annonse

To fikk avslag, men Alliansen og SIAN får ha stand under Arendalsuka

Sikkerhetstiltak
Sikkerhetstiltak: Politi satte inn ekstra ressurser ved Alliansen og SIAN sine boder i sommer under Arendalsuka. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)

+ Det bekrefter Arendalsuka torsdag.

Øystein Bjerkestrand

– Hvis vi skal lukke noen typer ytringer inne og bare la de være på nett, så vil det være verre etter vår vurdering, oppsummerer Arendal-rådmann Harald Danielsen overfor Agderposten. 

Foran hver utgave av Arendalsuka de siste årene har det oppstått diskusjoner om hvorvidt Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og Alliansen skal få delta med stand. Også inn mot 2019-utgaven har flere uttalt seg kritiske til de to grupperingene. 

LES OGSÅ: – Nå er det nok. Alliansen må utestenges på livstid

Torsdag bekrefter imidlertid ledelsen i Arendalsuka at begge grupperingene får ja til å komme til det som av mange kalles for demokratiets dansegulv i august.

– Det er 167 som har fått beskjed om at de kan ha stand. Det er to som er avvist. Det er to kommersielle aktører, sier Danielsen. 

– Hvilke er dette?

– Det trenger jeg ikke å nevne. De er kommersielle aktører, og Arendalsuka er ikke en salgsmesse. 

– Dette betyr at Alliansen og SIAN får være her med stand?

– Vi har vurdert dette nøye. Vi hadde en negativ erfaring med SIAN for to år siden da de ble utvist. De var tilbake i fjor og oppførte seg på en måte som gjorde at de kunne bli. I ytringsfrihetens navn har vi kommet fram til at de kan ha stand under Arendalsuka. 

Avveining

– Har det vært en vanskelig beslutning?

– Det har vært en avveining med tanke på budskapet vi ser på nett og andre steder. Men det åpne rom og ytringsfriheten står så sterkt i Arendalsuka at vi mener det er bedre at de kommer og står fram med sine budskap i åpenhet fremfor å henvise de til nett. 

Danielsen presiserer at alle har fått klar beskjed om å opptre respektfullt og ikke forstyrre andre. 

– Det ligger som et premiss og hvis det ikke respekteres må man ta konsekvensen av det, sier han. 

Reaksjoner

Antirasistisk senter er blant dem som har vært svært tydelige på at Alliansen ikke bør få lov til å ha stand under Arendalsuka. Det er spesielt partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansens uttalelser på Twitter som har skapt reaksjoner. 

– Ytringene hans er faktisk under politietterforskning, og kan være ulovlige. Men uansett utfall av etterforskningen, så er det hatet han ytrer et betydelig demokratisk problem. Hat som dette kan få stemmer til å stilne i debatten. Spesielt er den ekstreme og konspiratoriske retorikken mot jøder alvorlig. Ja, det skal være plass til mange meninger under Arendalsuka, men jøder skal også føle seg velkomne i Arendal, har leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, tidligere uttalt overfor Agderposten.

– Vi er verken rasistisk eller antisemittisk. Det vi gjør er å bruke ytringsfrihet til å få frem løgner og selvmotsigelser i samfunnet, sier svarte Johansen den gangen. 

annonse