Agderposten

Nyheter

Startet som kristen bokhandel i tidligere ølbule - nå har de solgt hundretusener av dette

Startet som kristen bokhandel i tidligere ølbule - nå har de solgt hundretusener av dette

Faren startet kristen bokhandel i en tidligere ølbule. Gründerens tre barn har jobbet i Høyer-butikken hele livet og feirer nå 80 år med bøker og vesker.

annonse

Knut A. Høyer kristelige bokhandel 1960:

En godt voksen mann fra Kragerø kommer inn i det 50 kvadratmeter store kjellerlokalet som er fylt fra gulv til tak med bøker, musikk, vesker og skrivesaker. Han har blårød nese og frakk som lukter nafta.

Hans ærend er å tilby sliping av butikkens sakser.

Bak disken møter han 19 år gamle Harald Høyer som er ung og nyfrelst. Høyer oppfordrer mannen til å søke Gud mens han ennå har tid.

Kunden er ikke helt med på den tanken, men han har mange minner fra disse lokaler fra 1920-tallet.

– Dette ble kalt «Dompa i helvete» da jeg var ung, forteller han til Høyer.

«Dompa» var da en beryktet drikkebule.

Undertøy

Etter dette ble lokalene leid av to kristne søstre, Karen og Dina Andreassen, som åpnet undertøymagasin.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - GRÜNDER Knut A. Høyer foran butikken.

GRÜNDER: Knut A. Høyer foran butikken.Foto: Privat

De flyttet senere til Kirkegaten. Deretter ble lokalene overtatt av Knut Andreas Høyer.

I disse dager er det 80 år siden Høyer som 31-åring fikk utløp for sitt kall om å formidle kristen litteratur.

Knut A. Høyer AS i Arendal omfatter nå Veskehuset, Høyer bokhandel, Vesken på Amfi Arendal og Vesken på Harebakken senter.

Tre søsken eier selskapet som de siste fem-seks år har hatt en stabil omsetning rundt 22–23 millioner kroner til tross for det de betegner som dramatisk nedgang. Mer om det senere.

Russ i veskekø

– Husker du veskene som russen skulle ha på slutten av 1960-tallet? De kostet 49,75, var firkantet, hadde to små lommer og to hanker til å henge på skuldrene. Kundene sto i kø nedover gata, forbi Vera Ørums kiosk og rundt hjørnet der Smiths dameklær lå. Vi solgte dusinvis.

Signe Høyer (65) gløder i blikket over minnet.

– Ja, og jeg husker at både russ og veldig mange andre ville ha ny veske før 17. mai, repliserer storebror Harald (77).

I trioen hører også søster Vesla (75) med. Alle har jobbet i Høyer-butikkene praktisk talt hele livet.

De har drevet den sammen og videreført arven fra far og mor.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - FAMILIEBEDRIFT I 1989 kjøpte Signe (f.v.), Harald og Vesla Høyer disse to bygårdene i Torvgaten og Østregate i Arendal. Bokhandelinngangen ligger ovenfor bordene oppi gata.

FAMILIEBEDRIFT: I 1989 kjøpte Signe (f.v.), Harald og Vesla Høyer disse to bygårdene i Torvgaten og Østregate i Arendal. Bokhandelinngangen ligger ovenfor bordene oppi gata.Foto: Irene Hegge Guttormsen

Faren døde

Vi møter Signe og Harald Høyer på spiserommet innenfor koffertene og reiseveskene på Veskehuset i Høyergården ved Pigetorvet i Arendal.

Sofaen er mørkegrønn – ekte 1970-tallsnostalgi. Over dem henger en stor innrammet plakat med tilbud fra den gang da.

I november 1938 åpnet deres far altså Knut A. Høyer kristelige bokhandel i et kjellerlokale på andre siden av Østregate.

Signe var bare fem år gammel da faren døde av kreftsykdom. Vesla var 15 og Harald var 17 år.

Pensjonister

Nå er de to eldste pensjonister, men de er ofte innom og hjelper til. Men det er Signe Høyer som styrer den daglige driften.

