annonse

Ingeniørkunst bak gummibåtfestflåte

Ikke tilfeldig
Ikke tilfeldig: Det ligger skikkelig ingeniørarbeid bak denne flåten der sju gummibåter er festet sammen – i midten er det øl og musikk, helt fremst er det kamera og lager, i tillegg har karene hver sin lille båt. Gjengen består av Morten Andersen, Hans Tømmerbakk, Haakon Norseng, Jonel Tvedt og Martin Haavik. Gummibåtfestivalen i Nidelva samlet mange fest- og båtglade menn over 20 år som seilte nedover elva i sakte fart fra Nidelv brygge til EB-stranda. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
MED FLAGG
MED FLAGG: Øl, piratflagg, musikk og kamre = guttetur. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
KLARE FOR ELVETUR
KLARE FOR ELVETUR: Fire kapteiner klare for tur – Paal Bakke (f.v.), Fred Bakke, Kenneth Løken og Tom Erik Sørensen. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
Festgeneraler
Festgeneraler: Fredrik Jæger Walderhaug (t.v.) og August Woie Litangen dro i fjor i gang igjen festivalen etter noen år i stillstand. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
BÆRING PÅGÅR
BÆRING PÅGÅR: Flere av flåten er så store at de krever mange bærere. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
BISTAND
BISTAND: Flere følge-fartøy var med for å hjelpe til om noen trengte ekstra drahjelp. Disse måtte en tur til land igjen før start. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
SVENSK
SVENSK: Med svensk flagg var denne karen klar for lørdagstur. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
KONGELIG
KONGELIG: Henrik Dønnestad var flåtekonge med krone på hodet. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)

+ Flyingeniøren laget 3D-modell av gummibåtflåten før kompisgjengen seilte nedover Nidelva med musikk og 50 liter øl i midten.

Irene Hegge Guttormsen

Godt over 150 personer og mange flåter seilte sakte nedover Nidelva i Arendal lørdag. De startet ved Nidelv brygge og bruker flere timer på de cirka 1.500 meterne ned til EB-stranda.

Festivalen er kun for menn over 20 år, men på land står mange kvinnelige heisgjenger og ser dem vel av gårde.

Sju båter sammen

– Nå får vi håpe den flyter da, gliser fem kompiser som har festet sammen sju oransje gummibåter til en stor flåte. På den fremste er det utstyrslager og gopro-kamera. I midten er det oppbygd gulv der et 50-liters ølfat står sammen med en høyttaler.

Morten Andersen, Hans Tømmerbakk, Haakon Norseng, Jonel Tvedt og Martin Haavik gleder seg stort.

– Jeg laget først en konsepttegning, en 3D-modell, forklarer flyingeniør Morten og viser meg bilde.

Her er ingenting tilfeldig.

De tar på seg vestene, ja en får armringer i tillegg – best å være på den sikre siden. Så løfter og skyver de flåten ut i vannet. Og jo da, den flyter. Fem hvite hatter på like mange menn slenger seg ned i hver sin lille båt – der skal de kose seg med drikke, musikk, sol og munnspill de kommende timene.

På elsykkel i Oslo

Også andre hadde jobbet hardt for å få den perfekte flåte.

– Vi fartet rundt i Oslo med elsparkesykler i går for å få tak i denne, forteller Paal Bakke, Fred Bakke, Kenneth Løken og Tom Erik Sørensen og viser fram sine rosa, digre flamingo.

Vi får se en filmsnutt av hvordan de dro esken med badedyret med et bein og slepte den med seg gjennom gatene.

Nå dagen etter, er de ferdig med å blåse den opp og klare til å ta på seg kapteinsluene og dra på guttetur for noen timer. En femte kaptein kommer seg også oppi flåten før de begynner å bevege på seg.

Lang tradisjon

Festivalen i Arendal er rett og slett en stor elvefest som ender på ei strand med musikk og mat.

Det en annen gummibåtfest i Birkenes samme dag – med konserter og mer opplegg.

Det var Fredrik Jæger Walderhaug og August Woie Litangen so i fjor dro i gang igjen en gammel tradisjon etter tre år i stillstand.

Tradisjonen tro får ingen jenter delta. Noen jenter vi pratet med på land sa at de kanskje kunne lage sin egen festival.

Arrangørene har vurdert å nekte de største flåtene å være med.

– De er nesten avhengig av drahjelp, men vi lot de få bli med i år også, sier Walderhaug.

Arrangørduoen har ordnet med følgebåter, folk til å rydde både ved start og mål, og vakter som passer på at alt går greit for seg.

Slik kan de selv også få delta på festen som startet tidlig på 2000-tallet, men som har hatt noen opphold.

irene@agderposten.no
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.