Agderposten

Nyheter

«Jeg er født i dritt. Jeg tror den vanskelige barndommen har gjort meg kreativ»

«Jeg er født i dritt. Jeg tror den vanskelige barndommen har gjort meg kreativ»

John Lien (56) i Åmli har bygget bil i mange år. Men aldri før noe som ligner på Ghost of 7. Timer etter at den ble avduket på Oslo Motor Show, var Lien invitert til SEMA, verdens største bilmesse, i Las Vegas.

annonse

– Jeg er av den nøkterne typen. Jeg tror ikke på det før jeg får en offisiell invitasjon, sier Lien.

På Oslo Motor Show i oktober ble han invitert av selveste John D’Agostino, en legende for alle som bygger amerikanske biler.

– Jeg har hørt om en svenske som opplevde det samme. Det er veldig spesielt, jeg tror ikke folk forstår hvor spesielt det er å bli invitert sånn rett etter at bilen er avduket, forklarer Lien.

Ghost of 7

Han innrømmer at han tenkte: Hva i himmelens navn har jeg gjort! da han fikk reaksjonen fra publikum og bilkjennere. 41.000 mennesker besøkte Oslo Motor Show i oktober.

Privat - Stort prosjekt John Lien og teamet brukte åtte måneder på å få bilen i stand. Bak er et eget emblem i hvitt bladgull.

Stort prosjekt: John Lien og teamet brukte åtte måneder på å få bilen i stand. Bak er et eget emblem i hvitt bladgull.Foto: Privat

Masse premier

Invitasjonen til Las Vegas var en ting, selv om den var den gjeveste. Ghost Of 7 fikk også prisene Publikums Favoritt, Showets Beste og John D’Agostinis pris.

«This car is in worldclass», sa den legendariske bilbyggeren etter å ha sett vidunderet.

– Så jobbet vi da også som idioter på slutten for å få bilen ferdig. Vi klarte det med 3,5 timers margin. Da hadde vi holdt på med bilen i over ett år, forteller John Lien.

Han har fått hjelp av landets beste på området, og fraktet bilen med seg rundt til de aktuelle ekspertene.

– Jeg tror jeg har kjørt rundt 10.000 kilometer med bilen på henger etter at jeg hadde satt sammen hovedskroget ved juletider, fortsetter han.

 - Håndlaget interiør Bilen har mange spesialdetaljer, og nøye, forseggjorte linjer. 	Foto. Privat

Håndlaget interiør: Bilen har mange spesialdetaljer, og nøye, forseggjorte linjer. Foto. Privat

50 av samme merke

Det er bygget 50 biler av samme type som Ghost of 7.

– De fleste er bygget som kitcar, altså av deler som er satt sammen. Jeg kjøpte karosseri og ramme av en fyr på Geilo som hadde kjøpt den i påvente av at avgiftene skulle forsvinne, forteller bilbyggeren.

Selgeren ga opp, men Lien var optimist.

Og i fjor ble avgiftene på selvbygde biler gjort om. Han slapp å betale en avgift på 730.000 kroner.

– Jeg er Ap-politiker i Åmli kommunestyre. Men syntes det var stas da samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) avduket bilen. Gøy var det også at hans forgjenger Ketil Solvik-Olsen, som sto for avgiftsendringen, hadde bedt om å være med, forteller Lien.

Privat - Skal på veien – Jeg lager biler for å kjøre dem, ikke bare for utstillinger, sier John Lien.

Skal på veien: – Jeg lager biler for å kjøre dem, ikke bare for utstillinger, sier John Lien.Foto: Privat

Ingen ligner på denne

– Ingen av de andre 50 OZE Rods ligner på denne. Karosseriet er bygget om, interiøret og alt innvendig er unikt. Det samme er logoen, i hvitt bladgull, som pryder koffertlokket både utenpå og inni.

Lien forteller at han og samarbeidspartnerne ville komme med noe som aldri har vært sett før.

– Jeg har tenkt mye, både alene og sammen med dem som har hjulpet meg. Det er Ivar Åsland som har tegnet bilen, forteller han.

– Jeg hadde ikke klart dette uten deres ideer. Vi har drodlet om hvordan interiøret, dashbordet og listverket skulle gjøres. Alt er håndbygget. Listene er kjøpt i USA, håndbøyd og kromma. Fabrikken som lager listene sa at dette ikke var mulig. Men vi klarte det, jubler John Lien.

