annonse

En av ordførerne i Aust-Agder tjente mer enn statsministeren i fjor

TJENTE OVER MILLIONEN
TJENTE OVER MILLIONEN: Arne Thomassen (H), Ove Gundersen (KrF) og Jon Rolf Næss (Ap) tjente alle over millionen i 2017. (Foto: )

+ Ordførerne i Lillesand, Froland og Bykle tjente langt mer enn sine kolleger i fylket i fjor. Grunnen er ganske enkel.

Frank Johannessen

– Jeg får ikke bedre betalt for å være ordfører enn de fleste av kollegene mine, det er samme lønn som en stortingsrepresentant, minus borteboer-godtgjørelsen, ler Arne Thomassen i Lillesand når han konfronteres med en inntekt på 1.587.578 i fjorårets ligning, og tilsynelatende den best betalte ordføreren i Aust-Agder. Faktisk marginalt bedre betalt enn landets statsminister også.

Agderposten dekker skattelistene bredt: Les alle sakene her.

Men Thomassen var også en suksessfylt bedriftseier før han tok opp ordførerklubba og i fjor hentet han litt utbytte i det som nå i hovedsak er et eiendomsselskap han har sammen med barna. Akkurat slik han også har gjort tidligere år. Dermed kom det gode ekstrainntekter på ligningen, som sammen med en ny måte å verdisette aksjer i eiendom gjorde at formuen økte til 15 millioner. Suverent den største formuen noen ordfører i fylket sitter med.

Pensjonist i arbeid

Den tilsynelatende nest best betalte ordføreren i fylket, er Frolands Ove Gundersen. I ligningen står han med 1,2 millioner i inntekt.

– Jeg kan ikke noe for det. Jeg er pensjonert politimann og var pensjonist i to år etter at jeg ble 57, før jeg fikk dette tillitsvervet. Da blir det pensjon oppå en vanlig ordførerlønn, sier Gundersen.

Pensjonsplanen hans var aldri å sitte helt stille, men heller ta en liten deltidsstilling et sted, slik mange av hans pensjonerte kolleger i politiet gjør. Men da muligheten dukket opp til å bli ordfører, grep han heller den. Og det kan bli en ny periode om valget går som partiet håper.

– Det var for mye

I kraftkommunen Bykle, har det i mange år vært tradisjon for at rådmann og ordfører tjener det samme, men det synes Jon Rolf Næss var for galt.

– Jeg fikk endret dette nå, så på neste ligning vil jeg ikke komme like godt ut. Rådmenn tjener jo normalt bedre enn ordføreren i andre kommuner og nå har vi det slik her også. I tillegg var jeg leder av Setesdal regionråd i fjor, noe jeg ikke er lenger, sier Næss.

Han var tredje mesttjenende ordfører i fylket i fjor, med en inntekt på 1.17 millioner.

Lavest

I sterk kontrast til toppen, er Valle, Bygland og Bykle, der ordførerne alle står oppført med rundt 500.000 kroner i inntekt.

– Lønna til ordføreren ble justert ned mens vi var på Robek-lista, og er ikke justert opp igjen. Men tidligere lå vi på 90 prosent av stortingsrepresentantenes lønn, sier Andres Christiansen i Birkenes.

En stortingsrepresentant i 2018 tjener 956 463 per år.

frjo@agderposten.no