet si opp sju ansatte ved butikken i Porsgrunn. 

Autostrada Jorkjend, som holder til i Skien, hadde dog et bunnsolid år, og omsatte for 399,8 millioner kroner, en økning på nesten 15 millioner. Enda bedre var det på bunnlinja; selskapet hadde et resultat før skatt på 19,6 millioner kroner. 

Autostrada er forhandler av Volvo, Polestar, Porsche, Jaguar, Land Rover, Subaru, Fiat, Alfa Romeo, og Jeep. 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.