Privat - Tidsnød «Kun tre dager til avdukingen på Oslo Motor Show. Om vi har kontroll? Tja, vet ikke helt, men som de fleste av dere vet, så har jeg både tro og håp», skrev John Lien på Facebook under dette bildet.

Tidsnød: «Kun tre dager til avdukingen på Oslo Motor Show. Om vi har kontroll? Tja, vet ikke helt, men som de fleste av dere vet, så har jeg både tro og håp», skrev John Lien på Facebook under dette bildet.Foto: Privat

Vokste opp med fyll og vold

Han har tidligere fortalt sin historie i Åmliavisa om hvordan han vokste opp med juling, fyll, mobbing og overgrep. Han drakk seg full som niåring og ble også selv en som tydde til vold.

– Alt det er meg, det også. Jeg er født i dritt. Jeg tror den vanskelige barndommen har gjort meg så kreativ, og gitt meg skaperevne. Jeg ble vant til å fikse alt selv. Nå har jeg et så herlig liv som det går an på denne jord. Både privat, og på jobb, sier John Lien.

Han forteller stolt om sine to døtre på 18 og 23 år. Eldstejenta studerer til lege.

– Tenk at jeg som kom fra den barndommen, får oppleve dette. Det her helt fantastisk, sier Lien om døtrene.

Også kona får skryt.

Ronnie Krabberød - Høytidelig avduking Samferdselsminister Jon Georg Dale (nærmest) og tidligere sam        ferdselsminister Ketil Solvik-Olsen avduket «Ghost of 7» på Oslo Motor Show i oktober. Deretter satte de seg inn i det mye omtalte prakteksemplaret av en bil. Ved siden av sitter bileieren selv,       John Lien fra Åmli.

Høytidelig avduking: Samferdselsminister Jon Georg Dale (nærmest) og tidligere sam ferdselsminister Ketil Solvik-Olsen avduket «Ghost of 7» på Oslo Motor Show i oktober. Deretter satte de seg inn i det mye omtalte prakteksemplaret av en bil. Ved siden av sitter bileieren selv, John Lien fra Åmli.Foto: Ronnie Krabberød

Fantastisk kone

– Jeg har verdens snilleste kjerring. Hun er overhodet ikke interessert i bil, men finner seg tålmodig i min altoppslukende interesse. Jeg har sikkert 1000 timer i garasjen. Til gjengjeld ser jeg aldri på TV, forteller Lien.

Bilbyggingen er en hobby. Til daglig er han brannmann i Østre Agder Brannvesen i Åmli. I tillegg er han ungdomsarbeidet på menighetssenteret hver onsdag og fredag.

– Jeg er tillitsvalgt og representerer Arbeiderpartiet i kommunestyret. Du kan si jeg er veldig lokalengasjert, mens det som skjer ute i verden ikke er så interessant.

John Lien er en av Norges mest aktive bilbyggere. Han har bygget atskillige amerikanske biler opp gjennom årene, så mange at han ikke har tall på det.

Aldri før har han bygget noe som ligner på Ghost of 7.

annonse

ELISABETH GROSVOLD - HJEMME Rundt 1000 timer i året tilbringer John Lien i garasjen sin hjemme i Åmli. Aller mest tid har han brukt på prakteksemplarer Ghost of 7.

HJEMME: Rundt 1000 timer i året tilbringer John Lien i garasjen sin hjemme i Åmli. Aller mest tid har han brukt på prakteksemplarer Ghost of 7.Foto: ELISABETH GROSVOLD

I utgangspunktet en Ford

Utgangspunktet er et amerikansk byggesett som minner om en Ford Convertible 1937. Men det ferdige produktet minner ikke mye om Henry Ford.

Her er karosseriet av glassfiber og det brukt moderne komponenter i motor, drivverk og hjuloppheng. I tillegg til tidligere nevnte håndlagede spesialdetaljer.

John Lien har sammen med seks andre spesialister brukt åtte måneder på å bygge ferdig den flotte bilen. Ghost of 7 henspiller på de sju som står bak praktverket.

Selv om John Lien er perfeksjonist til fingerspissene og aller helst vil gjøre det meste selv, innså han at med Ghost of 7 måtte han få hjelp.

ELISABETH GROSVOLD - STOLT Amerikanske biler er Liens store interesse. Men ingen kan måle seg med denne her.

STOLT: Amerikanske biler er Liens store interesse. Men ingen kan måle seg med denne her.Foto: ELISABETH GROSVOLD

Et helt team står bak

Han forteller at han irriterer seg over bileiere som tar hele æren selv.