– Etter at de sluttet, løper jeg bare enda mer. Det blir 10–12 timers jobbing hver dag, forteller 65-åringen og tar seg litt kaffe og en banantwist.

Hun har vært i butikken bestandig.

– Jeg pleier å si at jeg ble født under disken, sier hun og ler høyt.

Hver dag kjører hun varer fra hovedbølet og til de to senterfilialene.

Hun har oversikt over det meste – og det er ganske mye, for her er hyller og gulv er fylt med reiseutstyr, vesker i alle størrelser og fasonger, servietter, bøker, papir, skrivesaker av mange slag, musikk, filmer, hobbyartikler, pynt til høytider, kalendere, lokal litteratur, kort, bilder og pyntegjenstander, julekrybber og englebilder.

Se dette bildet i full størrelse
PM Danielsen - LIVLIG Før var Arendal sentrum stedet «alle» handlet. Her Torvgaden tidlig på 1900-tallet. Nå ligger Agderposten på venstre hjørne, Veskehuset på høyre.

LIVLIG: Før var Arendal sentrum stedet «alle» handlet. Her Torvgaden tidlig på 1900-tallet. Nå ligger Agderposten på venstre hjørne, Veskehuset på høyre.Foto: PM Danielsen

Se dette bildet i full størrelse
Privat - LYKKELIGE Anna og Knut Høyer med de to eldste barna, Harald og Vesla på 1940-tallet. Anna ble 64 år og levde til 1974, mens ektemannen døde i 1958, 50 år gammel.

LYKKELIGE: Anna og Knut Høyer med de to eldste barna, Harald og Vesla på 1940-tallet. Anna ble 64 år og levde til 1974, mens ektemannen døde i 1958, 50 år gammel.Foto: Privat

Tusener på tusener

– Hvor mange vesker har dere solgt?

– Det er nok mange hundre tusen, kanskje enda mer. Vi kjøper jo inn hundre og hundre og – ja, det blir enormt mange på 80 år. Ja, og minst like mange bøker, sier Signe Høyer og røper at Harald som ung var en eminent veskeselger til gamle damer.

Han hadde i mange år ansvar for alt innkjøp, inklusiv veskene. Men det var bøker, musikk og bilder som ble hans hovedfokus etter hvert.

Fotoselger som 10 åring

Knut Andreas Høyer ble født i Flosta i 1907. 12–14 år gammel fotograferte og fremkalte han selv bilder som han solgte til venner og bekjente. Han skrev dagbøker der han sirlig holdt kontroll på inntekter og utgifter.

18 år gammel gikk han på Hojems handelsskole i Havnegaten i Arendal der mange bankfolk og handelsmenn tok utdannelse. Han fikk jobb i Gjeruldsens bokhandel.

– Bestefars kusine var fru grosserer Gjeruldsen. Firmaet hadde engrosavdeling i Bendiksklev der han jobbet i to år først. Da lærte han seg mye om innkjøp av papir, om foto og bokinnbinding, forteller sønnen.

Deretter jobbet han et par år i selve bokhandelen i Kirkegaten ved Pollen.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - DA Vesla (t.v.) og Signe blant vesker på andre siden av Østregate for rundt 50 år siden.

DA: Vesla (t.v.) og Signe blant vesker på andre siden av Østregate for rundt 50 år siden.Foto: Irene Hegge Guttormsen

Faren førte også regnskapet for engrosbedriften. En kunnskap han tok med seg til egen bedrift senere.

– I alle år har vi hatt det regnskapsøkonomiske ansvaret selv. Først pappa, så mamma, så Harald og meg, og nå min datter, skyter Signe Høyer inn.

Kall om å bli bokhandler

Knut Andreas Høyer gikk lenge og tenkte. Han hadde et sterkt kall om å gi ut kristen litteratur. Han var nok både stolt og spent da han fikk leie lokalet under snekkermester Harald Gundersens møbelbutikk og møbelverksted.

Det startet med litteratur, papir, foto og skrivesaker.

Laget avis og menighetsblad

Han var lidenskapelig opptatt av bøker og formidling, og i 1939 startet han også en kristen avis – Folkevår. Etter en, eller kanskje to utgivelser, kom andre verdens krig og satte en stopper for virksomheten.

