annonse

De rikeste mennene tjente 11,8 mill mer enn damene

På inntektstoppen:
På inntektstoppen: Daglig leder ved Hotel Norge i Lillesand, Beate Holm Töpfer (49), tok ut et utbytte i fjor for å kjøpe hytte i Lillesand. Hytta gir et verdifullt pusterom i en travel hverdag med hotelldrift. (Foto: Lillesands-Posten)
På inntektstoppen
På inntektstoppen: Daglig leder ved Hotel Norge i Lillesand, Beate Holm Töpfer (49), tok ut et utbytte i fjor for å kjøpe hytte i Lillesand. Hytta gir et verdifullt pusterom i en travel hverdag med hotelldrift. (Foto: Lillesands-Posten)
Postdoktor
Postdoktor: At de rikeste mennene tjener mye mer enn de rikeste kvinnene, er en avspeiling av samfunnet, mener May-Linda Magnussen
Bare 15 kvinner

+ De 20 rikeste mennene i Aust-Agder tjente i snitt 18 millioner kroner i fjor. De rikeste kvinnene tjente i snitt 6,2 millioner kroner. Eier av Hotel Norge i Lillesand, Beate Holm Töpfer, er på kvinnetoppen.

Marit Elisabeth Strand

– Jeg hadde en spesielt høy inntekt akkurat i fjor, som skyldes et nødvendig utbytte i forbindelse med at vi kjøpte hytte i Lillesand. Hytta har gitt oss et pusterom som er helt fantastisk. Utbytte er også nødvendig når verdsettelsen av aksjene i hotellbygningen er så høy at formuesskatten blir betydelig, forteller Beate Holm Töpfer (49).

Hun og ektemannen Wolfgang Töpfer kjøpte tradisjonsrike Hotel Norge i Lillesand i 2005, da hun var 36 år gammel. Kjøpesummen er ukjent, og hotellet ble solgt av Torill Kjær Taranger.

Les alle Agderpostens saker om årets skattelister her!

– Personlig service

I år er Beate Holm Töpfer på tabellen over de 20 rikeste kvinnene i Aust-Agder, med en inntekt i fjor på over 3,4 millioner kroner.

– Hva gjør du for å sikre god hotelldrift?

– Etter min oppfatning er god hotelldrift avhengig av kontinuerlig fokus på personlig og tilpasset service til kundene – slik at de trives og vil komme tilbake, sier Töpfer.

Og legger til:

– Rett holdning hos de ansatte er uvurderlig hva gjelder service og kostnadseffektivitet.

Egentlig hadde 49-åringen planer om å bli lege. Tilfeldigheter gjorde at hun fattet interesse for hotellbransjen. Nå anser hun ikke hotelldrift som en jobb, men som en livsstil. Juni og juli er de travleste månedene med fulle rom og konserter i bakgården.

– Hva er fremtidsplanene for hotellet?

– Vi vil fortsette å utvikle hotellet som et kulturhotell. Vi trives godt med variasjonen det gir med både kurs/konferanse, selskaper og kulturarrangementer. Per i dag har vi ingen planer om å vokse selv om mulighetene er til stede. Vi vil bare blir enda bedre på det vi allerede gjør, forteller Töpfer.

Holdes i stand

Hotell Norge i Lillesand sentrum har historie tilbake til 1800-tallet.

– Det er fantastisk å ha en slik historisk bygning midt i Lillesand sentrum hvor historien sitter i alle vegger. Vi er stolte over at vi har mulighet til å holde bygningene i stand, og på den måten sikre videre drift, sier Töpfer.

– Har du som kvinnelig arbeidsgiver noen råd til andre kvinner?

– Nei, det er et spørsmål jeg ikke har noe svar på.

Forskjellene øker

Differensen på gjennomsnittsinntekten for de rikeste mennene og kvinnene i Aust-Agder er hele 11,8 millioner kroner.

Forskjellene øker. Bare et år tidligere, i 2016, var differensen 3,0 millioner kroner – mens den altså økte til 11,8 millioner kroner i fjor.

De rikeste kvinnene er blitt rikere. Snittinntekten deres økte med 117 prosent. Men fylkets rikeste menn er blitt enda rikere. For dem økte snittinntekten med 206 prosent på et år.

På lista over austegdene med høyest inntekt, må man ned på åttende plass for å finne første kvinne.

Tjener på fornybar energi

På lista over de rikeste mennene i Aust-Agder, finner vi mange kjente navn. Personen med høyest inntekt i Aust-Agder, er

investor Johan Bernhard Ugland (65) fra Grimstad, oppført med en inntekt på nærmere 67,5 millioner kroner,

Datteren Carina Charlotte Olivia Ugland (35) er inne på kvinnetoppen, med en inntekt på 8 millioner kroner i fjor. Hun er direktør i farens konsern, og leder familieselskapets satsing på fornybar energi. Hun flyttet fra England til Grimstad i 2012.

– Jeg har ikke tid til å kommentere denne saken i dag, på grunn av en hektisk timeplan, sa hun da Agderposten tok kontakt onsdag.

Den rikeste kvinnen i Aust-Agder er Inger Johanne Beckmann Østeby (73) fra Lillesand. Hun er oppført med en inntekt på 14,4 millioner kroner.