– Selv om det er jeg som eier dette prosjektet og betaler alt selv. så er vi et team som skal ha æren for denne bilen, forteller han.

Foruten ham selv er det Ivar Åsland fra Finsland som har stått for design og lakk, Øivind Henriksen fra Nykirke i Vestfold som har formet det håndlagede listverket i rustfritt stål.

Arne Skorstad fra Ås har vært interiørkonstruktør, Richie Shlaszczak fra Ås har vært designer, skiltmaler og pinstiper, Knut Kongsten fra Ås har vært salmaker og Trond Arild Jørgens fra Vigeland har vært bilbygger og sørget for glassfiber og lakk.

 - John Lien er eier, bilbygger og prosjektleder, men har fått hjelp av denne gjengen Ivar Aasland, Øivind Henriksen, Arne Skorstad, Richie Chlaszczak, Knut Kongsten, Trond Arild Jørgensen og Daniel Farestad.

TEAMWORK: Ivar Aasland, Øivind Henriksen, Arne Skorstad, Richie Chlaszczak, Knut Kongsten, Trond Arild Jørgensen og Daniel Farestad.

Hektisk innspurt

– De siste ukene var helt galskap. Vi jobbet hele tiden med en overhengende risiko for å ikke bli ferdig i tide. Det siste strøket med lakk ble lagt åtte dager før showet, og deretter gjensto monteringen. Det ble lite søvn. Jeg var fullstendig smadret. Men bilen er blitt fantastisk, og jeg er kjempestolt av gjengen, forteller Lien.

Selv om han fikk fritak for avgift på den selvbygde bilen, er biltilsynet i høyeste grad til stede og tester at bilen er godkjent for norske forhold.

– De har vært hjemme i garasjen min og godkjent det jeg har bygget og hvordan det er bygget. Men bilen er senket maksimalt, og derfor har jeg ikke lov til å kjøre med den på veien ennå. Da skal den ikke gå i asfalten om den punkterer, forklarer Lien.

Han innrømmer at det er et dilemma om han skal gjøre bilen kjørbar, eller spare den for videre visning på messer.

 - SISTE INNSPURT Her skrus og poleres det slik at Ghost of 7 skal ta seg flottest mulig ut på Oslo Motor Show.

SISTE INNSPURT: Her skrus og poleres det slik at Ghost of 7 skal ta seg flottest mulig ut på Oslo Motor Show.

– Dersom jeg får en offisiell invitasjon til Las Vegas, skal bilen perfeksjoneres. Det tar sikkert tre måneder. Bare kromarbeidet tar 5–6 timer, for å få bilen til å skinne maksimalt, forteller han.

annonse

Og skinne skal den, dersom den skal vises fram i Las Vegas neste år. Årets SEMA messe foregår i disse dagger.

– Invitasjonen vil inkludere frakt fra Norge til USA. Men jeg skal selvsagt følge med på pakkingen. Den vil bli sendt i en konteiner, men jeg skal pakke den både inn og ut, forsikrer han.

Det var altså kustom-kongen John D’Agostino som inviterte bilen til Las Vegas. Han utnevnte teamet bak Ghost of 7 til sitt norske bilbygger-team med rett til å bruke hans logo og navn i markedsføringen.

– Jeg kan ikke bruke bilen hvis den skal til USA. Det nytter ikke å komme dit med en steinspruta bil. Men jeg skal absolutt bruke den etter hvert. Jeg lager biler for å kjøre dem, ikke bare for å stille ut og smykke seg med, sier Lien.

ELISABETH GROSVOLD - HÅNDLAGET Interiøret i Ghost of 7 er laget for hånd. Knut Kongsten er bilsalmakeren som har stått for dette arbeidet på bilen til John Lien (56) fra Åmli.

HÅNDLAGET: Interiøret i Ghost of 7 er laget for hånd. Knut Kongsten er bilsalmakeren som har stått for dette arbeidet på bilen til John Lien (56) fra Åmli.Foto: ELISABETH GROSVOLD

Skal vises fram i Europa

Før SEMA messen, vil Lien rekke et par skandinaviske messer.

– Jeg har håp om å delta på ELMIA i Jönköping, Sverige til påske. Dette er Skandinavias største bilmesse. Jeg har også blitt invitert til Finland på veien hjem. Det er også snakk om en stor messe i Stuttgart i Tyskland. Vi får se hvor mye vi rekker. Det som kommer, det kommer, sier Lien.

