annonse

Antirasistisk senter: – Arendalsuka vil miste legitimitet dersom Alliansen får delta

MÅ IKKE SLIPPE TIL
MÅ IKKE SLIPPE TIL: Antirasistisk Senter advarer Arendalsuka og ber om at de revurderer beslutningen om å slippe til Alliansen. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
VIL MISTE LEGITIMITET
VIL MISTE LEGITIMITET: Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, frykter at Arendalsuka mister legitimitet om Alliansen får delta. (Foto: Privat)
UREDELIG
UREDELIG: Partiet Alliansens leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen mener Berglund Larsen kommer med uredelige påstander om ham. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
IKKE TATT NOEN BESLUTNING
IKKE TATT NOEN BESLUTNING: Arendalsuka skal avgjøre Allianses deltakelse i nær fremtid. Partiet fikk først ja, men utsagn fra partilederen gjør at det skal tas en ny vurdering, sier Harald Danielsen. (Foto: Tore Ellingsen)

+ I løpet av et par uker tas det en ny vurdering av Alliansens deltakelse, etter twitter-meldingene til Allianse-lederen. Antirasistisk senter frykter Arendalsuka vil miste legitimitet dersom Alliansen og SIAN får delta.

Tore Ellingsen

I forrige uke ga Arendalsuka klarsignal for begge de to omstridte organisasjonene. Etter at Allianse-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen sist helg oppfordret til statskupp i Sverige i en twittermelding, sa Arendalsukas sekretær, rådmann Harald Danielsen, at slike uttalelser utfordrer Arendalsukas kriterier og at det skal gjøres en ny vurdering.

Danielsen opplyser nå til Agderposten at de nå prøver å finne et tidspunkt for et nytt møte. Det blir trolig i neste uke, eller uka etter.

Risikerer at andre holder seg vekk

I mellomtiden kommer leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, med en klar oppfordring til Arendalsuka.

I et innlegg sendt Agderposten, viser han til at Arendalsuka i utgangspunktet har lyktes i å skape noe i norsk sammenheng som er unikt, viktig og positivt.

– Vi er redd Arendalsuka i manges øyne vil miste legitimitet hvis man slipper til slike aktører. Det er heller ingen tvil om at man risikerer at andre aktører vil holde seg unna. At man skal være en arena for fri debatt, burde ikke bety at det er fritt fram for antisemittisme, rasisme og ren og skjær konspiranoia. Vi håper derfor at Arendalsuka vil foreta en ny vurdering av hvilke standarder man skal ha – hvis noen overhodet – i møte med ekstremt, rasistisk og antisemittisk hat, skriver Berglund Steen.

Under politietterforskning

Han viser også til en rekke twittermeldinger som Lysglimt Johansen har sendt ut, og som er under politietterforskning av hatkrimgruppa i Oslo. Og at to sentrale SIAN-medlemmer er tiltalt for muslimhets. En sak som skal opp for retten i april.

VIL MISTE LEGITIMITET
VIL MISTE LEGITIMITET: Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, frykter at Arendalsuka mister legitimitet om Alliansen får delta. Foto: Privat

– Personene som står tiltalt, har tidligere vært sentrale på SIANs stands i Arendal. Blir de dømt, vil de bare fire måneder senere kunne delta under Arendalsuka, med en helt fersk dom mot seg for hatefulle ytringer, påpeker Berglund Steen.

Den såkalte rasismeparagrafen, paragraf 185 om hatefulle ytringer i straffeloven, har en strafferamme på inntil tre år dersom en «forsettlig eller grovt uaktsom offentlig setter fram en diskriminerende eller hatefull ytring» om eksempelvis nasjonal eller etnisk opprinnelse, eller religion eller livssyn.

– Oppfatter det som alarmerende

Lederen for Antirasistisk Senter er fornøyd med at Arendalsuka skal gjøre en ny vurdering av Alliansens deltakelse.

– Samtidig oppfatter vi det som alarmerende hvis den grove antisemittismen og rasismen som Lysglimt Johansen er en eksponent for, ikke i seg selv anses som en grunn til å holde ham ute, skriver Berglund Larsen.

Han viser at Allianse-lederen, bare siden Arendalsuka åpnet for deltakelse, har etter Berglund Steens oppfatning kommet med en rekke grovt antisemittiske, konspiratoriske, rasistiske og antidemokratiske uttalelser. Hans syn er per i dag vanskelig å skille fra nasjonalsosialisme/nazisme. Han uttaler riktignok at han er imot vold. Samtidig er han tydelig i sin støtte til nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, påpeker Berglund Larsen.

Han vil også få frem at Lysglimt Johansen ikke har noe som helst grunnlag for å sette Antirasistisk Senter i forbindelse med den venstreradikale gruppen Tjen folket, som ble pågrepet under Arendalsuka i fjor.

– Det er en gruppe vi har ingenting med å gjøre. Det er ikke riktig, slik Lysglimt Johansen falskt påstår, at tidligere ansatte fra Antirasistisk Senter var blant de pågrepne, skriver Rune Berglund Larsen.

– Spøkelser på høylys dag

UREDELIG
UREDELIG: Partiet Alliansens leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen mener Berglund Larsen kommer med uredelige påstander om ham. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Alliansens leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen, reagerer på flere av Berglund Steens sitater fra ham i sitt innlegg.

Han sier til Agderposten at han skal ha uttalt at jøder er barbariske mennesker, besatt av demoner, er tatt ut av sin sammenheng.

– Det stammer fra en lang debatt om omskjæring av guttebarn. I mangel av noe bedre begrep, mener jeg mennesker som skjender sine barn, må være besatt av demoner, sier Lysglimt Johansen, som mener han kan si mye om Antirasistisk Senter.

– Men når Berglund Steen forteller rett frem at han og Antirasistisk Senter, ikke kan skille Alliansen fra nazisme, og meg fra Hitler, da får jeg rett i min påstand om at Berglund Steen ser spøkelser på høylys dag. At jeg skal ha sjikanert forstanderen i Mosaisk Trossamfunn er jeg ikke enig i, det begynte med personangrep på meg fra forstanderen, mener Hans Jørgen Lysglimt Johansen som er leder for partiet Alliansen.

annonse