I 1940 startet han menighetsblad for Filadelfia. Dette ble stoppet av tyskerne i 1943.

Men butikken, som hadde telefonnummer 2283, rullet og gikk.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - NÅ Vesla (t.v.) og Signe Høyer blant drøssevis av vesker anno 2018.

: Vesla (t.v.) og Signe Høyer blant drøssevis av vesker anno 2018.Foto: Irene Hegge Guttormsen

Postpakker og gitarkurs

I Agderposten 20. oktober 1940 finner vi en annonse for «visittkort – moderne kort og skrifter.»

6. desember 1943 står følgende annonse: «Spill, bildebøker. fargebøker.»

10. november 1945 meddelte butikken dette: «Til Amerika og utlandet for øvrig bør De sende juleposten i god tid. En del av juleheftene har vi fått og flere kommer i dagene fremover. Likeså får vi stadig nye, gode bøker. Vi pakker og ordner forsendelser for dem.»

I august 1951 kunne folk via butikken melde seg på gitarkurs med Leif Gundhus. Det kostet 25 kroner for åtte leksjoner tirsdager og torsdager i september. Kurset gikk flere år, og i 1960 hadde prisen steget til 35 kroner.

Mor stupte i seng

18. juni 1958 døde bokhandleren av kreft, bare 50 år gammel, etter at han hadde drevet sitt livsverk i 20 år.

Hans kone, Anna Høyer, født Måmoen i Åmli, hadde husstellærerskole fra Bækkestua i Bærum som utdannelse og hadde vært mye hjemme med barna som nå var fem, 15 og 17 år gamle.

Mens ektemannen var syk et par års tid, jobbet hun i butikken. Så måtte hun velge mellom å selge, eller fortsette driften.

Butikken hadde da svært anstrengt likviditet etter farens sykdomsfravær i cirka to år.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - UTE Lokalet var lite og overfylt og etter en tur til Aalborg, skjønte søstrene                     Høyer at det kunne være lurt å sette varer ut på gata. Ifølge dem, var de først ute med slikt gatesalg i Arendal.

UTE: Lokalet var lite og overfylt og etter en tur til Aalborg, skjønte søstrene Høyer at det kunne være lurt å sette varer ut på gata. Ifølge dem, var de først ute med slikt gatesalg i Arendal.Foto: Privat

– Hun var jo helt slått ut, men kastet seg hodestups inn i driften, jobbet til hun stupte i seng og fikk driften på rett kurs, forteller sønnen.

Sammen med sin mor, entret han som 17-åring skolebenken på det som nå hadde byttet navn til Fritz Pettersen handelsskole.

Det var påkrevet å ta handelsbrev for å få løyve til drive butikk.

annonse

Ungjente holdt i tømmene

15-år gamle Vesla som gikk i første real da faren døde, hoppet av skolen for å være med og redde forretningen allerede i juli måned.

Hun hadde vært der «bestandig» og hadde full oversikt over massevis av småting som pennesplitter med ulike numre og også mye annet i ulike størrelser. Mye å holde styr på.

Vesla tok for øvrig senere utdannelse på skoler i London og Kristiansand. Hun har også reist til India 20 ganger for å hjelpe til i arbeidet som arendalsdamen Edith Dalholt etablerte der, misjonssykehus og hjelpearbeid.

– Jeg var fryktelig klønete til å pakke inn gaver, og Vesla måtte stadig hjelpe meg, husker Harald Høyer.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - SALG Kinakurver og vesker ble flyttet ut. I bakgrunnen skimtes musikkboksen der folk kunne se hva som var nytt på den fronten.

SALG: Kinakurver og vesker ble flyttet ut. I bakgrunnen skimtes musikkboksen der folk kunne se hva som var nytt på den fronten.Foto: Privat

Men han lærte seg snart pakkekunsten.

Lillesøster Signe gikk etter hvert ærend og hjalp til der hun kunne.