Han har snakket med de andre seks i teamet og de er blitt enige om at de drar dit hvor de blir bedt.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å få vise bil i Sverige, innrømmer han.

Hvor mye det har kostet å bygge Ghost of 7, vil han ikke snakket om.

 - BLADGULL Logoen som pryder koffertlokket er laget av designer og skiltmaker Richie Shlaszczak.

BLADGULL: Logoen som pryder koffertlokket er laget av designer og skiltmaker Richie Shlaszczak.

Vil ikke røpe kostnadene

– Det har kostet mange penger, forsikrer han. og legger til:

– Men det har verken du eller noen andre noe med. Jeg har solgt alle bilene, unntatt Mustangen til jentungen. Dessuten har banken vært grei, røper han.

– Jeg kommer ikke til å tape alle pengene mine om jeg selger denne bilen, men noe blir det. Om jeg taper noen tusen, så dauer jeg ikke av det, ler han og minner om at han har opplevd langt verre ting i barndommen.

Siden Ghost of 7 ikke er noen bruksbil, kjører han for tiden rundt i en Chevrolet Tahoe, selv om det er Mercedes som ligger hans hjerte nærmest.

– Jeg må ha noe kraftig for å trekke stjernebilen rundt forbi. Men du må gjerne skrive at om noen vil bytte en Mercedes ML i Tahoe’n, så gjør jeg gjerne det, humrer bilbyggeren.

Går du inn på John Liens profil på Facebook, kan du følge byggingen og utviklingen av bilen. Og ikke minst se en liten filmsnutt som viser den høytidelige avdukingen av bilen på Oslo Motor Show for noen uker siden.

 - MOTOR Få har vel en motor som ligner på denne? Ikke rart John Lien stolt åpner panseret.

MOTOR: Få har vel en motor som ligner på denne? Ikke rart John Lien stolt åpner panseret.

Norges flotteste i 2015

John Liens eldste datter Camilla viser her stolt frem Mustangen som ble kåret til Norges flotteste bil i 2015.

Vinnerbilen, en Mustang Fastback fra 1969, var et prosjekt som Camilla Kjeldgaard Lien (nå Samuelsen) og pappa John Lien hadde sammen.

Eventyret med Mustangen startet da hun fikk beskjed av bilbyggerpappa’n at hun skulle få en egen, bygget bil til 18-årsdagen hvis hun ikke begynte å røyke eller drikke.

PRIVAT - LIKE STOLT Camilla Kjeldgaard Samuelsen den gang hun het Lien som siste etternavn, med Mustangen som hun og pappa John bygget sammen og som ble kåret til Norges flotteste for tre år siden.

LIKE STOLT: Camilla Kjeldgaard Samuelsen den gang hun het Lien som siste etternavn, med Mustangen som hun og pappa John bygget sammen og som ble kåret til Norges flotteste for tre år siden.Foto: PRIVAT

Pusset opp ti års rust

Den utfordringen tok hun. Og etter mange biler, fant pappa John en bil som hadde stått ute i ti år i Skien.

– Jeg kjøpte den av en som hadde importert den fra USA. Men det var et skikkelig bomkjøp, for bilen var full av rust. Da lot han den bare stå ute i ti år, fortalte pappa Lien til Agderposten for tre år siden.

Det betød bare totalrestaurering og at datteren kunne få bestemme alt fra bunnen av.

Påmeldt av pappa

Det var John Lien som meldte bilen på konkurransen, kun for gøy i 2015.

Litt alvor ble det uansett da Camilla sto på scenen sammen med de åtte andre utfordrerne under stevnet Bilsport Classic Grensetreff i Halden. Da arrangørene ba alle damene om å ta et skritt frem, gikk det opp for henne at hun hadde vunnet. For både til venstre og høyre for henne sto det kun menn.

 -

Nøye planlagt

På Mustangen er det ingenting som er tilfeldig. Fargen er custom-made; den er ikke «bare» oransje.

Alt er nøye planlagt, fra Mustang-logoen på siden av bilen til farge og annen dekorasjon er helt etter planen.

– Alt er lakkert. Det er ingenting som er klistret på eller noe, forklarte Camilla til Agderposten i 2015.

Ikke fullt så interessert

Hun innrømmet da at hun kanskje ikke hadde tilbrakt så mye tid i garasjen.

– Nei, det er stort sett pappa som kommer inn og spør om jeg kan komme ut og se og sånn, fortalte hun.

I dag studerer Camilla til lege. Men Mustangen, den kjører hun fremdeles.