annonse

Gjør ny vurdering av Alliansen etter Twitter-meldinger

LANSERINGSFESTEN
LANSERINGSFESTEN: Hans Lysglimt Johansen lanserte i 2016 partiet Alliansen under en markering i Oslo. Her med sverd og eggelikør. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

+ Arendalsuka skal gjøre en ny vurdering av om Alliansen får ha stand under den politiske uken til sommeren.

Jørund Flaa

Det opplyser rådmann Harald Danielsen til nyhetsnettstedet Filter Nyheter.

Sterke reaksjoner

Torsdag ble det klart at både Alliansen og SIAN får lov til å ha stand under Arendalsuka i august. 

– Hvis vi skal lukke noen typer ytringer inne og bare la de være på nett, så vil det være verre etter vår vurdering, sa Danielsen til Agderposten torsdag. 

Avgjørelsen vakte sterke reaksjoner, blant annet hos SV i Arendal. 

– For 29 år siden erklærte daværende ordfører Ivar Bollmann Pedersen Arendal kommune til en antirasistisk sone. Med det bakteppet og historien vi har vært gjennom, så følger ikke vår nåværende ordfører opp på en god måte. Eller resten av styret i Arendalsuka, for den saks skyld, sa SV-topp Inger Brokka de Ruiter.

Agderpostens leder: Dessverre forsvinner ikke provokatørene fra festen, selv om vi nekter dem å komme

Twitret om statskupp

I løpet av helgen har pipen fått en litt annen lyd fra Arendalsuka. Lørdag oppfordret nemlig Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen til statskupp i nabolandet Sverige. 

«Alliansen maner nå ansvarlige svenske menn i politi og militæret til å gjennomføre statskupp. Alliansen Norge vil støtte dere», skrev Lydglimt Johansen på Twitter.

Og fulgte deretter opp med:

«Vi foreslår at statskuppet gjennomføres ved å gjøre eksisterende sentral statsinfrastruktur i Stockholm ikke-fungerende. Gjennom at de fysiske bygningene gjøres ikke-fungerende for en viss periode. At kommando flyttes over til politi, forsvar og brann sine infrastrukturer».

- Ny vurdering

– De utsagnene du her siterer utfordrer våre kriterier, og gir grunnlag for at vi gjør en ny vurdering, skriver Danielsen i en e-post til Filter Nyheter mandag.

Overfor Agderposten presiserer Danielsen at Arendalsukas retningslinjer er at antidemokratiske budskap er uønsket. 

- Disse twittermeldingene i helgen er rimelig klart antidemokratiske, slår Danielsen fast.

Dermed er Alliansens deltakelse under Arendalsuka i august med ett mer usikker igjen. 

- Jeg vil ikke forskuttere utfallet av den nye behandlingen. Vi er jo et team som jobber med dette, og vi har et råd som er Arendalsukas øverste organ. Jeg er sekretær, men etter mitt syn vi ta en ny vurdering av dette nå etter utsagnene i helgen, sier han til Agderposten. 

Det er ennå ikke besluttet når den nye vurderingen skal gjøres. 

- Glimt i øyet

- Jeg skrev det jeg skrev med en god porsjon glimt i øyet. Jeg innser jo også at dette er helt urealistisk, men det at vi har fått en debatt om dette nå viser jo at min provokasjon fungerte, sier Hans Jørgen Lysglimt Johansen til Agderposten.

Han forteller at han ønsket å få en debatt omkring Norges støtte til krigshandlinger i land som Syira og Libya.

- Jeg er opptatt av forhold som establisementet i Norge ikke vil snakke om. Et av disse forholdene er at Norge, med statsministeren i spissen, har støttet et mislykket statskupp i Syria. Man ønsket å fjerne Assad, men mislyktes. I praksis har derfor Norge støttet terrorister - med både penger og våpen. Det var dette jeg ville sette på spissen med kommentarene om Sverige, hevder Johansen  overfor Agderposten.

Han mener det er synd om raljeringen på Twitter lørdag ble tatt på alvor – og i neste omgang fører til at Alliansen ikke er velkomne til Arendalsuka likevel.

- Ingen ønsker vel at Arendalsuka skal late som alt er i skjønneste orden. At Arendalsuka skal stenge ut de som er med på å fortelle hva som er galt i Norge. Arendalsuka trenger alliansen i aller høyeste grad, sier han.

annonse