Introduserte gatesalg

I 1960 da Signe var sju år og Vesla var 17, ble de med en tante på tur til Aalborg. Der fikk de se noe de ikke hadde sett før:

– Der sto kjøleskap og andre hvitevarer ute på gata. Ja, mange butikker flyttet varene ut. Så da vi kom hjem, gjorde vi det samme. Dette var helt nytt i Arendal. Vi ble sikkert sett på som litt rare, men vi flyttet vesker, bærenett – noe alle skulle ha, det var ikke plastposer da, og plasskrevende kinakurver ut på gata. Vi hengte mye av dette på noen jernstenger mellom vår butikk og Vera Ørums kiosk. De jernstengene solgt godt, skal jeg si deg, forteller Harald Høyer.

Ute hang også en utstillingsboks med musikk.

Gatesalg har i alle år siden vært en god inntektskilde.

Hver morgen bærer ansatte fortsatt ut bager, vesker, bøker og bord fylt med 12-kronersservietter – og alltid nye gavepakker med en serviettpakke og to passende lys pent dandert i cellofan.

Ville blitt jordmor

Alle tre barna var sterkt inne i driften før de fylte 20 år.

– Hvis pappa ikke hadde blitt borte, hadde vi nok kanskje valgt andre yrker. Jeg ville ha blitt jordmor, sier Signe Høyer.

Søsteren tok utdannelse som barnepleier og jobbet tidvis som det.

– Du hadde kanskje blitt historiker, sier Signe til broren.

Han har stor lidenskap for historie og det skrevne ord, i tillegg til bildekunst. Men han har fått bruk for alle interessene i bokhandelen og etter hvert galleriet de åpnet.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - LIVLIGE SØSKEN Signe og Harald Høyer får fram latteren ved å minnes årene sammen i butikken.

LIVLIGE SØSKEN: Signe og Harald Høyer får fram latteren ved å minnes årene sammen i butikken.Foto: Irene Hegge Guttormsen

Kristen pietist

Moren hadde mange av de samme interessene, og en av Haralds døtre er kunstner, så det ligger kreativitet i blodet der.

– Mamma var en kristen pietist og levde etter ordene «gudsfrykt med nøysomhet er en stor vinning». Hun levde spartansk, men var raus, ikke gjerrig. Hun var en stor idealist, engasjerte seg blant annet i naturvernsaker og var for eksempel indignert over alle trær som ble felt. Slik var mamma en motsetning til pappas mer diplomatiske vesen. Hun var også en lovende idrettsutøver, men måtte bryte den aktiviteten da hun engasjerte seg i kristent arbeid. Slik var det den gang, forteller han.

Anna Høyer døde i 1974, 64 år gammel.

Uniformer fra London

Livet gikk videre – de solgte vesker, bøker, bibelkort, glansbilder, bokmerker av silkebånd, musikk ...

Da Vesla Høyer studerte i London, kjøpte hun med seg butikkforklær til de ansatte.

– Vi hadde noen brune med rosa bånd på og lilla med blå kant, blant annet. Etter hvert var det også en sydame her som sydde uniformer til oss, minnes hun.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - FULL KONTROLL Signe Høyer (65) er daglig leder for hele Knut A. Høyer AS og har oversikt over det meste. Flere i neste generasjon jobber i bedriften, men om noen av dem overtar selskapet etter hvert, er for tidlig å si.

FULL KONTROLL: Signe Høyer (65) er daglig leder for hele Knut A. Høyer AS og har oversikt over det meste. Flere i neste generasjon jobber i bedriften, men om noen av dem overtar selskapet etter hvert, er for tidlig å si.Foto: Irene Hegge Guttormsen

Det ble mye bæring og dermed slitasje på klærne.

Trangt om plassen

Fra 1938 til midt på 1960-tallet var butikklokalet 40–50 kvadratmeter stort.

Arealet økte etter hvert til det dobbelte. Salg av såkalte porteføljevarer, altså kofferter, vesker, paraplyer, lommebøker, hansker (hansker ble en kjempesuksess!) og toalettmapper økte, og familien fikk leid Olav Lilands forretningsgård i Torvgaten rett rundt hjørnet.

2. desember 1977 åpnet Veskehuset over to etasjer der. De rakk akkurat å få med seg julehandelen.

annonse

Da ble den opprinnelige butikken ren bok- og musikkhandel og de kunne friste kunder med halvannen vegg smekkfull av kassetter – med LP-plater i stativer på gulvet foran.

