annonse

Han vokste opp med fyll og overgrep. Nå har han skapt en bil som er ettertraktet verden rundt

Høytidelig avduking
Høytidelig avduking: Samferdselsminister Jon Georg Dale (nærmest) og tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen avduket «Ghost of 7». Deretter satte de seg inn i det mye omtalte prakteksemplaret av en bil. Ved siden av er bileier John Lien fra Åmli. (Foto: Ronnie Krabberød)
Stort prosjekt
Stort prosjekt: John Lien og teamet brukte åtte måneder på å få bilen i stand. Bak er et eget emblem i hvitt bladgull. (Foto: Privat)
Håndlaget interiør
Håndlaget interiør: Bilen har mange spesialdetaljer, og nøye, forseggjorte linjer. Foto. Privat (Foto: )
Skal på veien
Skal på veien: – Jeg lager biler for å kjøre dem, ikke bare for utstillinger, sier John Lien. (Foto: Privat)
Tidsnød
Tidsnød: «Kun tre dager til avdukingen på Oslo Motor Show. Om vi har kontroll? Tja, vet ikke helt, men som de fleste av dere vet, så har jeg både tro og håp», skrev John Lien på Facebook under dette bildet. (Foto: Privat)

+ John Lien fra Åmli har skapt et kunstverk av en bil. Etter at «Ghost of 7» ble avduket av to statsråder, ble den prisvinner og invitert til USAs største bilutstilling i Las Vegas.

Marit Elisabeth Strand

– Jeg er en nøktern fyr som lever store deler av livet i en garasje i Åmli. Nå skal jeg plutselig ut i verden. Det blir ikke tøffere enn det, sier John Lien (56).

Ekspertene omtaler skaperverket hans som en unik bil i verdensklasse. Den ble et høydepunkt på helgens Oslo Motor Show – og ble ferdig bare tre og en halv time før showets deadline.

Eier og bilentusiast John Lien har sammen med seks andre spesialister brukt åtte måneder på å få i stand bilen. Derav navnet «Ghost of 7».

– De siste ukene var helt galskap. Vi jobbet hele tiden med en overhengende risiko for å ikke bli ferdig i tide. Det siste strøket med lakk ble lagt åtte dager før showet, og deretter gjensto monteringen. Det ble lite søvn. Jeg var fullstendig smadret. Men bilen er blitt fantastisk, og jeg er kjempestolt av gjengen, forteller Lien.

Resultat av nye regler

Bilen ble avduket av samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fra samme parti ba selv om å få være med på avdukingen av «Ghost of 7».

– Det var stort. Det er disse ministrene som har gjort dette mulig, med nytt regelverk for selvbygde biler. Jeg er selv kommunestyrepolitiker for Arbeiderpartiet, men æres den som æres bør, sier Lien.

Håndlaget interiør

Samferdselsministeren avduket bilen, som en hyllest til regelverket for selvbygde biler som ble innført i fjor. Lien fikk godkjenning fra biltilsynet da avgiften ble fjernet. Ellers hadde han måttet betale en avgift på 700.000 kroner. For noen år siden kom Lien over over et glassfiberkarosseri på Geilo, fra OZE Rods Shop i USA. Karosseriet var delt i mange biter. Lien bygger om lag én bil i året, men dette ble en stor utfordring. Karosseriet hadde nemlig en elendig passform. Alt av interiør og listverk måtte lages for hånd. Designet har utgangspunkt i Ford, men er bredere og lavere.

«Ghost of 7» har mange spesialdetaljer, og ble i helga tildelt prisene Publikums Favoritt, Showets Beste og John D’Agostinos pris. Bilen er omtalt i flere aviser og magasiner.

Bilen og eieren er nå ønsket til Sema Show i Las Vegas, som er USAs største bil- og motormesse. Han skal også til utstillinger i Tyskland, Finland og Sverige.

– Jeg kan ikke bruke bilen hvis den skal til USA. Det nytter ikke å komme dit med en steinspruta bil. Men jeg skal absolutt bruke den etter hvert. Jeg lager biler for å kjøre dem, ikke bare for å stille ut og smykke seg med, sier Lien som er brannmann og vaktmester i Åmli kommune.

Grufull barndom

John Lien fortalte for noen år siden historien om hvordan han opplevde barndommen sin i en stor reportasje i ÅmliAvisa.

Han fortalte om ris og juling, fyll, mobbing og overgrep. Han drakk seg full allerede som niåring, og ble selv en som tydde til vold.

– Alt det er meg, det også. Jeg er født i dritt. Jeg tror den vanskelige barndommen har gjort meg så kreativ, og gitt meg skaperevne. Jeg ble vant til å fikse alt selv. Nå har jeg et så herlig liv som det går an på denne jord. Både privat, og på jobb. Nå venter store eventyr, og jeg er klar, sier John Lien.

maes@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.