annonse

Visste du at polarskuta Maud har vinsj fra Tromøy?

Ikke råtten
Ikke råtten: Polarskuta Maud, her fotografert fra Statsraad Lehmkuhl i Arendal, er ikke råtten, ifølge leder for prosjektet Maud Returns Home, Jan Wanggaard. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)

+ Det visste ikke vi, men Sideblikk fikk et aldri så lite tips fra en leser.

Irene Hegge Guttormsen

Wikipedia står følgende:

«Pusnes Mekaniske Verksted på Tromøy ved Arendal har røtter tilbake til skipsbygging ved Pusnesgaard på Tromøy fra 1751.

Pusnes-vinsj med produksjonsnummer 1.135 ble produsert i 1908 for Roald Amundsen berømte skute «Fram», som deltok i ekspedisjonen til Syd-Polen i 1911.

Ankervinsjen ble senere overført fra Fram til Amundsens nye polarskute Maud for ekspedisjonen gjennom Nordøstpassasjen i 1918–22.

Vinsjen er fortsatt om bord i vraket av Maud i Cambridge Bay, Nunavut, Canada, og sommeren 2012 besluttet Tandberg Eiendom gjennom prosjektet Maud Returns Home å heve skipet og frakte det tilbake til Vollen i Asker hvor Maud i si tid ble sjøsatt.»

Nå vet vi at Maud allerede er kommet til Norge, for den kom jo innom Arendal under Arendalsuka.

Etter et opphold ved Tyholmens kant, gikk ferden videre forbi Pusnes og mot Østlandet.

Kom hjem

I 1990 ble vraket ifølge VG; kjøpt av Asker kommune for én dollar, og prosjektet Maud Returns Home startet i 2011 med mål om å få polarskipet hjem til Asker

– I 2016 ble vraket hevet og har ligget på Grønland siden i fjor. 23. juni i år ble skipet slept fra vestkysten av Grønland, skriver avisen.

Maud er så blitt slept langs norskekysten for å vises fram, før hun nylig ankom Vollen i Asker, hvor det hele startet for over 100 år siden. Der skal det etter planen bygges et museum for polarskipet.

annonse