– Vi hadde Norges største utvalg av kristen musikk. For fire-fem år siden kjøpte vi forresten opp det som var igjen av kristen musikk på kassetter i Norge. Nå er nesten alt solgt, sier Harald Høyer.

Galleri

I 1983 fikk de tilgang til lokalene til det som hadde vært Gundersens stilmøbelforretning i etasjen over bokhandelen.

Der åpnet de Høyers bildegalleri med alt fra billige reproduksjoner til original kunst.

Også disse lokalene ble fylt fra gulv til tak. Etter hvert fikk de utvide til enda en etasje. Og folk handlet.

Se dette bildet i full størrelse
 - ENGLEBILDE Dette søndagsskolekortet var populært.

ENGLEBILDE: Dette søndagsskolekortet var populært.

Kunder fikk til og med låne med bilder hjem og prøve de på veggen før de bestemte seg, skrev Agderposten 12. november 1983.

– Det var jo viktig for folk å se bildene i det rette miljøet før de bestemte seg, sier Harald Høyer.

Tre søsken Høyer løp mye mellom butikkene. God trim! Men i bakhodet lå alltid drømmen om eget bygg der alt var samlet.

Kjøpte egen gård

I 1989 møtte Signe Høyer forretningsmannen Kjell Jarle på gata. Han drev flere butikker og hadde nylig kjøpt gården som i dag huser Høyers drift.

Hun husker møtet fortsatt:

– Jeg traff han litt tilfeldig. Han sa. «Du, skal du kjøpe gården min?». Jeg sa: «Ja, det skal vi!»

Ikke vært på alle rom ennå

I juli 1989 flyttet de så inn dit de fortsatt er. Nå var de herre i eget hus med 800 kvadratmeter til butikk – og mer enn det dobbelte totalt. Dette inkluderer mange lagerrom og en leilighet. Ja, det er så mange rom at de ikke har vært i alle kroker ennå.

– Det står en stige opp mot et loft vi aldri har vært på. Jeg lurer på hva som skjuler seg der, sier Signe.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - BOKHANDLER Harald Høyer er pensjonist, men tar gjerne turen innom.

BOKHANDLER: Harald Høyer er pensjonist, men tar gjerne turen innom.Foto: Irene Hegge Guttormsen

Et annet lite loftsrom kom de for første gang inn på for få år siden da de måtte bytte en vegg mot Hoff-gården. Loftsrommet er en liten trekant som står opp mot himmelen rett over kontoret – dit var det ingen luke, eller annen inngang, men da veggen ble revet, fant de rester etter Arendal brændselskomité – papirer fra 1917–21 som blant annet viste hvor mye en vakt i branntårnet opp mot Fløyheia fikk i lønn! 1.400 kroner året. Slik tar Harald Høyer vare på.

Klipte hår på en hest

Det som nå kan kalles Høyergården, rommer mye historie. Det var egentlig to bygårder og de har fortsatt begge adressene, Østregate 7 og Torvgaten 3.

I kjelleren med inngang rett ved der den røde postkassa henger i dag, lå Inga Olsens godteri- og tobakksforretning. Kjelleren har også huset Oscar Munch Olsens frisørsalong og parfymeri.

– Der klipte jeg håret da jeg var liten på 1940-tallet. Da fikk jeg sitte på en hest i barneavdelingen mens jeg ble klippet, minnes Harald Høyer.

Barna har fremdeles fokus – i veskebutikken kan de yngste nå boltre seg i et fargerikt ballrom.

I første etasje hadde Alf Tallaksen herreekvipering og arbeidstøy.

Tallaksen var nærmest en institusjon i byen. Han sto der i døråpningen og dro i bukseselene sine mens han pratet med sin buldrebasstemme. Dette var på 1950-60-tallet.

