annonse

Se hva Forsker-Siri fant i den lokale torsken

FISKEFORSKER
FISKEFORSKER: Siri Ø. Goksøyr fant blant annet plastpartikler i en torsk.
BLOD
BLOD: Noen syntes det var spennende å se, andre syntes det var ekkelt.
KIKKET PÅ
KIKKET PÅ: Mange kikket interessert på fisken – her studeres en tøyfisk med diverse innhold.
LEVER
LEVER: Denne er ikke helt frisk, ifølge forskerne. (Foto: )

+ Siri Ø. Goksøyr og øvrige forskere sto på gata og sprettet opp torsk fisket utenfor Arendal. De fant både forurenset lever – og plastbiter.

Irene Hegge Guttormsen

Universitetet i Bergen (UiB) hadde fått tak i fersk torsk fisket utenfor Flødevigen-området. Torsdag sprettet de opp torsk hver halvtime – mens barn og voksne så på.

Noen syntes dette var sterk kost, andre fulgte nøye med på arbeidet forskerne fra UiB gjorde.

BLOD
BLOD: Noen syntes det var spennende å se, andre syntes det var ekkelt. Foto: -

– Målet er å sjekke hvordan det står til med torsk utenfor Arendal, sier Solfrid Torvund Langeland, kommunikasjonsrådgiver ved UiB.

Skadet lever

– Vi ønsker å vise hvordan forskerene våre jobber for å undersøke hvordan torsken påvirkes av miljøgiftene i havet. Siden torsken vi bruker er fra Arendal, kan de si noe om påvirkningen av miljøvgifter nettopp her, legger hun til.

Det ble funnet plastbiter.

Forskerne fant dessuten noen tegn på at fisken er skadet av miljøgifter. Det ser de på levra.

Torskeleveren avslører hvordan torsk responderer på miljøgifter.

Den gir også kunnskap om forurensingen i havet.

Vil sjekke mer

Postdoc Marta Eide forteller:

– Folk som stoppet på standen vår var veldig interessert i hvorfor det er det mindre fisk enn før i havet. Dette er sterkt knyttet til vårt forskningsprosjekt dCod.

– Forskningen viser nemlig at miljøgifter kan påvirke reproduksjonen til torsk. Modellene vi utarbeider kan predikere det som skjer. Vi kan dermed finne ut hva torsken har vært utsatt for og hvor lenge.

Mål å sjekke levende fisk

I dag tilfører forskere miljøgifter til kunstige og naturlige miljø og sløyer (dissekerer) torsk for å finne ut hvordan det kan påvirke organene.

– Mye av jobben skjer i lab. Målet er at vi skal kunne hente opp torsk for å ta prøver for å slippe de ut igjen, sier hun.

Sløyingen i Arendal ga indikasjon på skadet lever i torsken fisket utenfor Arendal, og det ble funnet plastpartikler, sier Marta Eide.

Men for å få mer svar på hvor lenge og hvilke miljøgifter torsken har vært utsatt for, må forskerne undersøke mer i laboratoriet.

annonse