Agderposten

Nyheter

Full fres, knall og fall på lange brett

Full fres, knall og fall på lange brett

Landets beste longboardere suste i opp mot 70 km/t nedover smale bakker da fire tenåringer arrangerte norgescupløp lørdag. Flere skadet seg.

annonse

Bildeserie: Se alle bildene fra Barmen downhill challenge.

Noen få personer måtte innom legen for sjekk, mens en dame havnet på sykehus med mindre alvorlig skade, ifølge arrangøren.

Havna i grøfta

– Jeg havna uti grøfta og slo meg, men det går greit, sier Pål Eirik Svanevik.

Sammen med Hussain Nas og Josue Forster Ayovi skryter han av de fire unge kompisene bak Barmen downhill challenge.

– Denne løypa ble kåret til Norges årets event i fjor. Kjempebra, sier trioen som er med i klubben Oslo sidelengs, et tilbud der folk kan komme hver onsdag og kjøre longboard.

Risør-trioen Ketil Thorvaldsen (17), Gustav Sigmundstad (15) og Cornelius Knudsen (17), samt Oslo-gutten Sindre Kjæreng (17) i Jalla skateteam elsker å kjøre longboard og står bak arrangementet Barmen downhill challenge 2019.

– Det som skiller longboard og skateboard er at longboardet har større, mykere hjul som ruller bedre. Det har flere bruksmuligheter, som transport, cruising, utfor, slalåm og sliding, ifølge Wikipedia.

Begeistret

I fjor arrangerte de også løp på Barmen, en skogkledd øy rett ved Risør sentrum. Da ble folk sentralt i skatemiljøet så begeistret at de valgte å legge et norgescupløp dit i år. De andre cupene er på Voss og i Volda.

Leder for Norges downhill skateboard forbund (NDSF), Cedric Cornell er svært fornøyd.

– Det er veldig hyggelig og inspirerende at de drar i gang dette. De er unge og ivrige, vi trenger slike folk i miljøet. De har et veldig bra opplegg der sikkerheten er godt ivaretatt og alt rundt også ligger godt til rette, sier Cornell.

Ofte går konkurranser over to dager, men her var det mer kompakt med alt på en dag.

annonse

Irene Hegge Guttormsen - I farta Deltakerne kom i opp mot 70 km/t – da var det greit med sikring i form av hundrevis av bildekk. Deltakerne må ha skinndress, hjelm og hansker. Godt over 30 deltakere deltok.

I farta: Deltakerne kom i opp mot 70 km/t – da var det greit med sikring i form av hundrevis av bildekk. Deltakerne må ha skinndress, hjelm og hansker. Godt over 30 deltakere deltok.Foto: Irene Hegge Guttormsen

Skruer i beinet

Cornell var speaker.

– Jeg har nettopp tatt ut skruer i beinet etter brudd i fjor, sier han og legger til at skader er en del av gamet.

– Det er flere som måtte til legen allerede tidlig på dagen – men bare med skrubbsår og småting. Folk er litt rustne i år. Det har vært mye regn i vår og mange har ikke fått kjørt noe særlig, da er det lett å kjøre på litt for hardt i starten og så går det galt, sier han.

Om Barmen-løypa sier han dette:

– Den er teknisk krevende, det er en bratt, svingete løype på smal vei og det går veldig raskt i forhold til bredden, så man kjenner farten godt.

 - Jalla skateteam De unge arrangørene var Sindre Kjæreng (f.v.), Gustav Sigmundstad, Cornelius Knudsen og Ketil Thorvaldsen som er 15–17 år gamle.

Jalla skateteam: De unge arrangørene var Sindre Kjæreng (f.v.), Gustav Sigmundstad, Cornelius Knudsen og Ketil Thorvaldsen som er 15–17 år gamle.

annonse

400 kjøreturer

Mange av deltakerne bodde på felles teltplass. De ble kjørt opp til toppen av løypa med traktor og firehjuling.

Politi og lege var også på plass.

På forhånd hadde de fire ungguttene og deres familier kjørt ut og stablet flere hundre bildekk, samt lagt ut madrasser som sikring.

– Det er mye jobb, men veldig gøy, sier pappa Dag Thorvaldsen som sto nede ved mållinjen – en strek i veien og et lite flagg på hver siden.

Bilister fikk slippe gjennom mellom slagene, for totalt suste de godt over 30 deltakere ned bakkene bortimot 400 ganger denne lørdagen.

Dagen derpå sier Ketil Thorvaldsen dette:

– Vi er veldig fornøyd. Været var bra. Det kom men god del tilskuere også, så det var gøy, men vi gjør det jo mest for deltakerne. Vi vil gjerne takke sponsorer og alle medhjelpere. Nå skal vi evaluere og se hva som skjer videre.

 - FREERIDE Noen velger også å kjøre slik.

FREERIDE: Noen velger også å kjøre slik.

 - FALL Han havnet på asfalten i ett sekund, men kom seg fort på igjen.

FALL: Han havnet på asfalten i ett sekund, men kom seg fort på igjen.