Kleppes kvalitetsklær

I dagens veskehus har Arendal trygdekontor holdt til. En periode var avisen Tiden i tredje etasje samtidig som Agderpostens lå over gata (der avisen fortsatt ligger) og Sørlandske Tidende holdt til litt oppi bakken. Agder entreprenør holdt også til her.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - SIRLIG For å spare tid, åpnet Harald Høyer for mange år siden alle pakker med bibelkort, klistremerker og annet smått. Han satte alt i en perm slik at folk lett kunne sjekke hva som lå bakover i de lukkede salgspakkene.

SIRLIG: For å spare tid, åpnet Harald Høyer for mange år siden alle pakker med bibelkort, klistremerker og annet smått. Han satte alt i en perm slik at folk lett kunne sjekke hva som lå bakover i de lukkede salgspakkene.Foto: Irene Hegge Guttormsen

Fru Anna Kleppe drev i mange år en stor damekonfeksjonsforretning i dagens bokhandel. Etter hvert ble veggen mellom der bøker og der vesker er nå, revet slik at fru Kleppe kunne utvide.

Hun var viden kjent for salg av klær med kvalitet.

Leiligheter

Galleriet fikk så plass oppe i tredje etasje – dette var tidligere fru Kleppes leilighet.

Ja, før den tid bodde visst Barth-familien der.

I Signes barndomstid på 1950-tallet, da hun og familien bodde på Høyveien, lekte hun med Barths datter ute i gata.

Leif Brodtkorb som fra 1941 var disponent ved Arendal bryggeri nede på Sanden der Amfi Arendal er nå, har hatt leilighet over «veskedelen».

Bygårdene rommer slik mye historie.

Måtte øke omsetningen

Da familien Høyer offisielt åpnet nybygget sitt, fikk to Knut´er æren av å klippe snor ved hver sin inngang – nemlig ni og ti år gamle Knut Johannes og Knut Lauritz som er sønnene til henholdsvis Signe og Harald.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - PERMER For å spare tid, åpnet Harald Høyer alle klistremerkepakker, pakker med bibelkort og andre småting og satte de i en perm slik at folk lett kunne se hva som lå bakover i de lukkede pakkene.

PERMER: For å spare tid, åpnet Harald Høyer alle klistremerkepakker, pakker med bibelkort og andre småting og satte de i en perm slik at folk lett kunne se hva som lå bakover i de lukkede pakkene.Foto: Irene Hegge Guttormsen

I 1989 ble bokhandelen såkalt fullassortert – de måtte ha løyve i Norske bokhandlerforbund for å få dette. Det betydde at måtte de ta inn «alle» slags bokhandlervarer.

Med nykjøpte lokaler, var de avhengig av å øke omsetningen med rundt fire millioner, noe de klarte. Årsomsetningen gikk fra 8 til 12 millioner kroner første året. Senere har den økt jevnt, og siden 2012 har den holdt seg stabil rundt 21–23 millioner kroner.

Dramatisk nedgang

Men endringer i folks handlemønster merkes likevel godt.

– Før var vi ti personer på gulvet her i Østregate hver dag. Nå er vi fire-fem. Det har vært en dramatisk nedgang. Før hadde vi åtte kassapunkter, nå har vi tre. Vi merker at folk handler på nett og andre steder, derfor har vi også utvidet til to butikker på sentre, Vesken på Arenasenteret ble åpnet høsten 2005, mens butikken på Harebakken kom i mars 2006, sier daglig leder Signe Høyer og tenker tilbake:

– Før i tiden handlet du vesker i veskebutikker. Nå får du det i mange butikker – det er bransjeglidning over en lav sko. Det samme har skjedd med bøker, så vi må jobbe for å stille sterkt på service. I tillegg reparerer vi kofferter og vesker. Det er enormt mange flyskader. Da anskaffer vi deler og fikser de. Mange kommer også til oss fordi de har glemt koden til kofferten sin. Da er det på med briller og godt lys, og så dirker vi opp låsen.

Mange i familien

Firmaet Høyer AS har 28 navn på lønningslista, fordelt på ni årsverk. Særlig på sentrene med mye kveldsarbeid, er det mange deltidsansatte.

Blant de ansatte er også en god gjeng fra familien. På veggen inne på spiserommet med den grønne sofaen hvor vi fortsatt sitter og prater, henger masse bilder.

