annonse

Erfaren bystyrepolitiker følte seg utrygg i flere måneder etter trusler

Følte seg truet
Følte seg truet: Bystyrerepresentant Rune Sævre (SV) fortalte i formannskapet om ubehagelige opplevelser under Arendalsuka for to år siden. Han mener hatefylle ytringer ikke har noe på Arendalsuka å gjøre. (Foto: Stein Harald Øigård)
Stor debatt
Stor debatt: Det pågår en stor debatt om hvem som skal få delta på Arendalsuka. Her er politiet avbildet i arbeidet med å holde ro og orden ved stands. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
ARENDALSUKAS KRITERIER:

+ SV-politiker Rune Sævre fortalte i formannskapet at han har opplevd trusler. – Det var såpass tøft at det preget meg i flere måneder etterpå, sier han.

Marit Elisabeth Strand

Det var da formannskapet torsdag debatterte kriteriene for å delta på Arendalsuka, at den erfarne bystyrepolitikeren fortalte om personlige erfaringer for to år siden.

– Jeg ble truet på en så tøff måte at jeg følte meg utrygg i flere måneder etterpå. Truslene kom fra personer som tydeligvis kjente til meg. De fulgte etter meg og fotograferte meg da jeg beveget meg rundt i byen, og var i en tydelig forsvarsposisjon overfor meg. Jeg synes vi må være tøffe, og si nei til dem som kommer med hatefulle ytringer overfor nasjoner eller grupper. Jeg snakker ikke om dem som er politisk uenig med meg, men jeg snakker om dem som ikke har respekt for menneskesyn, sa Rune Sævre i formannskapsmøtet.

Et enstemmig formannskap følger rådets anbefaling om å holde et seminar i Oslo 30. april om hva som bør være Arendalsukas kriterier for deltakelse. Bakgrunnen er at det skal gjøres en ny vurdering av Alliansens deltakelse etter partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansens oppfordring om blant annet statskupp i Sverige på sosiale medier. I forrige uke ga Arendalsuka klarsignal for de omstridte organisasjonene Alliansen og SIAN. Harald Stanghelle skal lede seminaret, og kompetanse for ulike fagmiljø skal være representert.

Etter seminaret i Oslo skal rådet konkludere, og kriteriene skal opp som sak i Arendal bystyre, for å sikre en dypere forankring.

– Jeg er sjokkert og dypt rystet over hva som er skrevet på sosiale medier. Det er prisverdig at rådet for Arendalsuka jobber med dette på en seriøs måte. En arrangør skal stille krav, for et eller annet sted må grensa gå. Jeg ønsker dere lykke til med debatten, sa Høyres gruppeleder Geir Fredrik Sissener.

– Trodde det var aprilsnarr

SVs ordførerkandidat Inger Brokka de Ruiter har reagert kraftig på Alliansens deltakelse på Arendalsuka. Hun sier til Agderposten at hun er rystet over seminaret som skal holdes.

– Jeg måtte sjekke om det var 1. april. Jeg trodde det hele var aprilsnarr, for å være ærlig, sier hun.

Hun mener det hele nå nærmer seg komisk, og mener kommunen og Arendalsukas ledelse nå må ta ansvar for å ivareta Arendalsukas sikkerhet og omdømme.

– Det er tannløst og mangler ryggmarg når man ikke på selvstendig grunnlag kan si at enkelte aktører ikke er velkomne. Ved å holde et fagseminar gir man disse grupperingene økt legitimitet, mener ordførerkandidaten.

– Landets tryggeste by

Arendals ordfører Robert C. Nordli (Ap) mener faglige innspill vil gjøre Arendalsuka enda bedre.

– Jeg synes Arendalsuka skal få jobbe med kriteriene, og innspillene vil gjøre arrangementet bedre. Alle skal føle seg trygge. Jeg kan forsikre om at det ikke finnes en tryggere by i Norge under Arendalsuka, enn Arendal. At Rune Sævre har opplevd trusler, er helt uakseptabelt. Slikt skal vi vite om, og det skal anmeldes, fordi det er nulltoleranse for sånt. Det er mange uttalelser som jeg personlig tar enormt stor avstand dra, men jeg skal ikke gå inn på det personlige, for da klarer jeg ikke å sitte her, sa ordføreren i formannskapsmøtet.

Varaordfører Terje Eikin (KrF) synes seminaret er en god idé.

– Dette er kjempevanskelig. Alliansen kommer med rene trusler av groveste sorten. Det kan ikke kalles noe annet, sier han.

annonse