annonse

– At vi er en arena for lobbyister er bare tull

Avslutningen
Avslutningen: Øystein Djupedal på Buen Cafe like før avslutningskonserten av Arendalsuka 2018. (Foto: Matias Smørvik)
Åpnet showet
Åpnet showet: Leder for programkomiteen Øystein Djupedal fikk gleden av å åpne Arendalsuka mandag hvor det ble servert kake og jazzmusikk. Han mener Arendalsuka er for vanlige folk, ikke lobbyister. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Utvider byen
Utvider byen: Store og små båter ble brukt som debattarenaer og utesteder. Blir et cruiseskip til Arendalsuka det neste? (Foto: )
Høydepunktet
Høydepunktet: Partilederdebatten ga fulle hus og lange køer på tirsdag. Her de mest sentrale aktørene, Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp). (Foto: Elisabeth Grosvold)
TORSDAG
TORSDAG: Tett i tett med mennesker fløy mellom stands og debatter på Kanalplassen. (Foto: Elisabeth Grosvold)
FREDAG
FREDAG: Arendalsukas site dag og det var slutt på festen. Partiene rigger ned teltene og byen er tilbake til normalen. (Foto: Elisabeth Grosvold)

+ – Det finnes ikke noen arenaer i Norge som bruker så mye krefter på at de frivillige organisasjonene og den vanlige borger skal slippe til, som oss, sier Øystein Djupedal etter rekordstor oppslutning om Arendalsuka.

Matias Smørvik

Vi møter den tidligere Fylkesmannen og toppolitikeren utenfor kulturhuset timen før Arendalsuka skal avsluttes med Kristiansand symfoniorkester. Selv var han med å grunnlegge Arendalsuka som Norges største politiske festival for sju år siden.

Diskusjonen om Arendalsuka

Som leder for programkomiteen kan Øystein Djupedal se tilbake på en uke som har inneholdt 1100 debatter og arrangementer, 200 stands og løst anslått 90.000 besøkende. I mylderet av diskusjoner og meninger som finner sted i kystbyen, er det tradisjon tro heller ikke Arendalsuka uten en diskusjon om nettopp Arendalsuka. I år var det Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som slo hardest da han uttalte at Arendalsuka er blitt «en andedam for alle heltidslobbyister.» og at det kun er de med penger i lommen som når igjennom.

Djupedal er mildt sagt uenig.

– Slagsvold Vedum sa at dette var en arena for lobbyister. Man skal være varsom med å si at en partileder snakker tull, men det er det han gjør. Nå sitter vi og venter på en stor konsert, og det finnes nær sagt ikke en lobbyist i salen her, eksemplifiserer han.

– Jo, det finnes lobbyister overalt, også her. Men Arendalsuka er først og fremst en stor arena for frivilligheten. Av de 204 stands som er her er det frivilligheten som dominerer totalt. Av dem som deltar på arrangementer finner du primært vanlig mennesker som er opptatt av samfunnsspørsmål. Vi syns det er interessant at disse synspunktene har kommet, vi lytter til dem og vi skal sammen med partiene og andre gjøre det vi kan for at Arendalsuka fortsetter å være en arena for frivilligheten, sier han.

Han mener at særlig gratisprinsippet, fri adgang og profesjonell tilrettelegging til kostpris for mindre aktører som vil holde arrangementer er nøkkelen videre for å sikre at Arendalsuka har en inkluderende profil.

Vil ikke nekte noen

Flere deltakere gjennom uka påpekt at oppslutningen fremstår som stigende, samtidig som at de ulike arrangementene holder en høyere kvalitet sammenlignet med jomfruårene.

– Jeg syns det er veldig gledelig hvis det er situasjonen. Jeg har vært på mange møter og ser at gjennomføringene virker mye proffere og gjennomtenkt. På mange av møtene har jeg blitt stanset av kø, fordi så mange vil inn. For en som driver Arendalsuka er det en drøm, sier Djupedal.

Med 1100 arrangementer har det blitt en utfordring for besøkende å i det hele tatt danne seg en oversikt over de mange mulighetene. Å lese seg gjennom programmet kan ta timer.

– Det er en enorm utfordring. Vi laget en programavis der vi tok bort alle paneldeltakerne, slik at den skulle bli 30 sider tynnere. På appen har vi også ulike søkefunksjoner og man kan legge favorittene i egen kalender, men det er klart det blir mye. På Almedalsveckan er utfordringen enda større med 4.000 arrangementer og en katalog med så liten skrift at jeg som bruker briller sliter med å lese. Vi jobber med flinke folk for å finne gode løsninger.

– Det er ikke en tanke å kutte på antall arrangementer for å få en mer spisset og oversiktlig profil?

– Nei, vi har tenkt som så at om en arrangør fant et møte meningsfullt med godt innhold og godt besøk, så skal ikke vi komme å nekte noen å holde det igjen, så lenge det er innenfor lovens og våre rammer. Men om den samme arrangøren følte arrangementet gikk dårlig kommer de sannsynlgvis til å droppe det neste år selv.

Det meste ligger an til at Arendalsuka vil fortsette å vokse i omfang. Etter fjoråret svarte 96 prosent av deltakerne at de ønsket å komme tilbake. Neste år er det dessuten valgår.

– Mange er her for første gang i år, uten at de står på stand eller deltar på møter. Det er store organisasjoner som for det meste sonderer terrenget. Mange sier at de vil komme sterkere neste år, sier Djupedal før han legger til at de ikke har noe mål om å vokse seg større.

– Det er imponerende tall og imponerende vekst siden i fjor. At det demokratiske dansegulvet er godt tatt vare på er hyggelig. Det viktigste for oss er at vi klarer å styrke troen på politikk, folkestyre og at hvert enkelte menneske har betydning. Vi skal legge til rette for dialog og samtale og at vi dermed oppleves relevant og viktig.

En løsning på den økende deltakelsen kan vise seg å være til sjøs.

– Når båtene kommer, utvider byen kapasitet noe enormt. Om det kommer en hurtigrute og eller et større skip, er det forstatt mulighet for vekst. Det ville ikke overraske meg om halvparten av årets arrangementer har vært på kjøl, sier Djupedal.

Festningen Oslo

Han takker lokalbefolkning, kommunens folk og frivillige for at Arendal i det hele tatt er i stand til å holde en politisk festival av denne størrelsen. Selv om det kan bli trangt, ligger det også en god dose sjarm og viktighet i å ha så mange beslutningstakere samlet på et begrenset område, mener han.

– Jeg sa litt spøkefullt at Oslo er en festning tidligere i uken.Det er den selvsagt ikke. Men du vil aldri oppleve å møte Erna Solberg eller andre toppolitikere slentre rundt i gaten med en is i hovedstaden. Det gjør du her. Den nærheten styrker tilliten mellom politikerne og borgerne. Organisasjonene og frivilligheten får dessuten en helt annen tilgang til mennesker som bestemmer, sier han.

Neste gang er det valgår. Kanskje landes også den internasjonale storfisken.

– Vi hadde mange utenlandske navn i år, men ikke superkjendisene alle kan navnene på. Jeg har allerede en ønkeliste for neste år, og det ville ikke overraske meg om størstedelen av programmet er i havn allerede i november, sier han.

matias.smorvik@agderposten.no

annonse