Se dette bildet i full størrelse
Privat - På nasjonaldagen tok familien alltid bilde foran butikken. Her er Laila og Harald Høyer med sine fire barn i 1989 før bedriften flyttet over gata til dagens lokaler. Fra venstre Knut Lauritz, Anne Gro, Gunn Hilde, samt Harald Andreas i vogna.

17. MAI: Knut Lauritz, Anne Gro, Gunn Hilde, samt Harald Andreas i vogna.Foto: Privat

Flere viser Signe og Haralds barn som alle har jobbet i butikken: Hans kvartett Knut Lauritz, Anne Gro, Gunn Hilde og Harald Andreas. og hennes Knut Johannes, Tone Rakel, May Helen og Liv Iren.

Sistnevnte er nå regnskapsansvarlig, mens Signes svigerdatter Rebekka og Haralds sønn Harald Andreas og hans kone Britt også jobber her – og selvfølgelig Haralds kone Laila.

Kjører skolebøker

– Og min mann, Vidar Hansen, bidrar med revisorkunnskaper inn mot regnskap og økonomi. Det hender også at han leverer skolebøker på vei til jobben i Kristiansand, sier Signe Høyer.

Skolebøkene kom inn i driften da businessen flyttet inn i egen gård.

– Vi måtte få inn noe mer for å få bedre økonomi. For å komme inn på markedet, dro jeg rundt til mange skoler og tilbød høyeste prioritet på service. Vi kunne ikke gi noen rabatt siden prisen er regulert, men vi kunne gi service, forteller Signe Høyer som fikk mange napp.

Bokhandelen har nå avtaler med 40 skoler i Arendal, Grimstad og Froland, og Signe og yngstedatter Liv Iren kjører bøker ut til skolene, i perioder hver eneste dag, for å følge opp.

Droppet kjede

I en tiårsperiode forsøkte bokhandelen seg for øvrig i en butikkjede, men de likte ikke kommersialiseringen der andre skulle bestemme hva slags bøker som skulle stå fremst i hylla.

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - GJENGANGER Laila Høyer med en nyere versjon av de populære englebildene. Her oppe i galleriet med bilder og rammer.

GJENGANGER: Laila Høyer med en nyere versjon av de populære englebildene. Her oppe i galleriet med bilder og rammer.Foto: Irene Hegge Guttormsen

– Vi fikk mindre fortjeneste ved å stå selvstendig, men uten kjeden kunne vi for eksempel satse mer på lokal litteratur, noe som er ganske stort hos oss nå, sier Harald Høyer.

Både han og søstrene liker å styre selv. De liker å finne løsninger for bedriftene og for kundene og sier de har samarbeidet godt i alle år.

Usikker fremtid

Familiebedriften feirer 80 år med kampanje og tilbakeblikk.

– Det er fint å tenke på at av det pappa startet, er fremkalling av bilder det eneste vi ikke har. Ellers er alt på plass.

Nå er to av tre søsken altså pensjonister. Yngstemann er 65 år og vil holde på en stund til. Selv om flere fra neste generasjon jobber i butikken, er det ikke avgjort hvordan fremtiden blir.

– Vi lever i et usikkert marked her i Arendal sentrum, som mange steder ellers, så vi får se. Det har vært et travelt yrkesliv, men det har vært godt, sier søsknene Høyer på Pigetorvet.

Harald Høyer synes det er fristende å minne om porsgrunnsbutikkens plakat på døren:

«Vil du ha butikken her i morgen, må du handle i dag!»

Se dette bildet i full størrelse
Privat - FØRST Hjørdis Johansen var Høyers første butikkdame.

FØRST: Hjørdis Johansen var Høyers første butikkdame.Foto: Privat

Se dette bildet i full størrelse
Irene Hegge Guttormsen - PÅ VEGGEN Rebekka Høyer-Hansen og resten av annonsen pynter opp på spiserommet sammen med mange bilder av barn og ansatte.

PÅ VEGGEN: Rebekka Høyer-Hansen og resten av annonsen pynter opp på spiserommet sammen med mange bilder av barn og ansatte.Foto: Irene Hegge Guttormsen